Οι ασθενείς Covid-19 με προϋπάρχοντα προχωρημένο διαβήτη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19 και θάνατο, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή μίας Ελληνίδας ερευνήτριας της διασποράς.
Η μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Σαμπρίνα Σλέσινγκερ του Γερμανικού Κέντρου Διαβήτη του Πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, είναι η πιο ολοκληρωμένη έως τώρα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των ερευνών σχετικά με τη σοβαρότητα της Covid-19 στους διαβητικούς. Στη μελέτη συμμετείχε η δρ Καλλιόπη Παφίλη, ερευνήτρια του Γερμανικού Κέντρου Διαβήτη και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με διαβήτη έχουν 28% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν εξαιτίας της Covid-19, σε σχέση με τις γυναίκες με διαβήτη. Επίσης, οι διαβητικοί ασθενείς άνω των 65 ετών έχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους νεότερους διαβητικούς. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του διαβητικού και όσο μεγαλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος βαριάς Covid-19 και θανάτου.
Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν ινσουλίνη για να θέσουν υπό έλεγχο τον διαβήτη τους (κάτι που μαρτυρά ένα πιο προχωρημένο στάδιο της μεταβολικής διαταραχής) έχουν 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν, σε σχέση με τους διαβητικούς που δεν χρειάζονται ινσουλίνη. Αντίθετα, όσοι παίρνουν το ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο μετφορμίνη για θεραπεία του διαβήτη τους έχουν 50% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από Covid-19.
Οι διαβητικοί με άλλα υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από τον κορωνοϊό. Η καρδιαγγειακή νόσος αυξάνει κατά 56% τον κίνδυνο θανάτου, η χρόνια νεφρική νόσος κατά 93% και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κατά 40%.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι «το ανδρικό φύλο, η μεγαλύτερη ηλικία, μερικά προϋπάρχοντα χρόνια νοσήματα και η χρήση ινσουλίνης, που είναι δείκτες μίας προχωρημένης μορφής του διαβήτη, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από Covid-19 και με πιο σοβαρή έκβαση της νόσου στους διαβητικούς που μολύνονται από κορονοϊό, ενώ αντίθετα η μετφορμίνη σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου».