Μάχη με την παραπληροφόρηση έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κλήθηκε κατ’ επανάληψη να διαψεύσει σενάρια και καταγγελίες για απόκρυψη κρουσμάτων ενώ ξεκαθάρισε πως δεν ευθύνεται το άνοιγμα της χώρας για την έξαρση. 

«Αποκλειστικό στοιχείο είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η φημολογία αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά αυτά είναι αστήρικτη», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα. Στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού, είναι όλα απομονωμένα μαζί με το στενό τους περιβάλλον. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Δεν χρειάζεται κανείς να δημιουργεί πανικό. Σε κάθε γωνιά η Πολιτική Προστασία έχει εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα».

«Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση» τόνισε και διευκρίνησε πως το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και ως εκ τούτου δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού.

«Ευθύνεται ο τουρισμός για την άνοδο των κρουσμάτων; Όχι. Με το σύστημα των plf τα καταγεγραμμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.000 ελέγχους από την 1η Ιουλίου σε εισόδους της χώρας από τις οποίες έχουν εισέλθει 2.597.000 άτομα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Ας μη βοηθήσουμε άθελά μας τον ιό να εξαπλωθεί. Τηρούμε όλοι τα μέτρα, για να κλείσουμε την πόρτα στον ιό» τόνισε. 

Ερωτηθείς, για την κατάσταση στην Αττική είπε ότι «δεν υπάρχει ένδειξη, κανένα στατιστικό στοιχείο είτε σε προβολή είτε σε αλγόριθμο δεν δείχνει ότι πάμε για lockdown στην Αττική».

Για την Πάρο και την Αντίπαρο και τα παράπονα για τα μέτρα στην περιοχή, τόνισε: «Δεν κάνουμε διακρίσεις στις περιοχές.» Τα μέτρα λήφθηκαν συνολικά για να μην υπάρχει στοχοποίηση.

Επίσης, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και μετρήσεις. «Οι όποιες δημοσιές αναφορές είναι παντελώς αβάσιμες.» Συμπλήρωσε, μάλιστα ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς τα κρούσματα είναι όλα απομονωμένα και η κατάσταση είναι υπό απολυτό έλεγχο.

Τέλος, είπε εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο, δεν εφησυχάζουμε όμως. Ειδικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες με τις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών.