19 δισ. ευρώ καταθέσεις επιστρέφουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στις Τράπεζες, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, από το 2021 μέχρι σήμερα, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 16%.

Οι πιο σημαντικές εισροές καταθέσεων από νοικοκυριά έχουν καταγραφεί κυρίως την τριετία 2021 -2023, ενώ η κάμψη που καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο του 2024, αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε στροφή προς εναλλακτικές επιλογές αποταμίευσης.

Τον Αύγουστο τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για την επιστροφή στην αυξητική τάση καθώς οι τραπεζικές καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,8 εκατ. ευρώ και εκείνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν επίσης κατά σχεδόν 1,0 δισ. ευρώ.

Οι καθαρές εισροές καταθέσεων από τα νοικοκυριά και της επιχειρήσεις το 2021 ήταν 8,5 δις. ευρώ, το 2022 5,5 δις. ευρώ και 5 δις. ευρώ το 2023 με αποτέλεσμα σήμερα το σύνολο τους να έχει φθάσει τα 146, 8 δις ευρώ , από 126,2 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του 2021 .

Όπως εκτιμούν τραπεζικοί αναλυτές η εικόνα αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την εμπέδωση της εμπιστοσύνης των καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα αλλά και τη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Στο σκέλος των χορηγήσεων η εικόνα είναι διαφορετική. Μετά την κορύφωση που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 (12,3%), η πιστωτική επέκταση των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις υποχώρησε σημαντικά. Ωστόσο, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2023 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των επιχειρηματικών δανείων έχει ανακάμψει .

Υποτονική πάντως είναι η χορήγηση δανείων προς τα νοικοκυριά. Τα στοιχεία της ΤτΕ καταδεικνύουν ότι η συρρίκνωση των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά συνεχίζεται το 2024, αντανακλώντας κυρίως την μείωση των στεγαστικών δανείων, αν και με σταδιακά επιβραδυνόμενο ρυθμό- τα καταναλωτικά δάνεια καταγράφουν μικρούς μεν αλλά θετικούς ρυθμούς αύξησης ήδη από τα μέσα του 2022.