«Θα είναι σημαντική η αύξηση στον κατώτατο μισθό», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης περί ακριβότερου ρεύματος στη χώρα μας.
«Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να “φορτώσουν” τις αυξήσεις στην κυβέρνηση και στις πολιτικές της. Αυτοί που τα λένε να κάνουν μια βόλτα στο Ίντερνετ να δουν τι γίνεται σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Αυστρία σε όλη την Ευρώπη. Και να βρουν μια χώρα όπου δεν υπάρχουν αυξήσεις στο ρεύμα», σημείωσε επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 15η θέση της Ευρώπης στην ακρίβεια στους λογαριασμούς ρεύματος. «Υπάρχουν άλλες 14 χώρες – ανάμεσά τους και φτωχές – οι οποίες έχουν ακριβότερο ρεύμα από εμάς. Η Ισπανία έχει ακριβότερο ρεύμα», είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια παρουσίασε τα στοιχεία του σχετικού πίνακα, που δείχνουν ότι οι χώρες με πιο ακριβό ρεύμα είναι: Βρετανία, Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία, Ιρλανδία, Κύπρος, Πορτογαλία, Σουηδία, Γαλλία. Στην 15η θέση βρίσκεται η Ελλάδα και ακολουθεί η Λετονία.
Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει 2 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ρύπων για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων και η ΔΕΗ προσέφερε ως επιδότηση από την κερδοφορίας της 800 εκατομμύρια ευρώ. «Αν δεν είχε υπάρξει η διάσωση της ΔΕΗ που θα τα έβρισκε αυτά τα λεφτά η Επιχείρηση για παρεμβάσεις; Αν δεν γινόταν η παρέμβαση που κάναμε το καλοκαίρι του 2019, το ρεύμα θα ήταν τώρα ακόμα πιο τσουχτερό. Αυτό θα ήθελα να βρεθεί κάποιος που να μου πει ότι δεν ισχύει. Πως θα μπορούσε να δώσει επιδότηση η ΔΕΗ όταν ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας», επισήμανε .
«Σημαντική η αύξηση του κατώτατου μισθού»
Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι θα είναι σημαντική η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού. « Έχω στο μυαλό μου τι εγώ νομίζω ότι πρέπει να συμβεί, αλλά δεν μπορώ να το πω για λόγους καθαρά θεσμικούς. Είμαστε γνώστες των εισηγήσεων που έχουν γίνει και από τους εργοδότες και από τους εργαζόμενους, ξέρουμε τι λέει η ΤτΕ και η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ανάγκη για προστασία της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και των επιχειρήσεων από τη μια, και από την άλλη στην ανάγκη προστασίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα καθώς έχει μεσολαβήσει μια δεκαετής κρίση στην ελληνική οικονομία και πρέπει και εκείνοι να αισθανθούν όχι έχουν μια κάποια ανάσα από την κυβέρνηση», διευκρίνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιον, για τον κατώτατο μισθό, επισήμως, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται, λαμβάνει απόφαση το υπουργικό συμβούλιο αφού προηγηθεί εισήγηση του υπουργού Εργασίας.
Ερωτηθείς για τον κίνδυνο να μη «φανεί» η αύξηση λόγω της ακρίβειας, ο κ. Χατηδάκης αντέτεινε ότι «εάν δώσουμε μια αύξηση που οδηγήσει τον κατώτατο μισθό στα 1.000 ευρώ να το πω σχηματικά, από 663 που είναι σήμερα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν πανηγυρισμοί στη χώρα, οι οποίοι θα κρατήσουν για εβδομάδες, αλλά στη συνέχεια όταν θα κλείνουν οι επιχειρήσεις λόγω της υπέρμετρης αύξησης του εργατικού κόστους, οι πανηγυρισμοί θα μετατραπούν σε αποδοκιμασίες. Ενδεχομένως και από τους ίδιους ανθρώπους», δήλωσε.
«Επομένως πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν μπροστά – διότι αν δεν δουλεύουν οι επιχειρήσεις δεν θα δουλεύουν και οι εργαζόμενοι- και στο να στηρίξουμε πραγματικά τους εργαζόμενους που δέχονται μεγάλη πίεση όχι μόνο τώρα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια», ξεκαθάρισε.
Για τις αυξήσεις στις συντάξεις
Για τις αυξήσεις στις συντάξεις από 1ης – 1ου – 2023 που προβλέπεται από τον νόμο, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν με βάση έναν μαθηματικό τύπο. «Δεν αποφασίζει ο υπουργός, ορίζει ο ίδιος ο νόμος. Προβλέπεται ότι είναι συνάρτηση της αύξησης του ΑΕΠ, της ανάπτυξης δηλαδή, και του πληθωρισμού. Αυτά τα δυο μεγέθη προστίθενται και διαιρούνται δια του 2. Και επειδή αυτή την ώρα δεν ξέρουμε ούτε την αύξηση του ΑΕΠ ούτε την αύξηση του πληθωρισμού, εκείνο που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας είναι ότι το ύψος της αύξησης για τους συνταξιούχους θα το ξέρουμε αφού κλείσει το 2022. Δεν παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι εκεί, ούτε πολιτικές αποφάσεις, είναι αυτοματοποιημένη διαδικασία και θα προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, πολλοί συνταξιούχοι, θα δουν αυξήσεις, ενώ κάποιοι άλλοι που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα δουν αυξήσεις, αλλά θα δουν την προσωπική τους διαφορά να «ροκανίζεται», έτσι ώστε «να είναι σε ευνοϊκή θέση στο μέλλον». Υπενθύμισε ότι η «προσωπική διαφορά» ήταν κάτι που είχε συμφωνηθεί «από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς το 2016, ως αντίβαρο για να μην προχωρήσει αυτό που ζητούσαν τότε οι θεσμοί να έχουμε μείωση στις συντάξεις» και επομένως «συμφωνήθηκε τότε ότι δεν θα υπάρχει μείωση στις συντάξεις, αλλά θα θεσπιστεί η λεγόμενη προσωπική διαφορά – το ποσό που θα αντιστοιχούσε σε μια μείωση της σύνταξης έτσι όπως την ήθελαν οι θεσμοί και αυτό το ποσό στη συνέχεια ροκανίζεται από τις όποιες αυξήσεις».
«Ήδη έχει ροκανιστεί σε κάποιες περιπτώσεις συνταξιούχων πάνω από 30 χρόνια γιατί ο νόμος Βρούτση προέβλεπε αυξήσεις εκεί. 225.000 συνταξιούχοι είδαν πραγματικές αυξήσεις μέχρι και 7,5% στις τσέπες τους. Υπήρξαν διορθώσεις σε σχέση με τον νόμο Κατρούγκαλου, κάποιοι άλλοι είδαν ένα ροκάνισμα της προσωπικής διαφοράς», πρόσθεσε.
«Αλλά αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με συγκεκριμένα ποσοστά- δεν μπορούμε να προβλέψουμε την αύξηση του ΑΕΠ, ούτε τις εξελίξεις με τον πληθωρισμό», συμπλήρωσε.
Επίσης, είπε ότι για τους συνταξιούχους, έχει αλλάξει ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής, κάτι που έχει οδηγήσει σε αύξηση μέσω της εφορίας στο εισόδημα των συνταξιούχων. Επανέλαβε ότι έχουν καταβληθεί 2 φορές έκτακτα επιδόματα τους τελευταίους μήνες στους χαμηλοσυνταξιούχους στη λογική της ενίσχυσης σε αυτούς που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.