Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, στην ιστοσελίδα «gazzetta.gr». Όπου (μεταξύ άλλων) αναφέρεται στην υποψηφιότητα του Θ. Ζαγοράκη για την προεδρία της ΕΠΟ και τις καταγγελίες για παραβατικές συμπεριφορές στον αθλητισμό.

Αλλά και το έργο της κυβέρνησης. Επισημαίνοντας ότι «σε ελάχιστο χρόνο και με μεγάλες δυσκολίες, κυρίως λόγω της πανδημίας, έχουμε καταφέρει και έχουμε υλοποιήσει τόσα πολλά». Τονίζοντας πως «απάντηση σε όλους αυτούς, που εύκολα κατηγόρησαν και υποτίμησαν, είναι η δουλειά μας και τα αποτελέσματα».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

– Η υποψηφιότητα Ζαγοράκη για την προεδρία της ΕΠΟ και άλλων συμπαικτών του από το έπος του Euro2004 μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για να περάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μια νέα εποχή, ενότητας και ανάπτυξης;

«Για πρώτη φορά στα χρονικά είναι υποψήφιο, για την προεδρία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στις εκλογές της 27ης Μαρτίου, ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει την αποδοχή της συντριπτικής πλειονότητας στην ποδοσφαιρική οικογένεια και στο φίλαθλο κοινό της χώρας μας.

Και συνάμα πρόκειται για εμβληματική προσωπικότητα: ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο αρχηγός της Πρωταθλήτρια Ευρώπης Εθνικής ομάδας, ο ευρωβουλευτής μας! Ένας άνθρωπος κατευθείαν από το DNA του ποδοσφαίρου. Είναι δυνατόν να αμφισβητείται ή να αναρωτιέται οποιοσδήποτε αν ο Ζαγοράκης μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς ενότητας και ανάπτυξης;

Επίσης, για πρώτη φορά στα χρονικά, ποδοσφαιριστές – σύμβολα έχουν πειστεί ότι όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο και συστρατεύονται γύρω από τον αρχηγό τους, στην εθνική προσπάθεια: οι Άγγελος Χαριστέας, Παντελής Καφές, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γιούρκας Σεϊταρίδης και ο Γιώργος Ανατολάκης πλαισιώνουν τον Ζαγοράκη με τις υποψηφιότητές τους για μέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ.

Είναι δυνατόν όλα αυτά τα πρόσωπα, μαζί με την ύπαρξη και την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της Ολιστικής Μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που εκπόνησαν FIFA/UEFA με τη στενή συνεργασία μας, να μην με κάνουν αισιόδοξο;

Ανυπομονώ, λοιπόν, να δω και στην Ελλάδα εκείνο που είναι αυτονόητο για τις άλλες, προηγμένες ποδοσφαιρικά, χώρες της Δύσης. Εκεί που έχουν επικεφαλής σπουδαίους ποδοσφαιριστές όπως ο Μπόνιεκ στην Πολωνία, ο Σούκερ στην Κροατία, ο Σαβίσεβιτς στο Μαυροβούνιο, ο Μιγιάτοβιτς στη Σλοβενία, ο Κομπιασβίλι στη Γεωργία κ.ά.

Τώρα, λοιπόν, είναι η κρίσιμη ώρα και το μεγάλο στοίχημα: Η στιγμή που οι 69 εκλέκτορες, οι εκπρόσωποι των ποδοσφαιρικών ενώσεων, του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου μας και όλων των ΠΑΕ, θα πρέπει να αποδείξουν αν επιθυμούν την ανάπτυξη. Στις πράξεις κι όχι στα λόγια.

Τώρα είναι η ώρα της ΣΥΝΘΕΣΗΣ όλων των δυνάμεων που αποτελούν την ποδοσφαιρική οικογένεια. Η ΣΥΝΘΕΣΗ του ενθουσιασμού, της φρεσκάδας, της ανανέωσης των νέων προσώπων και της συνεργασίας, με την εμπειρία των παλαιότερων. Όπως ακριβώς συνέβη και πριν από 17 χρόνια στα γήπεδα της Πορτογαλίας με την Εθνική ομάδα το 2004 και την πρωτοφανή επιτυχία της.

Η σύνθεση θα δημιουργήσει την πιο ΙΣΧΥΡΗ ομάδα. Ομάδα που η κυβέρνηση, το υφυπουργείο Αθλητισμού, η FIFA και η UEFA της δείχνουν τον δρόμο προς την επιτυχία. Με την ενσωμάτωση της Ολιστικής Μελέτης στο Καταστατικό και τους Κανονισμούς, με τις δομικές αλλαγές που φέρνει σ’ όλο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα, για ένα διαφορετικό περιβάλλον και προϊόν, το οποίο θα χαίρονται όλοι.

Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, θυμίζω, εκφράστηκε εμφατικά από τον πρωθυπουργό στις 25 Φεβρουαρίου του 2020, στη τότε συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και τον αντιπρόεδρο της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ.

Είχε πει χαρακτηριστικά ότι “το 2004 ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς και δυστυχώς δεν εκμεταλλευτήκαμε πλήρως αυτή τη σημαντική στιγμή. Επίσης, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου να επουλώσει το ίδιο τις πληγές του, με την κατάλληλη υποστήριξη και την κατάλληλη καθοδήγηση”.

Επιπλέον, από την πλευρά μας, στο σχέδιο νόμου που πέρασε από την Ηλεκτρονική Διαβούλευση και θα συζητηθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή, νομοθετούμε και όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις/ υποχρεώσεις της Πολιτείας, που απορρέουν από την Ολιστική Μελέτη.

Ενδεικτικά:

οι εκλογές της ΕΠΟ θα διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, αλλά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες,

για την αντιμετώπιση της βίας εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των Λεσχών Φιλάθλων, θεσπίζεται νέο σύστημα διενέργειας οργανωμένων μετακινήσεων φιλάθλων και επανεισάγεται το “ιδιώνυμο”,

οι εκθέσεις για χειραγωγημένους αγώνες θα κοινοποιούνται στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α).

Αναλαμβάνουμε στο ακέραιο το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί για να γίνει καλύτερο το ποδόσφαιρό μας και ελπίζουμε ότι το κάθε μέλος της ποδοσφαιρικής οικογένειας, θα αναλάβει το δικό του».

– Κύριε υπουργέ, πρόσφατα νομοθετήθηκε διαφορετικός τρόπος φορολόγησης των κερδών όσων παίζουν στοίχημα με σκοπό την χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων. Πού και με ποιον τρόπο θα κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα;

«Για πρώτη φορά ικανοποιείται ένα πολύχρονο πάγιο αίτημα. Νομοθετήσαμε τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων από τη φορολογία επί των κερδών στα τυχερά παίγνια. Και προσέξτε. Τα χρήματα αυτά θα διανέμονται τόσο στον επαγγελματικό αθλητισμό όσο και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό που έχει τεράστιες ανάγκες. Ένα ακόμα μέτρο, ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη του αθλητισμού.

Πιο συγκεκριμένα, υπογράφεται μαζί με το υπουργείο Οικονομικών μια απόφαση που εξειδικεύει τους δικαιούχους και το ύψος της χρηματοδότησης. Στη ΓΓΑ θα περιέρχεται το 60% από τα επιπλέον έσοδα της πολιτείας, που δημιουργούνται εκ της συγκεκριμένης φορολογίας, προκειμένου να διατεθούν στις αθλητικές ομάδες. Το 50% θα διανέμεται στον επαγγελματικό αθλητισμό και το υπόλοιπο 50% στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Τα ποσά που θα λαμβάνουν οι ομάδες θα χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για την συντήρηση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν και για την ανάπτυξη των φυτωρίων.

Ειδικά για φέτος και ως ενίσχυση από τις επιπτώσεις της πανδημίας, προβλέπεται να δοθούν άμεσα προκαταβολές στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες: Στις ομάδες των πρωταθλημάτων Super League 1, Super League 2, Basket League και Volley League.

Και παράλληλα δουλεύουμε για την εξασφάλιση προκαταβολής, από τα ποσά που θα προκύψουν από τη νέα μορφή φορολόγησης του στοιχήματος και για τα νόμιμα και ενεργά, εγγεγραμμένα στο μητρώο, ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουμε για 2ο συνεχόμενο χρόνο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, η στήριξη του οποίου αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου μας».

– Σας έχουμε δει να αναφέρεστε σε διαφωνίες και λανθασμένες αποφάσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων σχετικά με τις αθλητικές δραστηριότητες. Ποιες επιτρέπουν, πώς και πότε σε σχέση με τα αιτήματα που τους υποβάλλετε. Αντίστοιχα, υπάρχει μεγάλη πίεση από την αθλητική κοινότητα για να επιστρέψει στη δράση. Πώς έχουν τα πράγματα;

«Παρότι μπορεί να διαφωνούμε συχνά με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, την επιστημονική κατάρτιση των οποίων σεβόμαστε απόλυτα, την ώρα της μάχης απέναντι στην πανδημία συνεργαζόμαστε και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε αρμονικά.

Το υπουργείο και η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή μας, με επικεφαλής τον γ.γ.Α, Γιώργο Μαυρωτά, καταθέτουμε κάθε εβδομάδα εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, βασισμένες σε τεκμηριωμένα στοιχεία από την αυστηρότατη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχουν συνταχθεί και εγκριθεί και από τα αποτελέσματα των τεστ που διεξάγονται.

Ο οργανωμένος αθλητισμός έχει πολύ μικρή θετικότητα, διοργανώνεται σε όσο το δυνατόν πιο ασφαλές περιβάλλον και πασχίζουμε να τους πείσουμε για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη δραστηριότητά του».

– Από εκείνη την ημέρα στις αρχές Ιανουαρίου, που η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή της και έκανε τις γνωστές καταγγελίες για τη σεξουαλική βία, ακολούθησε ένα τσουνάμι ανάλογων θλιβερών περιστατικών, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες και η Πολιτεία ανακοίνωσε δέσμες μέτρων. Χτες δημοσιεύτηκε ότι τέθηκε σε γνώση σας μια ακόμα σοβαρή καταγγελία. Πώς έχουν τα πράγματα;

«Ο αθλητισμός επηρεάζει θετικά συνολικά την κοινωνία. Αυτή την περίοδο, είδαμε, για μια ακόμη φορά, τη δύναμη της επιρροής του. Οι αποκαλύψεις της Σοφίας, αλλά και του Νίκου Κακλαμανάκη βοήθησαν για να ξεκινήσει το #metoogreece και να κινητοποιηθούν όλες οι υγιείς δυνάμεις για την καταπολέμηση και την εξαφάνιση της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, αλλά και την αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.

Η ηγεσία και οι φορείς του αθλητισμού οφείλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά και τους νέους εντός της αθλητικής οικογένειας! Να τους διασφαλίσουμε ένα διαφορετικό, υγιές και ασφαλές περιβάλλον, που να συμβάλλει στην αθλητική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους. Να θωρακίζει και να διαδίδει τις Ολυμπιακές Αξίες σε όλους τους χώρους, στο σύνολο της κοινωνίας.

Έτσι, ανακοινώσαμε ένα πλέγμα 13 πρωτοβουλιών, που κάποιες εφαρμόζονται ήδη και άλλες προγραμματίζονται άμεσα:

Κέντρο Υποστήριξης Αθλητισμού (Help Desk).

Είναι θέμα ελάχιστου χρόνου να συσταθεί και να λειτουργήσει με το υπάρχον δυναμικό της Γ.Γ.Α.

Αθλητικός Συνήγορος.

Συμβουλευτική Γραμμή Υποστήριξης.

Κώδικες Ακεραιότητας: (Κώδικας Δεοντολογίας, Πειθαρχικός Κώδικας).

Αμέσως μετά την ανάληψη των νέων διοικήσεων των ομοσπονδιών ξεκινάμε άμεσα τις διαδικασίες.

Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών.

Πολύ σύντομα σε συνεργασία με το Υπουργείιο Ψηφιακής Πολιτικής θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα πράγματα.

Αθλητική Ψυχολογία.

Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών.

Ήδη έχει ξεκινήσει το πρώτο σεμινάριο που διεξήχθη με περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες.

Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.

Έχουμε ετοιμάσει την Υπουργική Απόφαση με την οποία το Μητρώο θα αρχίσει ξανά να επεξεργάζεται αιτήσεις, αμέσως μετά τις εκλογές.

Μητρώο Προπονητών.

Βρίσκεται στην τελική φάση προετοιμασίας και το νομοθετικό πλαίσιο θα έρθει στη Βουλή προς συζήτηση.

Κλιμάκιο Ελέγχου Αθλητικών Φορέων.

“ΧΙΛΩΝ” – Μετράμε, Αξιολογούμε, Βελτιώνουμε:

Αμέσως μετά το πέρας των εκλογών των Ομοσπονδιών θα ανακοινωθούν οι βελτιωμένες παράμετροι.

Ψηφιακή Βίβλος 2020-2025

Καμπάνια “Ο αθλητισμός στο προσκήνιο”.

Η καμπάνια ήδη υλοποιείται. Και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, με αιχμή του δόρατος τα ισχυρά μηνύματα που μπορεί να εκπέμψει η αθλητική οικογένεια:

Να κυνηγάς τις διακρίσεις, αλλά ποτέ να μην κάνεις διακρίσεις.

Να ξεπερνάς τα όρια σου, αλλά κανείς να μην έχει το δικαίωμα να ξεπερνά τα δικά σου όρια.

Να φοράς με περηφάνια το χρώμα της ομάδας σου και να μη σε νοιάζει το χρώμα του διπλανού σου.

Να μετράς νίκες, να μετράς ήττες, αλλά να μη μετράς πληγές.

Τώρα πιο πολύ από ποτέ, πρέπει να θυμηθούμε τι πραγματικά έχει αξία.

Για τους σκοπούς της Καμπάνιας “Ο Αθλητισμός στο Προσκήνιο” δημιουργήθηκε η πλατφόρμα https://proskinio.gga.gov.gr με τις έως τώρα δράσεις του υφυπουργείου Αθλητισμού και τις θεσμικές πρωτοβουλίες που προγραμματίζονται γι’ αυτά τα ζητήματα.

Επιπλέον παράχθηκε και video με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας, όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο Πύρρος Δήμας, η Εύα Χριστοδούλου, η Εβίνα Μάλτση, ο Εμμανουήλ Καραλής, ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης και η Κέλλυ Λουφάκη, αλλά και τη συμμετοχή της επόμενης γενιάς του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Εκείνης που κυνηγά τις μελλοντικές διακρίσεις, μέσω της εμφάνισης του 17χρονου αθλητή χάντμπολ, Γιάννη Στεφανίτση.

Μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα, τα βίντεο της καμπάνιας έφθασαν σε 405.982 χρήστες και προβλήθηκαν 219.401 φορές.

Όσο για την ίδρυση Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών, σε συνεργασία με το “Ζήσε Αθλητικά”, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, ήδη συμφωνήσαμε και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ανέλαβε τον ακαδημαϊκό συντονισμό μέσω του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (ΤΟΔΑ).

Έως ότου να υλοποιηθεί, φροντίσαμε να διοργανωθούν Σεμινάρια Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών ερασιτεχνικών σωματείων και πρόγραμμα Επιμόρφωσης αθλητικών στελεχών, το οποίο θα είναι πιστοποιημένο και διάρκειας τουλάχιστον 80 διδακτικών ωρών.

Ο Α’ κύκλος των Σεμιναρίων Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών, που παρέχεται δωρεάν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διεξάγεται σε 4ωρες απογευματινές διαλέξεις.

Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή και καταδεικνύει την ανάγκη της αθλητικής οικγένειας για επιμόρφωση. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 2.000. Διεξήχθησαν οι Συνεδρίες της Τρίτης 16 Μαρτίου και της Πέμπτης 18 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 23 Μαρτίου.

Οι θεματικές ενότητες είναι:

Ο ρόλος των διοικητικών στελεχών σε αθλητικούς Οργανισμούς

Βασικές αρχές αθλητικού μάρκετινγκ

Νομικά ζητήματα στον αθλητισμό – Υποχρεώσεις Σωματείων

Δεξιότητες αθλητικών στελεχών – Aνθρώπινο δυναμικό

Ηθική και Διακυβέρνηση στον αθλητισμό

Εθελοντισμός στον αθλητισμό

Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση αθλητικών εκδηλώσεων και γεγονότων

Οικονομικά Θέματα – Σωματεία

Τεχνολογία και ψηφιακός Μετασχηματισμός στον αθλητισμό

ΜΜΕ και Αθλητισμός

Να σταθώ λίγο και στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, που είναι ένας ζωντανός οργανισμός, διαρκώς ανανεούμενος, βάζει επιτέλους μια τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα.

Τακτοποιεί, νομιμοποιεί τη βάση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και προσφέρει κρίσιμες υπηρεσίες στον καθένα και την καθεμιά, που θέλουν να ασχοληθούν οι ίδιοι ή η οικογένειά τους με τον αθλητισμό με ασφάλεια:

4.887 ερασιτεχνικά σωματεία υπέβαλλαν αίτηση έως και 31/12/2020 για να ενταχθούν και να είναι νόμιμα και τακτοποιημένα.

Συγκεκριμένα: 4.034 ερασιτεχνικά σωματεία ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εγγραφή τους. 853 ερασιτεχνικά σωματεία είχαν διάφορα προβλήματα στα απαιτούμενα δικαιολογητικά των αιτήσεών τους και δεν κατάφεραν να τις “θεραπεύσουν”. Επιπλέον, 1.000 ερασιτεχνικά σωματεία, έκαναν αίτηση από 01/01/2021 και θα εξεταστούν -βάσει της ΥΑ, που θα εκδοθεί εντός Μαρτίου- για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά της σεζόν 2020-2021.

Παράλληλα, η β’ φάση οικονομικής ενίσχυσης των ερασιτεχνικών σωματείων θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου. Θα καταβληθούν 3.596.500 € σε 1.403 σωματεία, που ολοκλήρωσαν την προεγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων από τις 11/12/2020 έως και 31/12/2020.

Υπενθυμίζω ότι καταβλήθηκαν 9.672.000 € σε 3.408 σωματεία, τα οποία είχαν ολοκληρώσει τις αιτήσεις τους έως και 10/12/2020.

 

Και, βέβαια, ετοιμάζουμε άμεσα και το Μητρώο Προπονητών. Για να ξέρουμε όλοι ποιους και με ποια προσόντα, εμπιστευόμαστε, σε ποιους παραδίδουμε το μέλλον των παιδιών μας.

Να ξεκαθαρίσω, τέλος, ότι γίνομαι κοινωνός και δέκτης δεκάδων καταγγελιών από τότε που η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή της. Τις εξετάζουν οι νομικοί συνεργάτες μου και όσες είναι επίσημες και στοιχειοθετημένες, προωθούνται άμεσα στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, στην εισαγγελία, για τις δικές τους ενέργειες».

– Το τελευταίο διάστημα γίνονται αναβαθμίσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις όλης της χώρας, με αποκορύφωμα το ΟΑΚΑ. Γιατί τόσα χρόνια η πολιτεία είχε ξεχάσει αυτό το στολίδι; Τι είναι αυτό που αλλάζει και τι περιμένουμε να δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα;

«Πράγματι, τα τελευταία χρόνια οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις βρίσκονταν σε απόλυτη παρακμή. Εικόνες κατάρρευσης και αδιαφορίας ήταν αυτές που αντικρίσαμε από τις πρώτες ημέρες της θητείας μου στο χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού. Θέσαμε έναν στόχο: να παρέχουμε ασφαλής και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις στην κοινωνία και την αθλητική οικογένεια.

Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε με όποια χρηματοδοτικά εργαλεία είχαμε στη διάθεσή μας να αξιοποιούμε το κάθε ευρώ που υπήρχε στο ταμείο μας και την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Με πείσμα, με την ασφυκτική πίεση του χρόνου, με σκληρή δουλειά, μέσα σε 20 μήνες αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά σωρεία χρόνιων προβλημάτων.

Καταφέραμε να δώσουμε ξανά ζωή σε αρκετές αθλητικές υποδομές και προχωράμε με όραμα, με σχέδιο και με προγραμματισμό για την αξιοποίηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Σίγουρα, έχετε δει κι εσείς, πολλά πράγματα να αλλάζουν προς το καλύτερο και οι εγκαταστάσεις μας να γίνονται καλύτερες, πιο φιλόξενες, πιο ασφαλείς. Στο ΟΑΚΑ, που ρωτήσατε, εδώ και μερικές εβδομάδες εξελίσσεται εργοτάξιο για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια.

Με την ολοκλήρωσή του θα έχουμε συνολικά 11 πισίνες και τη δημιουργία του μεγαλύτερου Κέντρο Υγρού Στίβου στην Ευρώπη.

Βρίσκονται σε εξέλιξη:

Η αποξήλωση και απομάκρυνση μεταλλικών κερκίδων στη μεγάλη εξωτερική πισίνα.

Η τοποθέτηση καθισμάτων στις νέες κερκίδες στη μεγάλη εξωτερική πισίνα

Η αντικατάσταση φίλτρων – χαλαζιακής άμμου σε όλες τις πισίνες

Αναμένεται να υλοποιηθούν:

Δημιουργία νέας κολυμβητικής δεξαμενής 20x25m (Πισίνα Ρ5)

Aνακατασκευή παλαιού-εξωτερικού καταδυτηρίου και μετατροπή σε κολυμβητική δεξαμενή ύψους 2,20m (Πισίνα Ρ5)

Στέγαση παλαιού καταδυτηρίου (Πισίνα Ρ5)

Μετατροπή βοηθητικής πισίνας σε μεγαλύτερη (Πισίνα Ρ4)

Τοποθέτηση νέων βατήρων στην ολυμπιακή πισίνα (Πισίνα Ρ1)

Δημιουργία αποδυτηρίων και στις 4 πισίνες

Τοποθέτηση νέων πινάκων αποτελεσμάτων και στις 4 πισίνες

Λοιπές εργασίες (ελαιοχρωματισμοί, επισκευές πλακιδίων, τοποθέτηση νέου τύπου λαμπτήρων κλπ)».

– Υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός για την παραχώρηση του κλειστού στο ΟΑΚΑ, όπως έγινε και με την ΚΑΕ ΑΕΚ και το κλειστό στα Άνω Λιόσια;

«Η αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες. Πράγματι, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός έχει καταθέσει μια ενδιαφέρουσα πρόταση και είμαστε στην τελική ευθεία των συζητήσεων με αντικείμενο τη συνεργασία μακράς διάρκειας για το κλειστό στο ΟΑΚΑ. Παράλληλα, εξετάζουμε αντίστοιχα αιτήματα και άλλων ομάδων για άλλες αθλητικές μας εγκαταστάσεις».

– Η συνολική αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, που οραματίζεστε, περνάει και μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης;

«Μεγάλο μέρος όλων όσων πασχίζουμε να κάνουμε, επιδιώκουμε να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που συμφωνήθηκε από την Κομισιόν στο πλαίσιο του 7ετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουμε εξασφαλίσει ότι μέρος από τα συνολικά 32 δις, που θα διατεθούν στη χώρα μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, θα κατευθυνθούν σε εργασίες αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού και κυρίως ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών μας εγκαταστάσεων. Το ΟΑΚΑ είναι ένα από τα 5 κορυφαία έργα που προτάσσει η Κυβέρνηση προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιδιώκουμε, λοιπόν, να εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα συντήρησης αρχιτεκτονικών κατασκευών Calatrava, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις και μια σειρά άλλων εργασιών μεγάλης κλίμακας.

Προχωράμε με όραμα, αλλά κυρίως με σχέδιο και με προγραμματισμό για την αξιοποίηση όλων των αθλητικών μας εγκαταστάσεων. Πασχίζουμε ώστε το ΟΑΚΑ να γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης του αθλητισμού, ένα τοπόσημο κι ένα πραγματικό στολίδι. Ένας χώρος, που εκτός από αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός, θα αναδειχθεί και ως τουριστικός προορισμός, ως κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων».

– ‘Εχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για επιστροφή του εθνικού μας αγώνα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι μετά από οχτώ χρόνια ανυπαρξίας. Από την αρχή της θητείας σας έχετε συντονίσει αυτή την διεκδίκηση. Θα τα καταφέρετε;

«Ο ιστορικός αγώνας, που από τα πρώτα του χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, κέρδισε δικαιωματικά μία θέση στο διεθνές σκηνικό του μηχανοκίνητου αθλητισμού, φιλοδοξούμε να επιστρέψει έπειτα από μία οκταετία απουσίας από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ (WRC).

Διεκδικούμε για μακρό χρονικό διάστημα και με πολλές προσπάθειες που έχουμε καταβάλλει, τα φώτα του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού -και όχι μόνο- να στραφούν και πάλι στη χώρα μας, που δηλώνει έτοιμη απέναντι σε μια σπουδαία πρόκληση! Πολύ σύντομα ελπίζω πως θα έχουμε ευχάριστα νέα».

– Βρισκόμαστε προ των πυλών για την έναρξη των εκλογικών διαδικασιών στις αθλητικές Ομοσπονδίες. Μπορεί να επηρεάσει την Ολυμπιακή προσπάθεια αυτή η αναστάτωση; Σας επιρρίπτουν προσπάθεια ανάμειξης στα εσωτερικά των ομοσπονδιών. Τι απαντάτε;

«Οι εκλογές όλων των αθλητικών Ομοσπονδιών θα ολοκληρωθούν έως τις 31 Μαρτίου. Λόγω των εκτάκτων συνθηκών της πανδημίας και των απαγορεύσεων για συναθροίσεις, προβλέψαμε νομοθετικά την εναλλακτική δυνατότητα διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων και των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων με ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω της ψηφιακής κάλπης “Ζευς”.

Χαίρομαι διότι τελικά οι Ομοσπονδίες, παρά τις αρχικές αντιδράσεις τους, πείστηκαν ότι πρόκειται για έναν αδιάβλητο, διαφανή και αξιόπιστο τρόπο διενέργειας εκλογών.

Οι εκλογές, λοιπόν, θα διεξαχθούν δημοκρατικά, με απόλυτη διαφάνεια και θα υπάρξει σημαντικότατη ανανέωση στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών των Ολυμπιακών αθλημάτων, έπειτα από την πληθώρα Ολυμπιονικών και πρωταθλητών που διεκδικούν προεδρίες και θέσεις στα ΔΣ. Και είμαι ευτυχής γι’ αυτό.

Δόθηκε ένας μεγάλος αγώνας αυτούς τους 20 μήνες για να πάψουν οι ξεπερασμένες νοοτροπίες και αντιλήψεις να κυριαρχούν, να καμφθούν αντιρρήσεις, ακόμα και από βουλευτές της Κυβέρνησης, για να πραγματοποιηθεί η μεταρρυθμιστική μας πολιτική».

 

– Από την πρώτη στιγμή αναδείξετε το θέμα του ντόπινγκ. Η χώρα μας ολιγωρούσε και κινδύνευε με διεθνείς κυρώσεις και απομόνωση. Τι πρωτοβουλίες έχετε λάβει;

«Πράγματι, το θέμα του ντόπινγκ ήταν ένα από τα πρώτα και φλέγοντα ζητήματα που κλήθηκα να αντιμετωπίσω, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-ντόπινγκ μας είχε ήδη δείξει κίτρινη κάρτα και ετοιμαζόταν για την κόκκινη, έπειτα από την παρατεταμένη αδιαφορία της προηγούμενης κυβέρνησης.

Καταφέραμε, λοιπόν, μέσα από την αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης και στενής συνεργασίας με τον WADA, να συστήσουμε τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμηση του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ). Μάλιστα, πρόσφατα εγκρίναμε τον Προϋπολογισμό για το έτος 2021, ύψους 1.513.600€. Από το σύνολο του προϋπολογισμού, η Γ.Γ.Α θα καταβάλει ως τακτική επιχορήγηση 1.266.000€.

Επίσης, στο σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα, εναρμονίζουμε επιτέλους την εθνική μας νομοθεσία με τον Αναθεωρημένο Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2021.

Επιπλέον, είναι έτοιμα τα νέα γραφεία του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. στους ανακαινισμένους χώρους του Κεντρικού Σταδίου του Ο.Α.Κ.Α., ενώ δρομολογούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα την πρόσληψη προσωπικού για τη στελέχωση του ΕΟΚΑΝ, μέσω της διαδικασίας ΑΣΕΠ. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ θα ξεκινήσουμε καμπάνια πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ».

– Παλαιότερα, αναφερόμενος στην ανακοίνωση κατασκευής του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στη Ραφήνα, είχατε μιλήσει για ιστορική στιγμή. Που βρίσκεται σήμερα αυτό το project και τι περιλαμβάνει;

«Όντως, αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό μας η δημιουργία του πρώτου αθλητικού κέντρου για ΑμΕΑ στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελεί πρότυπο για όλη την Ευρώπη και ήταν προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έχουμε ήδη προχωρήσει πολύ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 36.000.000€, ενώ έχουμε ολοκληρώσει την Τεχνική Έκθεση, την Τεχνική Περιγραφή, την Προμελέτη Αρχιτεκτονικών, την Προμελέτη Στατικών, την Προμελέτη Ηλεκτρομηχανολογικών και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Φιλοδοξούμε να δημοπρατήσουμε το Έργο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου εντός της Άνοιξης.

Στόχος να είναι έτοιμο και διαθέσιμο προς χρήση το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στα τέλη του 2022. Δε μπορώ βέβαια να μην αναφερθώ στην εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τον Δήμαρχο Ραφήνας, Βαγγέλη Μπουρνούς, το Προεδρείο της Έλληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και τον Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών. Όλοι μαζί έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, που φάνταζε αδύνατη, μέσα σε ελάχιστους μήνες και επιπλέον προχωράμε στη δεύτερη φάση, εκείνη της δημοπράτησης, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Προγραμματίζουμε μάλιστα πλήρη παρουσίαση και ενημέρωση απ’ όλους τους εμπλεκομένους για να γνωρίζουν άπαντες την πορεία του πολύ σημαντικού έργου για τον τόπο, την κοινωνία και τα άτομα με αναπηρίες.

Θα κατασκευαστούν:

Κλειστό Κολυμβητήριο που αποτελείται από μεγάλη πισίνα διαστάσεων 51,50×25μ και δεύτερη πισίνα προθέρμανσης διαστάσεων 5×25μ.

Κλειστό Γυμναστήριο Παραολυμπιακών Αθλημάτων που περιλαμβάνει κλειστό διάδρομο προπόνησης μήκους 100μ. και πλάτους 10μ.

Υπαίθριοι χώροι που περιλαμβάνουν

– Βοηθητικό γήπεδο 11×11 με τρεις (3) διαδρομές μήκους 100 μέτρων για προθέρμανση,

– Γήπεδο 5×5 διαστάσεων 20×40 μέτρων, με συνθετικό χλοοτάπητα,

– Γήπεδο 7×7 διαστάσεων 30×50 μέτρων με συνθετικό χλοοτάπητα,

– 2 υπαίθρια γήπεδα τένις και

– 2 υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ, κατάλληλα για Παραολυμπιακά αθλήματα.

Κερκίδες στο στάδιο 2.064 θεατών,

Κτίριο φιλοξενίας αθλητών 50 ατόμων,

Υποστηρικτικοί χώροι (αποδυτήρια, χώρος στάθμευσης οχημάτων 1.687 τ.μ.)

Το στάδιο στο Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου 11×11 με φυσικό χλοοτάπητα με περιμετρικό στίβο 8 διαδρομών, που έχει ήδη κατασκευαστεί.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι σε ελάχιστο χρόνο και με μεγάλες δυσκολίες, κυρίως λόγω της πανδημίας, έχουμε καταφέρει και έχουμε υλοποιήσει τόσα πολλά. Βεβαίως, έχουμε ακόμα περισσότερα να κάνουμε.

Είμαι αισιόδοξος, ευτυχής, αλλά κυρίως ευγνώμων στον πρωθυπουργό της χώρας και σε όλη την αθλητική οικογένεια, για αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και το αποτέλεσμα, που είναι υπαρκτό και ορατό, ακόμα και στους πιο δύσπιστους. Απάντηση σε όλους αυτούς, που εύκολα κατηγόρησαν και υποτίμησαν, είναι η δουλειά μας και τα αποτελέσματα».