Σχετικά με τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια Αττικής μίλησε σε συνέντευξη που έδωσε στα «Παραπολιτικά» ο περιφερειάρχης, Νίκος Χαρδαλιάς. Ως βασική προτεραιότητα έθεσε τη διαχείριση των απορριμάτων ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει καμία ανοχή στη διαφθορά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως η εξυγίανση των υπηρεσιών της Περιφέρειας και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση του ρόλου της μητροπολιτικότητας και της αυτοδιοικησης.

Καμία ανοχή στη διαφθορά και την παρανομία

Ο περιφερειάρχης δήλωσε πως με τις ενέργειες της διοίκησης, οι οποίες συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο «ξήλωμα επίορκων-εσωτερική εναλλαγή προσώπων (rotation)-παραπομπή των υπόπτων στη δικαιοσύνη», αλλά και με την προώθηση της ψηφιοποίησης των υπηρεσίων προς τους πολίτες, δόθηκε τέλος σε έκνομες πρακτικές που είχαν παγιωθεί επί χρόνια

«Το πάρτι τελείωσε. Για μένα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής στη διαφθορά και την παρανομία, ειδάλλως δεν βρίσκω νόημα στο να ασκώ καθήκοντα περιφερειάρχη», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στις ριζικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Διευθύνσεις Υγειονομικού, Μεταφορών και Βιώσιμης Ανάπτυξης, μετά και από καταγγελίες πολιτών για κρούσματα διαφθοράς στις αντλίες των πρατηρίων καυσίμων.

Σχέδιο καθαρισμού Αττικής

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο ετοιμάζεται και θα επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Για την ολοκλήρωσή του πραγματοποιούνται συνεργασίες με Ευρωπαίους ομολόγους, με πιο πρόσφατη τη συνάντηση με την πρόεδρο της Περιφέρειας Ιλ-ντε-Φρανς, Βαλερί Πεκρές, στο Παρίσι.

Αναφέρθηκε πως η η επιτυχία της «πράσινης» διαχείρισης των απορριμμάτων στη γαλλική πρωτεύουσα οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι υλοποιείται με ευθύνη της Περιφέρειας και όχι του κεντρικού κράτους, ένα μοντέλο που - όπως υπογράμμισε - μπορεί να εφαρμοστεί και στη χώρα μας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πάντα με την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων.

Ανοιχτή εκδήλωση

Ο κ. Χαρδαλιάς αποκάλυψε, επίσης, ότι στις 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση-ένας νέος «θεσμός διαλόγου με την κοινωνία», όπως τον χαρακτήρισε-για την παρουσίαση του προγράμματος των μεγάλων έργων που θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Αττικής σε κάθε Δήμο στο Λεκανοπέδιο έως το τέλος του 2028. «Έργα με σαφή χρονοδιαγράμματα και με εξασφαλισμένους πόρους. Έργα με συγκεκριμένο "πρόσωπο", προσαρμοσμένα ακριβώς στις ιδιαιτερότητες κάθε γειτονιάς», όπως είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης σε έργα που είναι ήδη σε εξέλιξη από την Περιφέρεια, όπως η κατασκευή του πρώτου Εθνικού Παραολυμπιακού Κέντρου στη Ραφήνα συνολικού προϋπολογισμού 64,8 εκατ. ευρώ, καθώς και σε κομβικά αναπτυξιακά έργα τα οποία προανήγγειλε ότι θα ανακοινωθούν στις επόμενες δύο εβδομάδες, μετά και την πρόσφατη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τη Γενική Διευθύντρια του DG REGIO Θέμιδα Χριστοφίδου.

Αντιπλημμυρικά έργα Αττικής

Επιπροσθέτως, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, με την υλοποίηση μεγάλων έργων, όπως ο νέος αγωγός στη Νέα Φιλαδέλφεια ύψους 4,4 εκατ. ευρώ και ο καθαρισμός-για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια-των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού. Επισήμανε μάλιστα, ότι «η λύση σε προβλήματα τέτοιας κλίμακας είναι μόνο η μητροπολιτική διαχείρισή τους. Αυτό σημαίνει πως ένας σχεδιάζει, ένας υλοποιεί, ένας κρίνεται και ένας λογοδοτεί, χωρίς να υπάρχει διάχυση και σύγχυση της ευθύνης».

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι μέσα από τη νέα «Χάρτα Αυτοδιοίκησης», πρέπει να προχωρήσει «ο εξορθολογισμός, του χαοτικού "πινγκ-πονγκ" αρμοδιοτήτων», η ενίσχυση των δήμων και των περιφερειών με τους απαραίτητους πόρους και η στελέχωση όλων των κενών οργανικών θέσεων με επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό.

Επανέλαβε δε την πεποίθησή του ότι πρέπει να ενισχυθεί η μητροπολιτικότητα, μία έννοια που αποτελεί τον «πυρήνα για ένα σύγχρονο, απολύτως λειτουργικό μοντέλο διαχείρισης των ζητημάτων της Περιφέρειας, μία νέα φιλοσοφία διοίκησης, που έρχεται να θεραπεύσει οτιδήποτε ξεπερασμένο», υπογραμμίζοντας τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της σε χώρες της Δύσης. «Γιατί να μην έχει την ανάλογη επιτυχία και εδώ; Η ερώτηση βεβαίως είναι ρητορική και αυταπάντητη. Γιατί και θέλουμε. Και ξέρουμε. Και μπορούμε» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.