Με την καταμέτρηση των ψήφων των αυτοδιοικητικών εκλογών να προχωράει προς την ολοκλήρωσή της, ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο χάρτης είναι γαλάζιος, με τους περιφερειάρχες που στηρίχθηκαν από το κυβερνόν κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να έχουν επικρατήσει και σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν εκλεγεί ήδη από την πρώτη Κυριακή, όπως για παράδειγμα στην Περιφέρεια Αττικής με τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος πέτυχε ποσοστό άνω του 43% (46,51% αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 61,87%).

Άλλες Περιφέρειες που απέκτησαν από την πρώτη Κυριακή γαλάζιους περιφερειάρχες είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, της οποίας περιφερειάρχης αναδείχθηκε ο Νεκτάριος Φαρμάκης με ποσοστό 59,36% και το παραπάνω από το μισό των ψήφων να έχει καταμετρηθεί. Στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης βγήκε πρώτος με σχεδόν 55% (ενσωμάτωση άνω του 60%). 

Ακόμα, μεγάλη ήταν η επιτυχία και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, αγγίζοντας το 60,18% ήδη από το 56,34% της ενσωμάτωσης. Ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Περιφέρεια Κρήτης σάρωσε τα πάντα με ποσοστό 78,19%, με τον δεύτερο να φτάνει στο 11,08%. Ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο εκλέχθηκε με 66,57%, αφήνοντα αρκετά πίσω τους συνυποψήφιούς του, των οποίων τα ποσοστά ήταν κάτω από 15%. Τέλος, ο Φάνης Σπανός (48,49%) στη Στερεά Ελλάδα ξεπέρασε κατά πολύ τον Απόστολο Γκλέτσο, με τη διαφορά μεταξύ τους να είναι μεγαλύτερο από 20%. 

Σε ποιες Περιφέρειες θα υπάρχει δεύτερη Κυριακή αυτοδιοικητικών εκλογών 

Ωστόσο, σε κάποιες Περιφέρειες, οι γαλάζιοι υποψήφιοι περιφερειάρχες θα πρέπει να κρατήσουν δυνάμεις και για την επόμενη Κυριακή, προκειμένου να δώσουν τη μάχη με τον υποψήφιο, με τον οποίο θα κονταροχτυπηθούν στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μία τέτοια περίπτωση συναντάται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου ο Χρήστος Μέτιος βρίσκεται στο 41,68%, με το 61,09% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί και ενδέχεται να βρεθεί απέναντι στον Χριστόδουλο Τοψίδη (35,27%). 

Παρόμοια, ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ο στρατηγός στο Βόρειο Αιγαίο, με την ενσωμάτωση αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο 65,03%, καταγράφει ποσοστό της τάξεως του 40,49% και ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης έρχεται δεύτερος με 7 περίπου μονάδες λιγότερες (33,63%). Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει καταμετρηθεί το 66,67% και όπως φαίνεται ο εκλεκτός της ΝΔ στη συγκεκριμένη Περιφέρεια Γιώργος Κασαπίδης (34,37%) θα κονταροχτυπηθεί με τον ανεξάρτητο Γιώργο Αμανατίδη (36,22%), με τη μεταξύ τους διαφορά αυτή τη στιγμή να είναι μόλις 2 μονάδες περίπου. 

Στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός (41,54%), αν και παρουσιάζει σημαντική υπεροχή από τον Δημήτρη Κουρέτα που τον ακολουθεί με 34,17%, ενώ έχει καταμετρηθεί το 59,55% των ψήφων, παρόλα αυτά το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το απαραίτητο 43% για να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, προμηνύει ότι ίσως ο νυν περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τον «προοδευτικό» Κουρετά, όπως τον αποκάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να έχουν την επόμενη Κυριακή μία εκλογική μονομαχία. 

Επίσης, συνεχίζεται το ντέρμπι και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με την καταμέτρηση που έχει πραγματοποιηθεί να ξεπερνά το 60%, και ο πρώτος, ο Ιωάννης Τρεπεκλής, να βρίσκεται στο 31,93%, πράγμα που σημαίνει πως λογικά θα αντιμετωπίσει εκ νέου την επόμενη Κυριακή τη Ρόδη Κράτσα (237,65%), νυν περιφερειάρχη και εκλεκτή της ΝΔ. Τέλος ντέρμπι υπάρχει και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον γαλάζιο Δημήτρη Πτωχό να έχει προβάδισμα 42,53% και να βρίσκεται αρκετά κοντά, όπως φαίνετα, να εκλεγεί από απόψε. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η καταμέτρηση βρίσκεται στο 66,55%. Αν, λοιπόν, δεν ξεπεράσει το 43% μέχρι να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση, τότε ο κ. Πτωχός θα βρεθεί απέναντι από τον ανεξάρτητο Πέτρο Τατούλη, του οποίου του ποσοστό είναι 10 μονάδες πιο κάτω.