Μία συνταγή του Χριστόφορου Πέσκια.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Υλικά

  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 125 ml φρέσκο γάλα
  • 70 γρ. κασέρι, περασμένο από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 φέτες καλής ποιότητας ψωμί (κατά προτίμηση όχι ψωμί του τοστ, αλλά ένα καλής ποιότητας ψωμί, άσπρο ή ολικής άλεσης, φρέσκο, από το φούρνο)
  • ελάχιστο αλάτι

Διαδικασία

Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με ελάχιστο αλάτι.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να κάψει, αλλά να μην αρχίσει να βράζει και να αφρίζει (αν έχουμε θερμόμετρο, πρέπει να δείχνει 80° C). Χαμηλώνουμε τη φωτιά πολύ και ρίχνουμε στο γάλα το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Το κασέρι θα αρχίσει να κάνει κλωστές, αλλά μετά από λίγο λιώνει με το ανακάτεμα μέσα στο καυτό γάλα και γίνεται σαν πλούσια κρέμα.

Αδειάζουμε την κρέμα στο μπολ με τα χτυπημένα αυγά, σε αραιές, μικρές δόσεις, χτυπώντας ασταμάτητα με το σύρμα. Σκοπός μας είναι τα αυγά να «μαγειρευτούν» από την υψηλή θερμοκρασία της κρέμας. Αν τη ρίξουμε γρήγορα, τα αυγά θα πήξουν και θα εμφανίσουν στερεά κομμάτια, μοιάζοντας με ομελέτα.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Βουτάμε 1 φέτα ψωμιού στην κρέμα, για 3 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά, μέχρι να νιώσουμε με τα δάχτυλά μας ότι η φέτα έχει μουσκέψει μεν, αλλά να μη μουλιάσει πολύ γιατί θα κομματιαστεί. Τη βάζουμε στο τηγάνι με το λάδι και τη σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλη 1 φέτα. Ρίχνουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ετοιμάζουμε τις άλλες δύο αυγοφέτες με τον ίδιο τρόπο που ετοιμάσαμε τις πρώτες. Τις σερβίρουμε ζεστές ή χλιαρές.

Πηγή: www.gastronomos.gr/