Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ «Θέμα FM» και τους δημοσιογράφους Νίκο Φελέκη και Μπάμπη Κούτρα, αναφέρθηκε στην υπόθεση των αυθαιρέτων τονίζοντας πως «ξεκαθαρίζουμε ότι το πράγμα θα αλλάξει διότι πρέπει να μπει και μια τάξη σε αυτό το μπάχαλο».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

-Κ. Υπουργέ, κ. Χατζηδάκη, καλημέρα.

«Καλημέρα και σε εσάς, καλημέρα».

-Έχετε μια ροπή να βάζετε το χέρι σας σε καυτό νερό από ό,τι βλέπω, αν κρίνω από τις χθεσινές τοποθετήσεις σας στο θέμα των αυθαιρέτων. Γιατί τα αυθαίρετα εξ΄όσων θυμάμαι εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι μια υπόθεση αρκετά σύνθετη, δύσκολη και με πολλές κοινωνικές αντιδράσεις, κ. Υπουργέ.

«Ένας φίλος που είδα χθες μου είπε “ξεκινήσατε το ξεμπάζωμα γενικότερα στο υπουργείο και στην κυβέρνηση”. Πρέπει να το κάνουμε το ξεμπάζωμα αυτό, εννοώ δηλαδή ότι έχουμε μια σειρά από εκκρεμότητες του παρελθόντος, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ταχύτερο. Δεν υπάρχει λόγος να το σέρνουμε το πράγμα επί πολύ. Και την ώρα που έχουμε πρόγραμμα, έχουμε ιδέες, έχουμε λύσεις, γιατί να το καθυστερήσουμε; Και στην συγκεκριμένη περίπτωση των αυθαιρέτων έχουμε, θέλω να πω, και συναίνεση. Με την έννοια ότι μιλήσαμε τόσο με το ΤΕΕ όσο και με την ΠΟΜΙΔΑ, τον κ. Στασινό τον πρόεδρο του ΤΕΕ και τον κ. Παραδιά τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, και έχουμε συμφωνήσει όλοι μαζί στο νέο πλαίσιο για τα αυθαίρετα».

-Είναι λογικό να συμφωνείτε με τον κ. Στασινό γιατί εκείνος ενδιαφέρεται για τον κλάδο των τεχνικών που είναι και ένας κλάδος με πολλές χιλιάδες μέλη και με τον κ. Παραδιά που είναι στα ακίνητα, αλλά αυτοί που καταφεύγουν στα αυθαίρετα φαντάζομαι ότι έχουν άλλα είδους προβλήματα, οικονομικά, οπότε αν εσείς φέρετε μια ρύθμιση νόμου με πολλαπλάσια πρόστιμα σε σχέση με το τώρα δεν θα έχετε κοινωνικές αντιδράσεις;

«Όχι, δεν κάνουμε αυτό».

-Θέλετε να μας εξηγήσετε τι προβλέπει η ρύθμιση η οποία χθες εξαγγείλατε;

«Πρώτα από όλα, υπάρχουν δυο νόμοι για τα αυθαίρετα, ένας του 2013 και ένας του 2017, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Αυτό που περίμενε ο κόσμος και οι συνάδελφοι σας είναι να έρθουμε απλώς και να κάνουμε μια παράταση έξι μηνών και μετά να ξαναπάω εγώ στη Βουλή το καλοκαίρι και να ξαναδώσουμε μια παράταση άλλων έξι μηνών και του χρόνου να ξαναπάω, να είμαστε καλά, να ξαναδώσουμε κτλ. Είπα ότι δεν θέλω να είμαι υπουργός των παρατάσεων. Τι είναι αυτό το πράγμα; Δίνουμε πράγματι μια παράταση μέχρι τον Ιούνιο για όλους. Λέμε ότι όλες οι κατηγορίες αυθαιρέτων μπορούν να πάνε μέχρι το καλοκαίρι που ξεκινάει να εφαρμόζεται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, στο τέλος Ιουνίου, με τους σημερινούς όρους έχουν επτά ολόκληρους μήνες, να πάνε να ρυθμίσουν το θέμα. Από εκεί και πέρα όμως θα μπούμε σε μία νέα εποχή, η οποία θα έχει διαφορετικούς όρους για όλους. Τι θέλω να πω; Πρώτα από όλα, τα βαριά αυθαίρετα, η κατηγορία 5, θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία που θα είναι αυτή που περιέγραψα».

-Όταν λέτε βαριά αυθαίρετα, εννοείτε τα εξολοκλήρου αυθαίρετα;

«Ναι, ναι. Οι βαριές περιπτώσεις. Κατηγοριοποιούνται στον νόμο. Ξέρουν οι ιδιοκτήτες τι είναι. Ακραίες περιπτώσεις χωρίς καθόλου άδεια η οικοδομή, διάφορα άλλα τέτοια πράγματα».

-Δεν μπορούν να γκρεμιστούν κιόλας. Φανταστείτε 1,5 εκατομμύρια αυθαίρετα να γκρεμιζόντουσαν όλα αυτά. Πού θα πήγαιναν τα μπάζα; Επειδή είπατε στην αρχή για μπάζα.

«Μια στιγμή, επειδή είναι μπερδεμένο το θέμα, για να καταλάβει ο κόσμος. Δεν μιλάω για όλα τα αυθαίρετα στην συγκεκριμένη περίπτωση. Μιλάω για την κατηγορία 5 που είναι τα βαριά αυθαίρετα. Και δεν είναι ατελείωτα αυτά. Είναι λίγα σχετικώς σε σχέση με το σύνολο των αυθαιρέτων. Λοιπόν, αυτοί, λέμε, θα έχουν, επειδή χρόνια ισχύει ο νόμος, μια τελευταία ευκαιρία μέχρι τέλος Ιουνίου. Από εκεί και πέρα δεν θα έχουν τα βαριά αυθαίρετα. Έχουν επτά μήνες στη διάθεσή τους να το κάνουν. Αυτό είναι η πρώτη ρύθμιση. Η δεύτερη ρύθμιση έχει να κάνει με το τι θα συμβεί από εκεί και πέρα. Και εκεί έχουμε τα εξής: Πρώτα από όλα, εξακολουθούμε να μιλάμε, γιατί αυτό έλεγαν οι δύο προηγούμενοι νόμοι και αυτό λέει και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, για αυθαίρετα που κτίστηκαν προ του 2011. Μετά το 2011 η Ελληνική Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει αυθαίρετα».

-Υπάρχει νόμος του 2017 νομίζω.

«Ναι, αλλά και οι δύο νόμοι μιλάνε για αυθαίρετα προ του 2011. Άρα ξεκινάμε από εκεί και πέρα με αυτή την κόκκινη γραμμή. Και τι λέμε ; Λέμε, πρώτον: Ότι θα πρέπει αν θες να τακτοποιήσεις το αυθαίρετό σου, από το καλοκαίρι και μετά, να είναι συνδεδεμένη η τακτοποίηση με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας, που δεν είναι κάτι καινούριο. Προβλέπεται ήδη από έναν νόμο που θεωρητικά ισχύει εδώ και 5-6 χρόνια, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Θα εφαρμοστεί λοιπόν αυτός ο νόμος, ο οποίος αποσκοπεί στο να βάλουμε μια σειρά, διότι δεν θα είναι απλά ένα χρηματικό ποσό που θα καταβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και μια εικόνα του ακινήτου που θα είναι χρήσιμη και για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και τον μελλοντικό αγοραστή και για το ίδιο το κράτος. Η εικόνα αυτή θα προκύπτει βεβαίως από σχετικές βεβαιώσεις του μηχανικού».

-Αυτή η ρύθμιση θα είναι διαρκής ή θα έχει και αυτή έναν χρονικό περιορισμό;

«Διαρκής».

-Και θα αφορά κ. υπουργέ, ας πούμε και κάποιον που έχει κλείσει έναν χώρο παρανόμως στο σπίτι του, έναν ακάλυπτο ; Μιλάμε δηλαδή και για τέτοιου είδους πολεοδομικές παραβάσεις;

«Ναι. Λέμε λοιπόν από εκεί και πέρα ότι όσοι δεν έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή μέχρι το τέλος Ιουνίου και μετά, την πρώτη χρονιά θα πληρώσουν 20% παραπάνω σε σχέση με αυτούς που θα το κάνουν μέχρι τον Ιούνιο. Και μετά για κάθε χρονιά που θα αφήνουν το θέμα αρρύθμιστο, θα πληρώνουν 5%. Δηλαδή, την επόμενη χρονιά θα πληρώσουν 25%, την μεθεπόμενη χρονιά θα πληρώσουν 30% κ.ο.κ.».

-Ανεξάρτητα του πότε έγινε το αυθαίρετο;

«Ανεξάρτητα».

-Και αν δεν πληρώνουν, τι κάνουν;

«Κάντε τους υπολογισμούς με το κομπιουτεράκι σας και θα δείτε πόσο θα πληρώσουν».

-Και αν χρειαστεί να το μεταβιβάσουν δεν θα μπορούν να το πράξουν, έτσι δεν είναι;

«Το ερώτημα που εγώ θέτω είναι: Έχεις ένα αυθαίρετο. Σου δίνει η Πολιτεία το δικαίωμα από το 2011 να το τακτοποιήσεις. Το αφήνεις και δεν το τακτοποιείς και περνούν 8 χρόνια. Σου ξαναδίνει η Πολιτεία μια προθεσμία επτά μηνών να πας να το τακτοποιήσεις με τους ίδιους όρους, δεν το κάνεις. Και το αφήνεις (το αυθαίρετο). Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει αυτό. Είμαι υπουργός αρμόδιος και για τη χωροταξία, υποτίθεται ότι έχω κάνει τόσα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση αυτή λέει ότι είναι μια κυβέρνηση σύγχρονη, ευρωπαϊκή κλπ. Δεν μπορούμε να είμαστε η κυβέρνηση που θα ανέχεται όλο αυτό το μπάχαλο αιωνίως».

-Δεν είστε η πρώτη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση. Φοβάμαι ότι θα κάνετε τα ίδια με τους προηγούμενους…

«Από αυτό που λέω τώρα προκύπτει πάντως ότι κάνουμε κάτι διαφορετικό. Και αυτό που κάνουμε νομίζω ότι είναι δίκαιο. Διότι λέμε “Κύριοι, πηγαίνετε να τα ρυθμίσετε με τους ίδιους όρους. Αν δεν το κάνετε όμως, από τώρα ξεκαθαρίζουμε ότι το πράγμα θα αλλάξει διότι πρέπει να μπει και μια τάξη σε αυτό το μπάχαλο”».

-Κύριε Χατζηδάκη, ξέρουμε ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν θεσπιστεί πάρα πολλοί νόμοι σε σχέση με τα αυθαίρετα. Ο παρονομαστής του προβλήματος είναι πάντα ο ίδιος, ότι λέει (ο παρανομών) ότι δεν έχω να πληρώσω για να νομιμοποιήσω το αυθαίρετό μου. Αυτό πώς θα το αντιμετωπίσετε;

«Να συνεννοηθούμε λίγο. Εδώ δεν μιλάμε για οποιοδήποτε σπίτι, αλλά για αυθαίρετο. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όλα αυτά θεωρούνταν παράνομα. Υπήρξαν πρωτοβουλίες διαφόρων κυβερνήσεων παλαιότερα και επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ…».

-Ήμουν νέος επί Τρίτση που λέγαμε «δήλωσέ το για να το σώσεις»

«Δόθηκε η δυνατότητα λοιπόν για τακτοποιήσεις. Ήρθε και το Συμβούλιο της Επικρατείας και άλλαξε την πάγια νομολογία του επί του θέματος αυτού και δέχθηκε την τακτοποίηση. Σου δίνει λοιπόν το δικαίωμα η Πολιτεία να τακτοποιήσεις το σπίτι σου, πληρώνοντας τα σχετικά ποσά. Νομίζω ότι την ώρα που κάνει μια παραχώρηση η Πολιτεία διαχρονικά, πρέπει να καταλάβεις ότι σου κάνει παραχώρηση η Πολιτεία και να κινηθείς. Ειδάλλως, αν δεχθούμε ότι ο άλλος δεν πληρώνει, να το καταργήσουμε το Υπουργείο, να κλείσουμε το μαγαζί και να πάει να χτίζει ο ένας στη θάλασσα και ο άλλος στο βουνό».

-Συμφωνούμε, αλλά αν δεν πληρώνει και του δίνεις τη δυνατότητα για άλλα 17-18 χρόνια να μην πληρώνει και να έχει το αυθαίρετό του. Και σου λέει σε 18 χρόνια, πόσες κυβερνήσεις θα αλλάξουν, πόσοι νόμοι θα έρθουν, αυτό είναι το πρόβλημα.

«Κοιτάξτε. Υπάρχει μια ουσιώδης αλλαγή. Από τον Ιούνιο και μετά, ακριβώς επειδή έχουν περάσει χρόνια και ακριβώς επειδή δίνουμε μια τελευταία παράταση, λέμε ότι τα «κατηγορίας 5», τα βαριά (αυθαίρετα) δεν θα έχουν καμία ευκαιρία από εκεί και πέρα, θα είναι παράνομα, τελεία. Για την κατηγορία αυτή, από τον Ιούνιο και μετά δεν θα υπάρχει τίποτε. Όλα τα υπόλοιπα (αυθαίρετα), αν θες να τα τακτοποιήσεις προκειμένου να το πουλήσεις, να το μεταβιβάσεις κλπ. θα χρειαστεί να πληρώνεις παραπάνω (κάθε χρόνο), ακριβώς για να μην αισθάνεται αυτός που το έκανε πολίτης δεύτερης κατηγορίας αυτός που έσπευσε εγκαίρως να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα. Προσέξτε τώρα, είναι μια ρύθμιση που συναντά τη συναίνεση δυο φορέων που –καταρχάς τουλάχιστον- έχουν διιστάμενα συμφέροντα. Διότι από τη μια πλευρά οι μηχανικοί έχουν λόγο να εκδίδονται ηλεκτρονικές ταυτότητες κ.ο.κ. για να εισπράττουν χρήματα από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αλλά συμφωνεί και η ΠΟΜΙΔΑ, διότι κάναμε τη ρύθμιση κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι άδικη για τους ιδιοκτήτες. Πρώτον διότι δίνουμε αυτή την παράταση και δεύτερον διότι θεσπίζουμε την ηλεκτρονική ταυτότητα όχι μόνο σε ολόκληρο το κτίριο, αλλά δίνουμε τη δυνατότητα να βγαίνει και ηλεκτρονική ταυτότητα διαιρεμένης ιδιοκτησίας, έτσι ώστε να γίνει πιο ευέλικτο το πράγμα και να μη χρειάζεται να πληρώνει τόσα πολλά χρήματα ο ιδιοκτήτης. Για το λόγο αυτό συναίνεσαν και οι ιδιοκτήτες».

-Διευκολύνσεις με δόσεις θα κάνετε σε όσους μπαίνουν στη ρύθμιση;

«Ό,τι προβλεπόταν μέχρι τώρα ως προς αυτά, τα ίδια θα προβλέπονται. Υπήρξε η πρόταση στο τραπέζι, όσοι πάνε να τα ρυθμίσουν μέχρι τον Ιούνιο, να έχουν μια έκπτωση, αλλά την απορρίψαμε γιατί είπαμε ότι θα προσκρούσει στην αντίδραση όλων όσοι το έκαναν μέχρι σήμερα που πλήρωσαν περισσότερα χρήματα. Για ποιον λόγο αυτός που θα πάει να πληρώσει μέχρι τον Ιούνιο να πληρώσει λιγότερα ; Εκείνο το οποίο είπαμε, είναι ότι αν κάνεις εφάπαξ καταβολή των χρημάτων που οφείλεις στο Δημόσιο, εκεί μπορεί όντως να έχεις μια έκπτωση».

-Πάντως για να συμφωνεί η ΠΟΜΙΔΑ, οι μηχανικοί, για να είναι όλοι ευτυχισμένοι, κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

«Απλώς είναι μια ρύθμιση κοινής λογικής, μια συνολική ρύθμιση για τα αυθαίρετα».