Μετά τη στήριξη της Ραχήλ Μακρή ο Γιώργος Τράγκας εξασφάλισε για το κόμμα του και αυτήν του επικεφαλής του ΕΠΑΜ, Δημήτρη Καζάκη.
Ο Δημήτρης Καζάκης και το ΕΠΑΜ, είχαν συνεργαστεί με το κόμμα του Στέλιου Παπαθεμελή στις εκλογές του 2012, όταν και είχαν καταγράψει ποσοστό κοντά στη μονάδα (0,92%). Στις Ευρωεκλογές του 2014, το ΕΠΑΜ με αυτόνομη κάθοδο κατέγραψε ποσοστό 0,86% και στις Βουλευτικές του 2015 0,77%. Το κόμμα συνέχισε την πτωτική του τάση, παρά τη συνεργασία του με το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας στις βουλευτικές του 2019, καθώς κατέγραψαν 0,5%.
Το 2011, ο Δ. Καζάκης βρισκόταν με τους κκ Τσακαλώτο, Κατρούγκαλο και Βαρουφάκη, στα περιβόητα τραπέζια της πλατείας Συντάγματος, με τους «Αγανακτισμένους».
Μετά από απόφαση του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου του ΕΠΑΜ που ηγείται ο Δημήτριος Καζάκης, αποφασίστηκε η συνεργασία του ΕΠΑΜ με το Κίνημα «Ελεύθεροι Άνθρωποι» του Γ. Τράγκα.
Συγκεκριμένα το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο αναφέρει τα εξής:
«Το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο του ΕΠΑΜ κατά τη συνεδρίασή του στις 28 Φεβρουαρίου, απάντησε κατ’ αρχήν θετικά στην πρόταση συνεργασίας του Γ. Τράγκα και του υπό ίδρυση κόμματός του “Κίνημα Ελεύθεροι Άνθρωποι” στα πλαίσια της ευρύτερης δυνατής συσπείρωσης και συνεργασίας δυνάμεων, συλλογικοτήτων και προσώπων με πατριωτικό και δημοκρατικό πρόσημο.
Το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τις βασικές πολιτικές προϋποθέσεις με βάση τις οποίες το ΕΠΑΜ επιδιώκει συμμαχίες και συνεργασίες με άλλα κόμματα και φορείς.
Για το ΕΠΑΜ οι συνεργασίες οφείλουν να θεμελιώνονται στις παρακάτω βασικές προϋποθέσεις:
Η συνεργασία πρέπει να υπηρετεί τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση του λαού στην κατεύθυνση ανατροπής του καθεστώτος εσωτερικής και εξωτερικής κατοχής της πατρίδας μας, υπερβαίνοντας τους ιδεολογικούς διαχωρισμούς δεξιάς και αριστεράς. Μια αληθινή συνεργασία δεν μπορεί να θεμελιώνεται σε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Αντίθετα, οφείλει να υπηρετεί την ενότητα του λαού μας στον αγώνα του να ανακτήσει την ελευθερία και τα δικαιώματά του, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του, να αποκαταστήσει και να θωρακίσει το δημοκρατικό πολίτευμα ώστε να γίνει ο ίδιος αφέντης στον τόπο του.
Η συνεργασία οφείλει να είναι ανοιχτή σε όλες τις δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις, χωρίς αποκλεισμούς ιδεολογίας, ή κομματικής ταυτότητας. Αρκεί να αποδέχονται την κεντρική στόχευση, δηλαδή την διεκδίκηση της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης εναντίον του σημερινού ολοκληρωτικού καθεστώτος.
Στη συνεργασία συμμετέχουν όλοι διατηρώντας την πολιτική και την οργανωτική τους αυτοτέλεια, με όλη την ελευθερία που αυτό συνεπάγεται στη δημόσια ζύμωση θέσεων και απόψεων κάθε συνεργαζόμενου, ακόμη κι εκεί όπου υπάρχουν διαφωνίες, πέρα από τα αιτήματα της κοινής κεντρικής πολιτικής συμφωνίας.
Καμιά συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει με πρόσωπα και δυνάμεις που ψήφισαν ή υπηρέτησαν από θέσεις ευθύνης τα μνημόνια και τους οποίους αφορά άμεσα η μήνυση επί εσχάτη που έχει καταθέσει το ΕΠΑΜ.
Το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο του ΕΠΑΜ επιβεβαίωσε ότι η συνεργασία με το υπό ίδρυση κόμμα του κ. Τράγκα πληροί καταρχήν τις άνωθεν βασικές πολιτικές προϋποθέσεις και δίνει εντολή τόσο στον Πρόεδρο, όσο και στην Πολιτική Γραμματεία να συνεχίσουν τις διεργασίες προκειμένου να διαμορφωθεί η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων. Πάντα τηρουμένων των βασικών προϋποθέσεων που αναφέραμε.
Το ΕΠΑΜ παραμένει αταλάντευτο στην επιδίωξή του για μια συσπείρωση ικανή να ενώσει την πλειοψηφία των πολιτών και να ανατρέψει το σημερινό κατοχικό και μονοκομματικό κοινοβούλιο στην κατεύθυνση της εθνικής και κοινωνικής αυτοδιάθεσης του λαού μας.
Στην προσπάθεια αυτή το ΕΠΑΜ δεν πρόκειται να κινηθεί από μόνο του, αλλά από κοινού και με αφετηρία τις συνεργασίες που έχει οικοδομήσει έως σήμερα, αλλά και στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της 25ης Οκτωβρίου 2020 για τη δημιουργία μιας αληθινά πατριωτικής και δημοκρατικής Συμμαχίας.»
Πηγή: iefimerida.gr