Την πρόθεσή του να υλοποίησει την πρόταση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και των Συλλόγων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, να αποκτήσει και δικαίωμα ψήφου ο εκπρόσωπος των αθλητών στα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών, γνωστοποίσε ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Κατά την ομιλία του στη σημερινή, τελευταία, συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που συζητά το αθλητικό νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα στους αθλητές να μετέχουν σε Δ.Σ. ομοσπονδιών και δήλωσε σύμφωνος με την επέκταση της συγκεκριμένης διάταξης, ώστε να αποκτήσει ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των αθλητών και δικαίωμα ψήφου.
Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν σε αυτή την τροποποίηση, ενώ προανήγγειλε ανάλογη εκπροσώπηση στα Δ.Σ. και για τους προπονητές, κάτι που, όπως είπε, θα προβλεφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο, με το οποίο το Υφυπουργείο θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στο «χαώδες» τοπίο των προπονητών, εισάγοντας και για αυτούς ειδικό μητρώο.
Ο Λευτέρη Αυγενάκης έδωσε απαντήσεις στην κριτική που δέχθηκε για το νομοσχέδιο, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από μερίδα αθλητικών φορέων. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση δίνει ρόλο και δικαίωμα ψήφου στα νόμιμα και ενεργά αθλητικά σωματεία, βάζοντας τέλος στο φαινόμενο των σωματείων «σφραγίδα» και στις εκλογικές αλχημείες. Τόνισε ότι τόσο οι περιορισμοί θητειών και τα όρια ηλικίας, όσο και η εφαμρογή του Μητρώου Αθλητικών Φορέων, προβλέπονταν στο νόμο Βασιλειάδη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν εφαρμόστηκαν τότε. «Εμείς τα υλοποιούμε», επισήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού, που πρόσθεσε ότι εντός 2-3 24ώρων η λίστα των σωματείων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο θα είναι προσβάσιμη σε όλους.
Απαντώντας στις κατηγορίες περί απόπειρας παρέμβασης στις εκλογικές διαδικασίες των ομοσπονδιών, ο κ. Αυγενάκης υπενθύμισε ότι, σε ψήφισμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από τον περασμένο Νοέμβριο, γινόταν λόγος για αυτορρύθμιση των ομοσπονδιών και εναρμόνιση των καταστατικών τους με εκείνα των αντίστοιχων διεθνών συνομοσπονδιών, μέσα σε ένα εξάμηνο. «Καμία ομοσπονδία δεν το έκανε. Η αυτορρύθμιση πρέπει να γίνεται πράξη», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, που έκανε ονομαστική αναφορά σε Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες και πρωταθλητές, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει δημόσια το αθλητικό νομοσχέδιο. Θύμισε ακόμη ότι και η ΔΟΕ, με επιστολή της προς τα μέλη της ΕΟΕ, χαρακτήριζε μέρος της χρηστής διακυβέρνησης τη θέσπιση ορίων θητειών και ηλικίας.
«Μιλάτε για απορρύθμιση, σαν να λέτε ότι όλα λειτουργούν τέλεια κι ερχόμαστε εμείς να τα χαλάσουμε», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Αυγενάκης, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Εφαρμόσαμε στο ακέραιο τις αρχές της καλής διακυβέρνησης. Το νομοσχέδιο είναι προϊόν εξαντλητικής διαβούλεσης. Ήταν συγκινητικό το ενδιαφέρον και η κινητοποίηση της αθλητικής οικογένειας της χώρας. Επεξεργαστήκαμε εισηγήσεις και υπομνήματα και ενσωματώσαμε αρκετές προτάσεις», ανέφερε ακόμη ο υφυπουργός Αθλητισμού.
Απαντώντας σε κριτική που ασκήθηκε σε επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου, ο κ. Αυγενάκης είπε μεταξύ άλλων:
Για το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών: «Γιατί σας ενοχλεί το ενιαίο ψηφοδέλτιο; Η διαφορετική άποψη θα εκφράζεται μέσα από προσωπικότητες. Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό, συνεπώς τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν θέση στον αθλητισμό. Δεν θέλουμε κομματικοποίηση των ομοσπονδιών και των ενώσεων. Οι διοικήσεις δεν πρέπει να είναι παραταξιακές. Το εκλογικο σώμα θα επιλέγει αυτούς που θεωρεί πιο κατάλληλους για να διοικήσουν τις ομοσπονδίες».
Για την επικύρωση των εκλογικών καταλόγων των ομοσπονδιών από τη ΓΓΑ: «Τον εκλογικό κατάλογο τον συντάσσει η διοίκηση κάθε ομοσπονδίας, τον έλεγχο τον κάνει η υπηρεσία. Τα σωματεία πρέπει να έχουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο».
Για την κατάργηση κωλυμάτων συμμετοχής σε σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες: «Μας κατηγόρησαν ότι εμπορευματοποιούμε τον αθλητισμό με την άρση των κωλυμάτων. Με τις διατάξεις αυτές καταργήσαμε ανεπίκαιρα κωλύματα. Είναι υποκρισία να μην έχει κώλυμα ο μέτοχος μίας στοιχηματικής εταιρείας και να έχει κώλυμα ο ιδιοκτήτης πρακτορείου, που μπορεί να έχει δοθεί σε έναν αθλητή ως επιβράβευση».
Για την ποσόστωση φύλων: «Είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει. Υπάρχουν γυναίκες στον αθλητισμό και είναι καιρός να τους δώσουμε χώρο και βήμα. Αν όμως βάλουμε ποσόστωση στις διοικήσεις, διαστρεβλώνουμε την εκλογική διαδικασία. Στόχος είναι να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή και των δύο φύλων».
Για την εκλογή στο Δ.Σ. υποψηφίου προέδρου, που λαμβάνει τουλάχιστον το 25% των ψήφων: «Ενισχύουμε τη δυναμική υποψηφίων και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους. Αν υπάρχει αντίρρηση για το ποσοστό, το ακούμε και ίσως να το αυξήσουμε, αλλά είναι αδιανόητο ένας υποψήφιος πρόεδρος που συγκέντρωσε αρκετές προτιμήσεις να μην εκλέγεται».