«Ανυπομονώ να εξασφαλίσω τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών στις προσπάθειές μας να διαχειριστούμε πρώτα απ’ όλα τη μετανάστευση», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων. Παράλληλα, σημείωσε ότι «έχουμε κάνει πολλά, το πρόβλημα όμως παραμένει».
Αναλυτικά η δήλωση Αβραμόπουλου:
«Όπως γνωρίζετε, αυτό είναι το τελευταίο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων που συμμετέχω από τότε που ορίστηκα ως αρμόδιος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια πριν από 5 χρόνια. Σήμερα αποχαιρετώ όλους τους συναδέλφους μου εδώ, με τους οποίους συνεργαστήκαμε στενά τα τελευταία 5 χρόνια.
Τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας επικράτησαν στη δημόσια συζήτηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, τόσο σε επίπεδο ΕΕ αλλά και εντός των κρατών μελών και έγιναν ίσως τα πιο σημαντικά πολιτικά ζητήματα, θα μπορούσα να πω ακόμα πιο σημαντικά και από την οικονομική κρίση.
Από τότε έχουμε κάνει πολλά. Δεν είμαστε εκεί που βρισκόμασταν πριν από 5 χρόνια. Όλοι θυμόμαστε τα γεγονότα του 2015. Από τότε υιοθετήσαμε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια και συνεχίζουμε. Το πρόβλημα όμως παραμένει. Οφείλουμε να μείνουμε σε εγρήγορση και να συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις.
Σήμερα θα συζητήσουμε το αποτέλεσμα της συνάντησης της Μάλτας και θα κάνουμε απολογισμό των γεγονότων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην αποκαλούμενη Δυτική Μεσογειακή οδό. Το άλλο θέμα συζήτησης σήμερα θα είναι η ασφάλεια. Καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις και να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Θα συζητήσουμε τις υβριδικές απειλές, τις νέες τεχνολογίες που συνδέονται με την τρομοκρατία και στο τέλος θα συζητήσουμε την εξτρεμιστική ακροδεξιά βία. Έχουμε μια πολύ σημαντική συνάντηση σήμερα και ανυπομονώ να εξασφαλίσω τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών στις προσπάθειές μας να διαχειριστούμε πρώτα απ’ όλα τη μετανάστευση».
Απάντηση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη συνάντηση της Μάλτας:
«Αυτή η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Γερμανία, η Γαλλία, η Μάλτα και η Ιταλία βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι. Πιστεύω ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και να συμμετάσχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι στη Μεσόγειο, προσπαθώντας να βρούμε μεμονωμένες λύσεις. Χρειαζόμαστε έναν μόνιμο μηχανισμό. Αυτό που προτείναμε στη Μάλτα είναι να έχουμε έναν προσωρινό μηχανισμό τουλάχιστον για τους επόμενους 6 μήνες. Επομένως, σήμερα είναι μια στιγμή για όλα τα κράτη μέλη να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη και ευθύνη μεταξύ τους.
Η μετανάστευση, είτε μας αρέσει είτε όχι, θα είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα παγκοσμίως. Η ΕΕ έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια, δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από 5 χρόνια. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας, να αντιμετωπίζουμε με αξιοπρεπή τρόπο αυτούς τους ανθρώπους, να σώζουμε ζωές, να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε τα εγκληματικά δίκτυα διακινητών με αποτελεσματικότερο τρόπο και να δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τις κοινωνίες μας και για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να εργαστούμε γι αυτό και η αλληλεγγύη είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα και όχι μόνον.
Μια σημαντική απόφαση ελήφθη εδώ στο Λουξεμβούργο πριν από 5 χρόνια από όλα τα κράτη μέλη, να μοιραστούν τις ευθύνες και το βάρος αυτού του πρώτου κύματος παράτυπης μετανάστευσης εκείνη τη στιγμή. Από τότε έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις. Τέλος, η μετανάστευση δεν μπορεί να επικρατεί στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση . Είναι ζήτημα ευθύνης του πολιτικού συστήματος της Ευρώπης. Γιατί ορισμένες φορές, αυτά που συμβαίνουν το εσωτερικό ενός κράτους μέλους αντικατοπτρίζονται και επηρεάζουν την κοινή μας προσπάθεια στο επίπεδο του Συμβουλίου. Θα έχουμε περισσότερα νέα σήμερα το απόγευμα».
Απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν αποτελεί αδυναμία του μηχανισμού της Μάλτας ότι εστιάζει στην κεντρική μεταναστευτική οδό και όχι στη δυτική:
«Επιτρέψτε μου να καταστήσω σαφές ότι αυτό που συζητήθηκε στη Μάλτα έχει να κάνει με τον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο. Πριν από δύο ημέρες, μαζί με τον κ. Seehofer, διότι δυστυχώς ο κ. Castaner δεν μπόρεσε να έρθει μαζί μας, επισκεφθήκαμε την Τουρκία προκειμένου να συζητήσουμε με τις τουρκικές αρχές τις προκλήσεις που έχουμε από την ανατολική πλευρά. Το δυτικό τμήμα είναι καλύτερα διαχειριζόμενο και τα πράγματα είναι υπό έλεγχο.
Προσεγγίζουμε το πρόβλημα με έναν ολιστικό τρόπο. Δεν έχουμε διαιρέσει τα μέρη της Μεσογείου όσον αφορά τη στρατηγική μας και την πολιτική μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθούμε να εμπλέξουμε τρίτες χώρες στη συζήτησή για να βρούμε λύσεις. Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι αυτό δεν είναι εύκολο. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο και πρέπει να χτίσουμε σε όσα έχουμε επιτύχει μέχρι στιγμής».