Στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης

«Kαμία απολύτως δήλωση επί της ουσίας των κινήσεων που προβαίνουμε για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα κάνουμε και κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο λόγω του γεγονότος ότι είμαστε χώρα υπό κατοχή, αλλά και ως κράτος μέλος της ΕΕ σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας. Θα πρέπει – και, επαναλαμβάνω, το πράττουμε συγκεκριμένα και μακριά από την επικαιρότητα – να ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, που η Κυβέρνηση προβαίνει και σε ενέργειες σε σχέση με τις ΗΠΑ, σε σχέση με το ΝΑΤΟ. «Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας αποτρέπει την Εθνική Φρουρά, σε διάφορα επίπεδα, από το να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Και εμείς, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, έχουμε προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, ειδικότερα με τις ΗΠΑ, για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς. Έγιναν πολλά και ανακοινώθηκαν, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και περισσότερα». 

Σε σχέση με το τι γίνεται στη Συρία, είπε ότι παρακολουθεί το θέμα πολύ προσεκτικά. «Είχα και χθες βράδυ αριθμό τηλεφωνικών επικοινωνιών με ηγέτες γειτονικών κρατών για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα πρόκληση, η οποία, ναι, είναι ανησυχητική, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά ευρύτερα και για την Ευρώπη. Θα έχω την ευκαιρία, θα είμαι στις Βρυξέλλες, να μεταφέρω κάποια συγκεκριμένα μηνύματα για την ανάγκη να υπάρξει μια συλλογική αντίδραση από πλευράς της διεθνούς κοινότητας». 

Την ίδια στιγμή, ανέφερε, υπάρχουν και χώρες, αποφεύγοντας να τις κατονομάσει, που ευνοούν τέτοιου είδους αρνητικές εξελίξεις, θεωρώντας, όπως πρόσθεσε, ότι θα αποκομίσουν τα όποια οφέλη.« Θεωρώ ότι είναι μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση. Αυτή η κατάσταση είναι αρνητική για όλες τις χώρες της περιοχής και όχι μόνο».