Το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν ανεύθυνα να μεταδίδει τον κορωνοϊό και δεν θα αφήσουμε την κοινωνία έτσι» επεσήμανε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με αφορμή την έναρξη της ισχύος του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
«Θέλουμε αυτή την κοινωνική αλυσίδα που μας δένει να την κρατήσουμε στέρεη και ακέραιη» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Όσον αφορά τις πρώτες ώρες εφαρμογής του μέτρου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε ότι «όχι δεν πέφτουν πρόστιμα ωστόσο προειδοποιούνται όλοι ότι αύριο δεν θα είναι η ίδια μεταχείριση».
«Δεν θα περάσει κανείς χωρίς το νόμιμο δικαιολογητικό και την ταυτότητά του ή το διαβατήριο. Αυτό αφορά και τους πεζούς – το στοιχείο της ταυτότητας» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο από την εικόνα που δίνουν οι αστυνομικοί που διεξάγουν τους ελέγχους «η συμμόρφωση της συντριπτικής πλειοψηφίας είναι αισιόδοξο σημάδι. Όλοι είναι εφοδιασμένοι με τα νόμιμα δικαιολογητικά και αυτό είναι αξιοθαύμαστο»,
«Αυτό που βλέπω είναι μια ευθύνη των ανθρώπων και αυτό μας κάνει καλύτερο και αλληλέγγυο και άρα ως κοινωνία καλύτερη» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Εξήγησε ακόμα ότι «το κρίσιμο στοιχείο- κλειδί είναι η ευθύνη του καθενός μας. Η αστυνομία δεν είναι για να κόβει πρόστιμα, δεν είναι στόχος να το κάνουμε αυτό αλλά να τους πείσουμε ότι είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους για να νικήσουμε τον ιό μην έχοντας εκατόμβη νεκρών. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, να μην χάσουμε ανθρώπους».
Στην ερώτηση αν το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα επεκταθεί και μετά τις 6 Απριλίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε «είναι κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες άρα λοιπόν θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο όλοι μας αυτές τις δύο εβδομάδες θα επιβάλουμε στον εαυτό μας ότι μένουμε σπίτι».
Ερωτηθείς, δε, για όλους όσοι μιλούν για ενδεχόμενη περιστολή δικαιωμάτων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε πως «όταν διακυβεύονται πολύ μεγάλα αγαθά όπως η ανθρώπινη ζωή δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Δεν ισοπεδώνουμε συνταγματικά δικαιώματα, κάνουμε παραχώρηση για να επιβιώσουμε ως κοινωνικό σύνολο. Υπάρχει το μείζον αγαθό της ανθρώπινης ζωής, της υγείας, της επιβίωσης του έθνους και υπάρχουν και οι ελευθερίες που δεν έχουν ανασταλεί. Δίνουμε κάτι για να είναι η ζωή μας ασφαλής».
Πηγή: protothema