Με τρεις “ταχύτητες” θα “τρέξει” ο σχεδιασμός του νέου Υπουργού Εργασίας, κου Κωστή Χατζηδάκη.
Στην πρώτη “ταχύτητα” όπως αναφέρει το capital.gr βρίσκονται μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους οι οποίοι θίγονται από την κορονο-κρίση.
Στη δεύτερη “ταχύτητα” βρίσκονται δύο νομοσχέδια τα οποία ήδη βρίσκονται σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας, δηλαδή εκείνο που αφορά τις αλλαγές στο εργασιακό και εκείνο που αφορά τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση.
Στην τρίτη “ταχύτητα” βρίσκεται η εξέταση των προτάσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση της “επιτροπής Πισσαρίδη” για το ασφαλιστικό.
Πιο αναλυτικά, σε σχέση με την πρώτη “ταχύτητα“, σημειώνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων στήριξης του μη μισθολογικού κόστους των πληττόμενων επιχειρήσεων έχει τυπικά λήξει στις 31/12/2020, έστω και αν η εφαρμογή τους “ακουμπά” και τον τρέχοντα μήνα.
Για παράδειγμα, οι αποζημιώσεις για όσους εργαζομένους βγήκαν σε αναστολή τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν έως τις 12 Ιανουαρίου. Στο μεταξύ εκκρεμούν οι κυβερνητικές αποφάσεις σε σχέση με τη συνέχιση της δυνατότητας αναστολών για τον τρέχοντα μήνα.
Ωστόσο, έχει ήδη θεσπισθεί η συνέχιση ισχύος του μηχανισμού “Συν-Εργασία” έως τις 28 Φεβρουαρίου. Βασικά, είναι τα μέτρα προσωρινής ελάφρυνσης -μέσω παρατάσεων- των τρεχουσών ασφαλιστικών υποχρεώσεων (δόσεις, εισφορές, χρεωστικά υπόλοιπα εκκαθάρισης 2019 κ.λπ.) εκείνα τα οποία αφορούν το τρέχον έτος.
Αναφορικά, με τη δεύτερη “ταχύτητα”, ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, είχε παρουσίασει σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, τις βασικές διατάξεις ενός εργασιακού νομοσχεδίου. Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Πάνος Τσακλόγλου, έχει καταλήξει στις γενικές γραμμές του νέου επικουρικού ταμείου κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες “πινελιές” στα υπό διαμόρφωση νομοσχέδια, οι οποίες όμως σχετίζονται με κυβερνητικές επιλογές.
Σε σχέση με την τρίτη “ταχύτητα”, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα εξετασθούν με προσοχή οι προτάσεις της “επιτροπής Πισσαρίδη“.
Υπενθυμίζεται πως αυτές προβλέπουν μείωση του ανώτατου ορίου εισοδήματος (πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών) επί του οποίου επιβάλλονται αναλογικές ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς εργαζόμενους, ώστε να προσεγγίσει τους μέσους όρους στην ΕΕ. Επίσης, η εν λόγω επιτροπή προτείνει την αντικατάσταση της ποσοστιαίας εισφοράς υγείας των μισθωτών με ένα σταθερό ποσό ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και με τους αυτοαπασχολούμενους. Εναλλακτικά, εισηγείται τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος αναλογικών εισφορών αλλά με ακόμα χαμηλότερο πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών υγείας.
Επίσης, προτείνει την αναπροσαρμογή των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης με τρόπο που να είναι αναλογιστικά και ουσιαστικά περισσότερο ανταποδοτική και συνδεδεμένη με την ηλικία συνταξιοδότησης. Τέλος, εισηγείται τον εξορθολογισμό των κανόνων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης.
Πηγή: capital.gr