Σε μακρύ απολογισμό της θητείας του ως επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξελίχθηκαν οι δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο πλαίσιο της παράδοσης-παραλαβής.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε κλίμα συγκίνησης, ευχαρίστησε τους αστυνομικούς και πυροσβέστες, τους επικεφαλής, τους γενικούς γραμματείς, ενώ επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στον Λευτέρη Οικονόμου και τον Νίκο Χαρδαλιά «που ανέλαβε ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο – την διαχείριση της πανδημίας- και στην Πολιτική Προστασία έγιναν σπουδαία πράγματα».
Κατόπιν, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «που με τίμησε», είπε ότι «η πολιτική είναι σκληρή, ιδιαίτερα για εκείνον που επωμίζεται το βάρος των αποφάσεων». Κι αφού υπογράμμισε ότι αποχωρεί από «το υπουργείο όχι το δημόσιο βίο», απευθύνθηκε στους νέους, ειδικά σε όσους έκαναν το όνομα του υβριστικό σύνθημα: «Για να φτιάξετε το νέο κόσμο πρέπει πρώτα να τον σώσετε, δουλέψτε αγωνιστείτε».
Νωρίτερα, αναφέρθηκε εκτενώς στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο της θητείας του στο υπουργείο, σημειώνοντας ότι πλέον «η ικανότητα διακυβέρνησης, γίνεται καθημερινά διαχείριση κρίσεων», την ώρα που «το δικαίωμα της ασφάλειας μετασχηματίζεται».
«Μειώσαμε την εγκληματικότητα, περιορίσαμε την ανομία, η αστυνομία βρέθηκε ξανά δίπλα στον πολίτη», είπε ο απερχόμενος υπουργός, σημειώνοντας ότι «το δόγμα νόμος και τάξη θέλει μετασχηματισμό». Πρόσθεσε δε ότι «αντίπαλος μας ήταν ο φανατισμός και η σκουριά παρωχημένων απόψεων», για να αναφερθεί συγκεκριμένα στο νόμο για τις συναθροίσεις.
«Μεμονωμένα γεγονότα σόκαραν με τη δύναμη της εικόνας», είπε για να σχολιάσει εμφατικά στη συνέχεια ότι «η αστυνομία κλήθηκε να τηρήσει τα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό». Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι η ΕΛ.ΑΣ κλήθηκε να «ελέγχει ακόμα και την αναπνοή των πολιτών», συμπληρώνοντας ότι έγινε περισσότεροι από 17 εκατ. έλεγχοι.
«Η ομίχλη για το αύριο γιγαντώνει τα φαντάσματα», είπε κατόπιν, για να επισημάνει ότι «η πολιτική εκμετάλλευση ήταν ασύμμετρα ανεύθυνη».