Συστατικά
Για το χοιρινό
-2 ½ κιλά χοιρινό, καρέ
-ξύσμα, από 2 λεμόνια
-4 σκ. σκόρδο
-1 πρέζα μπούκοβο
-5 γαρίφαλα, ολόκληρα
-3 κ.σ. ελαιόλαδο
-30 γρ. αλάτι
-πιπέρι
Για τη σάλτσα
-1 κ.σ. βούτυρο
-1 κρεμμύδι
-1 κ.σ. θυμάρι
-3-4 κλ. δεντρολίβανο
-1 κ.γ. κόκκους πιπεριού
-2 φύλλα δάφνης
-100 γρ. κρασί λευκό
-1 κύβο κότας
-300 γρ. νερό
-1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
-1 κ.σ. μουστάρδα, Dijon
-50 γρ. αγγουράκι τουρσί
Για το σερβίρισμα
-500 γρ. πατάτες, βρασμένες
-3 καρότα, βρασμένα
-200 γρ. αρακά, βρασμένο
-αλάτι
-πιπέρι
-ρίγανη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το χοιρινό
-Χαράσσουμε το χοιρινό από την πλευρά του δέρματος κάθετα και διαγώνια.
-Μεταφέρουμε το χοιρινό πάνω σε μια λαδόκολλα και βάζουμε το ξύσμα από τα λεμόνια, τα σκόρδα ψιλοκομμένα, το μπούκοβο, τα γαρίφαλα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του χοιρινού.
-Τυλίγουμε με λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ταψί με σχάρα.
-Ψήνουμε για 3 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 30-60 λεπτά.
Για τη σάλτσα
-Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο.
-Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το βάζουμε στο τηγάνι.
-Προσθέτουμε το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το πιπέρι σε κόκκους, τα φύλλα δάφνης και σοτάρουμε.
-Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον κύβο κότας, το νερό, την κρέμα βαλσάμικο, ανακατεύουμε και βράζουμε 1-2 λεπτά.
-Βάζουμε 1-2 κουτάλες από τη σάλτσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε στη μουστάρδα ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί.
-Μεταφέρουμε τη σάλτσα της μουστάρδας στο τηγάνι και βράζουμε 2-3 λεπτά να δέσει η σάλτσα.
-Ψιλοκόβουμε το αγγουράκι τουρσί και το βάζουμε σε ένα μπολ. Σουρώνουμε τη σάλτσα μέσα στο μπολ με το τουρσί και αφήνουμε στην άκρη.
Για το σερβίρισμα
-Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε κομμάτια και τα βάζουμε στο πιάτο σερβιρίσματος. -Προσθέτουμε τον αρακά, αλάτι και πιπέρι.
-Κόβουμε το χοιρινό κατά μήκος του κόκαλου και χωρίζουμε σε μπριζόλες.
-Σερβίρουμε με τη σάλτσα και ρίγανη.
Πηγή: akispetretzikis.com