«Αυτή η Κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητά της την προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος της ιδιοκτησίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης στο 37ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Αναλύοντας τους άξονες πολιτικής του Υπουργείου για την ακίνητη περιουσία, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι εντός του ερχόμενου Φεβρουαρίου θα έρθει προς παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο και προς ψήφιση τον Μάρτιο, σχετικό νομοσχέδιο για μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών θεμάτων που αφορούν – μεταξύ άλλων – και στους δασικούς χάρτες. Ο Υπουργός συνδύασε μάλιστα το ζήτημα των δασικών χαρτών με τις χιλιάδες περιπτώσεις διεκδικήσεων του Δημοσίου από ιδιώτες, δίνοντας στοιχεία.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα προσπαθήσουμε ριζικά, σοβαρά και ουσιαστικά να αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα που αφορά και στους δασικούς χάρτες. Άλλωστε, για το 55% της χώρας έχουν υποβληθεί 170.000 αντιρρήσεις και την τελευταία 2ετία έως σήμερα, έχουν εξετασθεί οι 10.000. Εάν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν ως έχουν, οι αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών θα ολοκληρωθούν σε 27 χρόνια!

Ταυτόχρονα, προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ότι ακόμη και αν γίνει δεκτές οι αντιρρήσεις των ιδιοκτητών, θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι αντιρρήσεις σε όλη την περιφέρεια όπου ανήκουν τα ακίνητά τους. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και θα αλλάξουν με νομοσχέδιο. Λέμε ναι στην πραγματική προστασία των δασών, όχι στους δογματισμούς και τη γραφειοκρατική στενοκεφαλιά.

Σε αυτό το σημείο, απευθυνόμενος στον κ. Χατζηδάκη, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Κύριε υπουργέ, εάν προχωρήσετε στη διευθέτηση του ζητήματος των διεκδικήσεων του Δημοσίου, η σημερινή σας δήλωση είναι ιστορικής σημασίας, διότι για πρώτη φορά το Ελληνικό Κράτος θα έχει και Κτηματολόγιο και Δασικούς Χάρτες».

«Κτηματολόγιο: στο 72% η συλλογή δηλώσεων»

Σχετικά με το Κτηματολόγιο, ο Υπουργός σημείωσε ότι η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία έγκαιρης υποβολής έχει ξεπεράσει το 72%, ενώ ο συμβατικός στόχος ήταν 55%. Πλέον, η ολοκλήρωση της εμπρόθεσμης συλλογής δηλώσεων καλύπτει το 93% της χώρας. Αναφορικά με τα πρόστιμα, διευκρίνισε ότι είναι απόφαση του Υπουργείου να μην ενεργοποιηθούν αμέσως, αλλά πάντως εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, καλώντας τους πολίτες να σπεύσουν να δηλώσουν τις περιουσίες τους.

Αυθαίρετα – Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου/διαμερίσματος

Αναφορικά με τα αυθαίρετα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο ψηφισμένο νομοσχέδιο του Υπουργείου και τόνισε ότι με αυτό δίνεται μια σφαιρική ρύθμιση πενταετούς διάρκειας για όλα, εκτός από τα αυθαίρετα που κτίστηκαν μετά την 27η Ιουλίου του 2011. Υπενθύμισε ότι η 30η Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τα αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις – «κατηγορίας 5» – και ότι τα συγκεκριμένα δεν θα μπορούν έκτοτε να τακτοποιηθούν. Αναφέρθηκε εκτενώς στην επόμενη ημέρα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων θυμίζοντας την προσαύξηση στα πρόστιμα κατά 20% για το πρώτο έτος και κατά 5% για έκαστο έτος καθυστέρησης, συνδέοντας όλη τη ρύθμιση με την ψηφιακή απεικόνιση βάσης δεδομένων των ακινήτων που είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων.
Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε επίσης, ότι με υπουργική απόφαση θα ρυθμιστούν τα όποια εκκρεμή ζητήματα για τις διηρημένες ιδιοκτησίες, λαμβάνοντας υπόψιν τις απόψεις της ΠΟΜΙΔΑ.

Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα του ΥΠΕΝ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ο στόχος του ποσοστού εξοικονόμησης ενέργειας άνω του 38% στην τελική κατανάλωση μέχρι το 2030, σημαίνει την ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κτηρίων ανά έτος. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο σχεδιασμός προβλέπει αύξηση στα κονδύλια ενεργειακής αναβάθμισης 3,5 φορές πάνω! Αυτό σημαίνει ότι έναντι του 1 δισ. ευρώ στην 7ετία που δόθηκε μέχρι σήμερα, οι δράσεις του ΥΠΕΝ εφεξής θα αφορούν στα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο!

Η χρηματοδότηση θα γίνεται με:

απευθείας ενισχύσεις των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών,με χαμηλότοκα και μηδενικού επιτοκίου τραπεζικά δάνεια, με αποτελεσματικές φορολογικές εκπτώσεις, και με επιπλέον κίνητρα για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα όπως π.χ. με τις εταιρείες ESCOs (Energy Service Companies)

Ήδη έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον” με προϋπολογισμό 275 εκατ. Ευρώ και την ένταξη σχεδόν 23.000 νοικοκυριών, ενώ έχουν προγραμματισθεί με 3 ακόμη δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης:
Εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις

Το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για τα δημόσια κτίρια,μια ακόμη φάση του προγράμματος Εξοικονομώ

«Είναι ένα καλό νέο για το περιβάλλον. Ένα καλό νέο για την οικοδομή. Και κυρίως ένα καλό νέο για τα νοικοκυριά, καθώς θα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά πάνω από μισό εκατομμύριο κατοικίες μέχρι το 2030»!

Επιτάχυνση τοπικών πολεοδομικών στοιχείων – Κάλυψη 55% της Επικράτειας για χρήσεις γης
Στη συνέχεια, ο αρμόδιος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος , κ. Δημήτρης Οικονόμου, αναφέρθηκε σε βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα που θα έρθει προς παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο τον προσεχή Μάρτιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου,
απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εκπόνηση και έγκριση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, από περίπου 12 χρόνια κατά μέσο όρο που χρειάζονται σήμερα σε 2,5 χρόνια.
ξεκινά μεγάλο πρόγραμμα εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων για την κάλυψη στο σύνολο της Επικράτειας με χρήσεις γης, έτσι, ώστε να είναι σαφές σε κάθε σημείο τι επιτρέπεται να οικοδομηθεί.
Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, από το 20% περίπου των δημοτικών ενοτήτων που καλύπτονται σήμερα με θεσμοθετημένες χρήσεις γης – ποσοστό που έχει επιτευχθεί σε διάστημα 35 ετών – ο στόχος είναι σε βάθος τετραετίας, να καλυφθεί η Επικράτεια σε ποσοστό 55%. Μόνο μέσα στο 2020, θα ανατεθεί η εκπόνηση τέτοιων σχεδίων σε 250 από τις συνολικά 1.035 δημοτικές ενότητες της χώρας.

Προσδιορισμός όρων δόμησης – δραστηριοτήτων σε προστατευόμενες περιοχές

Επιπλέον, με άλλο πρόγραμμα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα προσδιορίζονται – όπως γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες – οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες και οι όροι δόμησης στις περιοχές Natura 2000, που ως γνωστόν καλύπτουν περίπου το 30% της Ελλάδας. Το σημερινό καθεστώς ασάφειας στις περιοχές αυτές, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός, αντικαθίσταται από συγκεκριμένους κανόνες που θα προστατεύουν αποτελεσματικά το περιβάλλον και παράλληλα θα καθιστά δυνατή τη βιώσιμη ανάπτυξη κατοικίας και άλλων αναγκαίων δραστηριοτήτων, με σαφήνεια και χωρίς περιθώρια αυθαίρετων αποφάσεων από την πλευρά της διοίκησης.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους της ΠΟΜΙΔΑ, ο κ. Οικονόμου είπε:

Με τα δύο αυτά προγράμματα, που αναπτύσσονται συντονισμένα μεταξύ τους, θα αυξηθεί η προσφορά γης σε περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου, με σαφείς χρήσεις γης και όρους δόμησης για πρώτη ή δεύτερη κατοικία, και θα υπάρχουν ρεαλιστικές, νόμιμες επιλογές που θα αποτρέπουν την κατασκευή αυθαιρέτων, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί κατακόρυφα η οικοδομική δραστηριότητα.
«Άδειες δόμησης και Νέος Οικοδομικός Κανονισμός»
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που απλοποιούν τη διαδικασία έκδοσης αδειών, βελτιώνουν το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που δημιουργείται μέχρι σήμερα από τη διαφορετική ερμηνεία νόμων και άλλων νομοθετημάτων από τις κατά τόπου Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ), ούτως ώστε η πολεοδομική νομοθεσία να εφαρμόζεται με ενιαίο τρόπο σε όλη τη χώρα.

«Οικιστικές Αναπλάσεις: στόχος η αστική αναγέννηση»

Τέλος, ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι εντός του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί το νέο νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο για τις αστικές αναπλάσεις. Όπως εξήγησε, έχει ξεκινήσει η επεξεργασία μέτρων και ισχυρών κινήτρων – πολεοδομικών και οικονομικών – τα οποία θα μεταρρυθμίσουν ριζικά το καθεστώς των αστικών αναπλάσεων στη χώρα. Με τα μέτρα αυτά οι αναπλάσεις δεν θα περιορίζονται πλέον μόνο σε πεζοδρομήσεις και διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων, αλλά θα συμπεριλάβουν και τον εκσυγχρονισμό ή την ανανέωση των ιδιωτικών κτηρίων, προς την κατεύθυνση της αστικής αναγέννησης. , δηλ. της μορφής αναπλάσεων που σήμερα είναι κυρίαρχη διεθνώς. Θα αντιμετωπιστούν έτσι οι ακαμψίες, που συνδέονται πχ. με την πολυδιάσπαση της ιδιοκτησίας στις παλαιές πολυκατοικίες που γηράσκουν, με το χάσμα μεταξύ των όρων δόμησης που ίσχυαν στην εποχή που αυτές κατασκευάστηκαν και των σημερινών, και με τη δυσκολία χρηματοδότησης, που σήμερα καθιστούν πολύ δύσκολη την ανανέωση του υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος.