Το σωματείο που έδωσε αγώνα για τη διατήρηση και την επαναφορά του ρουκετοπόλεμου στη σωστή του διάσταση αναστέλλει τη δράση του.
Με μία επιστολή του, το Σωματείο «Φίλοι Βρονταδουσιακών Εθίμων», που δημιουργήθηκε ως αναγκαιότητα της επαναφοράς του εθίμου του Ρουκετοπόλεμου στην αρχική του διάσταση, μακριά από υπερβολές και ακρότητες, ανακοινώνει την αναστολή της δράσης του.
Αιτία αποτέλεσε η σοβαρή, όπως αναφέρει η πρώην διοίκηση, έλλειψη υποψηφιοτήτων για τη συγκρότηση νέου Δ.Σ. σημειώνοντας ότι για τη στήριξη του εθίμου δεν αρκεί η καλή προαίρεση.
Δείτε την ανακοίνωση:
«Το Σωματείο Φίλοι Βρονταδουσιακών Εθίμων αδρανοποιείται –ελπίζουμε προσωρινά- λόγω σοβαρής έλλειψης υποψηφιοτήτων για τη συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Λυπούμαστε πολύ γι’ αυτήν την έκβαση αλλά η πραγματικότητα έδειξε ότι για τη στήριξη του ΕΘΙΜΟΥ δεν αρκεί η καλή προαίρεση. Το βάρος είναι μεγάλο και η έμπρακτη ηθική υποστήριξη ελάχιστη», αναφέρουν μεταξύ άλλων και ευχαρίστησαν τους κατοίκους της περιοχής και τις δύο ενορίες που όλα αυτά τα χρόνια επέτρεπαν να διατηρηθεί το έθιμο του ρουκετοπόλεμου.
Το έθιμο
Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που τηρείται κάθε Πάσχα στο Βροντάδο της Χίου. Οι δύο «αντίπαλες» ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, εκτοξεύουν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες με στόχο το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.
Οι δύο αντιμέτωπες εκκλησίες βρίσκονται χτισμένες περίπου 400 μέτρα η μία από την άλλη, σε δύο αντικριστούς λόφους. Το επόμενο πρωί γίνεται καταμέτρηση των ρουκετών που βρήκαν στόχο σε κάθε καμπαναριό για να αναδειχθεί ο νικητής. Φυσικά, κάθε ενορία δηλώνει νικήτρια, οπότε το ραντεβού για έναν νέο ρουκετοπόλεμο ανανεώνεται για την επόμενη χρονιά. Λίγες μέρες πριν, τα κτίρια των δύο εκκλησιών, αλλά και των γειτονικών σπιτιών καλύπτονται με μεταλλικό πλέγμα προστασίας.
Η προέλευση του εθίμου του ρουκετοπόλεμου δεν είναι σαφής, αλλά θεωρείται οτι ξεκίνησε την εποχή της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με την παράδοση, αρχικά για τον εορτασμό του Πάσχα χρησιμοποιούνταν κανόνια και δυνατοί κρότοι. Όταν οι Τούρκοι απαγόρεψαν τα κανόνια, υπό το φόβο οτι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, οι κάτοικοι τα αντικατέστησαν με αυτοσχέδιες ρουκέτες.
Κατά καιρούς έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις σχετικά με τη συνέχιση του εθίμου καθώς έχουν συμβεί περιστατικά τραυματισμών αλλά και καταστροφών εξαιτίας των ρουκετών. Πάντως, ο ρουκετοπόλεμος συνεχίζεται στις μέρες μας κάθε Πάσχα χωρίς διακοπή αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας.
Πηγή:politischios