Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι κοροϊδεύετε τον υπέρμαχο της απλής αναλογικής σύντροφο μπρόεδρο Αλέξη Τσίπρα επειδή χαρακτηρίζει γραφική τη Βουλή που θα προκύψει με την ενδεχόμενη είσοδο πολλών μικρών κομμάτων. Αντίθετα πιστεύω ότι η, έστω και ακούσια, αυτοκριτική (ιδιαιτέρως όταν είναι τόσο εύστοχη) είναι περισσότερο άξια χειροκροτήματος παρά χλεύης.

γυναικοκτονία (η) 1. φόνος γυναίκας ο οποίος οφείλεται στο στερεότυπο που έχουν για τη γυναίκα όσοι πολτισμικά έχουν μείνει πολλές δεκαετίες πίσω «αν κάποιος σκοτώσει μια γυναίκα για να της φάει την περιουσία δεν είναι γυναικοτονία, αν τη σκοτώσει επειδή δεν υπέκυψε στις σεξουαλικές του ορέξεις είναι» 2. αφορμή για τσακωμό «νομίζω ότι δεν έχετε τι να κάνετε και ψάχνετε γυναικοκτονία»

Ευαίσθητοι στα δικαιώματα κατά περίπτωση

Δύο τα συμπεράσματα από την, ανεξιχνίαστη μέχρι την ώρα που γράφω, δολοφονία της κοπέλας από την Πολωνία στην Κω. Το πρώτο είναι ότι σιγά-σιγά γίνεται αντιληπτό ότι ο όρος «γυναικοκτονία» περιγράφει έναν συγκεκριμένο τύπο εγκλήματος και ότι η χρήση της δεν έχει τίποτα το πονηρό (ακόμα κι αν θα το ήθελαν πολλοί από τους χρήστες της). Το δεύτερο είναι ότι πολλοί από τους ιδιαιτέρως ευαίσθητους με την (υφιστάμενη) πατριαρχία και τις (αναμφισβήτητες) γυναικοκτονίες συμπολίτες χάνουν την ευαισθησία τους όταν ο θύτης δεν είναι λευκός Ελληνας (ή έστω Ευρωπαίος) «συντηρητικός» ή έστω απολιτίκ. Θα επρόκειτο για κάτι ιδιαιτέρως περίεργο αν δεν ξέραμε ήδη ότι πολλοί από τους συμπολίτες που παριστάνουν τους ευαίσθητους με τα δικαιώματα των αδύναμων, στην πραγματικότητα αντιλαμβάνονται και τα δικαιώματα και τους αδύναμους ως εργαλεία επιβολής πολιτικής ατζέντας και τίποτα περισσότερο.

Θέμα θύτη

Ενας κανόνας που πρέπει να έχετε στον νου σας σε ό,τι αφορά τις γυναικοκτονίες είναι ότι αν ο θύτης είναι λευκός Ελληνας ή Ευρωπαίος που δεν ανήκει στον μπροοδευτικό χώρο, ένοχη είναι η πατριαρχία και η συντηρητική παράταξη, αν είναι μετανάστης υπεύθυνοι για το έγκλημα είναι η αποικιοκρατία και ο καπιταλισμός και αν είναι σύντροφος τότε ήταν ατύχημα.

Τα μπέρδεψε και μας μπέρδεψε

Ακουσα τον σύντροφο Μαμουλάκη να λέει «οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το προσωπικό του Λιμενικού που κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια στο ναυάγιο της Πύλου» και τον ίδιο άνθρωπο να λέει ότι «η κριτική του πάει στις εντολές της ηγεσίας του Λιμενικού». Πράγμα που σημαίνει ότι α) οι λιμενικοί δεν έλαβαν υπ’ όψιν τις εντολές των ανωτέρων τους ή β) η κριτική των εντολών είναι θετική ή γ) οι σύντροφοι πια τα έχουν εντελώς χαμένα.