Με ανακοίνωσή της η Χαμάςλέει ότι κανένας όμηρος δεν θα φύγει ζωντανός από τη Λωρίδα της Γάζας, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της. Το Τελ Αβίβ από την πλευρά του, επικρίνει τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, οι οποίοι είπαν ότι το σχέδιο του Ισραήλ φαίνεται ότι είναι να διώξει τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο. Οι Ισραηλινοί αποκαλούν εξοργιστική και ψευδή αυτή την κατηγορία.

Μάχες σώμα με σώμα, ισοπεδωμένα οικοδομικά τετράγωνα και άμαχοι που θρηνούν ή τρέχουν για να γλιτώσουν από τις βόμβες. Αυτές είναι οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τη Λωρίδα της Γάζας. Μειώνονται οι πιθανότητες νέας κατάπαυσης του πυρός, λέει το Κατάρ, καθώς το Ισραήλ εντείνει την επίθεση. Ο ισραηλινός στρατός έχει επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο νότο και σφυροκοπά με σφοδρότητα τη Χαν Γιουνίς, με τους επιτελάρχες να εκτιμούν ότι θα χρειαστούν άλλοι δύο μήνες πολέμου μέχρι να εξοντωθεί η Χαμάς. Πιο νότια, η Ράφα έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό, όπου ο λιμός και οι επιδημίες παραμονεύουν.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης αλ Θάνι δήλωσε στο Φόρουμ της Ντόχα ότι ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ «στενεύει το παράθυρο» για την εξασφάλιση μιας νέας εκεχειρίας. Το Κατάρ βοήθησε στη μεσολάβηση της προηγούμενης εβδομαδιαίας παύσης των εχθροπραξιών. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε επίσης από τη Ντόχα ότι λυπάται για την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να απαιτήσει κατάπαυση του πυρός σε ψηφοφορία την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι «υπονομεύτηκαν σοβαρά το κύρος και η αξιοπιστία του οργανισμού». Οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν στην κίνηση αυτή εκ μέρους του συμμάχου τους Ισραήλ – και οι δύο υποστήριξαν ότι θα ωφελούσε τη Χαμάς.

Χάος και τρόμος στη νότια Γάζα. Σφοδρές μάχες από σπίτι σε σπίτι στην καρδιά της Χαν Γιουνίς, καθώς ισραηλινά άρματα μάχης προελαύνουν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νότου. Σκηνές αλλοφροσύνης στα νοσοκομεία. Παλαιστίνιοι θρηνούν για τον χαμό των αγαπημένων τους την ώρα που το Ισραήλ ζητεί εκ νέου από τους πολίτες να εγκαταλείψουν το κέντρο της πόλης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του με τις «θέσεις κατά του Ισραήλ» που έχουν υιοθετηθεί από τους απεσταλμένους της Μόσχας στον ΟΗΕ, όπως ανέφερε ανακοίνωση του Ισραήλ.

Η Ρωσία υποστήριξε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, παράλληλα με την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς. Ψήφισμα, κατά του οποίου άσκησαν βέτο οι ΗΠΑ την Παρασκευή (8/12). Μιλώντας στον Πούτιν, ο Νετανιάχου εξέφρασε επίσης «την έντονη αποδοκιμασία του» για την «επικίνδυνη» συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων με επίκεντρο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πούτιν υποδέχθηκε στις 8/12 στο Κρεμλίνο, τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος και κατηγόρησε τη Δύση ότι υποστηρίζει τη “γενοκτονία” που διαπράττει το Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα. Αναλυτές επισημαίνουν πως η σύγκρουση στη Γάζα βοήθησε τη Ρωσία να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τον πόλεμο στην Ουκρανία και επέτρεψε στη Μόσχα να ευθυγραμμιστεί με άλλες αναπτυσσόμενες χώρες σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους