«Τα πρόστιμα θα πολλαπλασιαστούν και θα φτάσουν στα επίπεδα των προστίμων κακοποίησης των ζώων. Μιλάμε για δεκαπλασιασμό, εικοπλασιασμό, εκατονταπλασισμό αν χρειαστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα, Τρίτη 1η Αυγούστου, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, όταν ρωτήθηκε αν τα πρόστιμα για εμπρησμό από αμέλεια θα προσεγγίζουν τα 30.000 ευρώ, όπως για την κακοποίηση ζώων.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «το μέτρο για αυτούς τους λίγους που βασάνιζαν τα ζώα λειτούργησε» και πρόσθεσε: «Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολλούς, έναντι εκείνων των λίγων που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας, την περιουσία μας την οικολογία». Ο υπουργός επιπρόσθετα έκανε λόγο για 117 συλλήψεις για εμπρησμό από την αρχή του 2023, 107 από αμέλεια και 10 με πρόθεση.

Επίσης, σημείωσε ότι «από 1η Ιουλίου αντιμετωπίσαμε 1.470 πυρκαγιές», τόνισε ο κ. Κικίλιας, ενώ έκανε λόγο και για ενδεχόμενο «επιστράτευσης» δορυφόρων για παρακολούθηση έκτακτων περιστατικών σε πραγματικό χρόνο, παράλληλα με τις νέες προσλήψεις πυροσβεστών το φθινόπωρο.

Αναφορικά με τις προτεραιότητες για την Πολιτική Προστασία ο κ. Κικίλιας είπε: «Προτεραιότητες είναι η πρόσληψη πυροσβεστών και δασοκομάντος που θα γίνουν το φθινόπωρο, ένα ομογενοποιημένο σύγχρονο σύστημα που θα βοηθήσει στην πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση όπως και η αναβάθμιση των επικοινωνιών».

Τέλος, τόνισε ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ, δυστυχώς την αντιμετωπίζουμε καθημερινά, όλες οι χώρες της Μεσογείου, με ακραίες καιρικές συνθήκες».