Τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ κυριάρχησαν στη συνέντευξη του τ.Επιτρόπου της Ε.Ε Δημήτρη Αβραμόπουλου στους «Αταίριαστους» Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο κ.Αβραμόπουλος χαρακήρισε ως μεγάλη εξέλιξη την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επισημαίνοντας οτι «η Ρωσία που ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά της τώρα έχει περισσότερο ΝΑΤΟ».
Σε οτι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα οτι υπήρξε έντονο παρασκήνιο γύρω από την Τουρκία με τον αμερικανικό παράγοντα να πρωταγωνιστεί κάτι που αποδεικνύει και η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν.
Υποστήριξε οτι η Τουρκία θα συνέχίσει την προκλητική ρητορική κατά της Ελλάδος για εσωτερικούς της λόγους και εκτίμησε ότι «δεν θα έχουμε επιθετική κίνηση από πλευράς της Τουρκίας, διότι δεν είναι στη στρατηγική της, ούτε και στο συμφέρον της»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Πολλά πράγματα μπορεί να λέμε εμείς, αλλά καλύτερα είναι να τα λένε οι άνθρωποι που τα έχουν ζήσει και στο παρελθόν. Ένας από αυτούς είναι ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, καμία άλλη σύσταση. Και για Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ, και ως Υπουργός Εξωτερικών και ως Επίτροπος και πλέον σε αυτήν τη συγκυρία και σε αυτήν τη χρονική στιγμή, κ. Αβραμόπουλε, θέλουμε την πολύτιμη εμπειρία σας.
Σύνοδος ΝΑΤΟ. Είδαμε τη στάση του Ερντογάν, συζητούσαμε τις προηγούμενες ημέρες, εάν θα θέσει το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει. Πώς εκτιμάτε αυτήν τη στρατηγική του Τούρκου Προέδρου και τι αντίκτυπο θα έχει σ’ εμάς;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα καταρχήν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Καλημέρα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Να θυμίσουμε κάτι. Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ δεν γίνεται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στόχος είναι να διευρυνθεί και να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ και βέβαια το κυρίαρχο ζήτημα ήταν, πώς θα πεισθεί η Τουρκία να κάνει πίσω, ώστε να ενταχθεί η Σουηδία και η Φινλανδία, δύο μικρές μεν χώρες αλλά στρατιωτικά πολύ ισχυρές.
Το ότι η Σουηδία, μετά από εκατό χρόνια, εγκαταλείπει την ουδετερότητά της και η Φινλανδία, που ήταν κάτω από ένα καθεστώς ιδιότυπης επικυριαρχίας της Ρωσίας -θυμίζω τη φινλανδοποίηση- είναι μια μεγάλη εξέλιξη.
Η δε Ρωσία του Πούτιν, πρέπει να το διευκρινίζουμε αυτό, εκεί που ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά της, τώρα έχει περισσότερο ΝΑΤΟ.
Άκουσα την ανταπόκριση πριν από λίγο και να πω το εξής. Το ΝΑΤΟ θα σταματήσει στα σύνορα, δεν μπορεί να πάει παραπέρα. Διότι εδώ να θυμηθούμε, τι είχε λεχθεί, πριν από πολλά χρόνια, το 2014, όταν οι γκουρού της διπλωματίας, ο Κέναν, ο Μπρεζίνσκι, ο Κίσινγκερ, είχαν πει, μην κάνετε το λάθος και προχωρήσετε περισσότερο, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πόλεμο. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Πάμε στα ελληνοτουρκικά τώρα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε στα ελληνοτουρκικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Παρά το γεγονός, ότι όντως πολύ σωστά λέτε, δεν είναι το αντικείμενο της Συνόδου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν, ωστόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο, που στη συζήτηση που θα γίνει σήμερα ανάμεσα σε τριάντα χώρες, εάν τεθεί τέτοιο ζήτημα, από πλευράς της Τουρκίας, θα αντιδράσει και είναι πανέτοιμος γι΄ αυτό.
Προσωπικά εκτιμώ, ότι μετά τα όσα συνέβησαν, γιατί αυτή είναι η αλήθεια, η Τουρκία είναι ικανοποιημένη από αυτήν την εξέλιξη, κυρίως η Σουηδία έκανε πίσω στις απαιτήσεις της Τουρκίας, κυρίως για θέματα που αφορούν στην τρομοκρατία και στο να αρθεί η απαγόρευση όπλων προς τη χώρα. Άρα μετά από όλα αυτά, που είναι το προσκήνιο και το μνημόνιο είναι αυτό που φαίνεται. Πίσω όμως από το μνημόνιο κρύβονται φοβερές διπλωματικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένου και αυτού, που είπατε πρωτύτερα, το τηλεφώνημα με τον Μπάιντεν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Το τηλεφώνημα με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Άρα, ο Τούρκος Πρόεδρος ενδιαφέρεται προφανώς, -ικανοποιήθηκαν αυτά τα αιτήματα, είναι προβληματισμοί, νομίζω ότι είναι και ήσσονος πάντως σημασίας για την είσοδο των δύο χωρών, εφόσον το ήθελαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ- αλλά το σημαντικό είναι τα F-16, οι S-400 και οι σχέσεις πια του Τούρκου Προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν. Εκεί θέλω να μας πείτε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω τη γνώμη μου. Εάν δεν είχε τύχει παρασκηνιακής προετοιμασίας η συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν, δεν θα γινόταν. Άρα εκεί έχουν συμβεί πολλά, τα οποία δεν θα τα μάθουμε. Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, η Τουρκία δεν θέλει μονάχα τον εκσυγχρονισμό των F-16 αλλά και αγορά νέων F-16. Θέλει από την άλλη μεριά να εξομαλύνει τις σχέσεις -γιατί αυτό είναι μια πολιτική που ασκεί τον τελευταίο καιρό- με όλους τους παγκόσμιους συντελεστές.
Πέρασαν δύσκολες περίοδοι. Θυμίζω, γιατί γυρνάω πάλι στο ΝΑΤΟ -γιατί αυτό είναι που πρέπει να μας ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή, η ενίσχυσή του-, πριν από ένα χρόνο ο Μακρόν είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ, ως εγκεφαλικά νεκρό. Και κάτι παραπάνω. Ο ίδιος ο Μπάιντεν είχε πει, ότι είναι η στιγμή να αποσυρθεί και από το ΝΑΤΟ η Αμερική. Τότε εστράφη προς την Ασία, θυμόσαστε αυτήν την ιδιότυπη συμμαχία, ένα νέο ΝΑΤΟ στον Ειρηνικό.
Τώρα γυρνάμε πάλι εδώ, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και όλοι οι συντελεστές αρχίζουν να διεκδικούν ένα ρόλο, μεταξύ αυτών και η Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά τώρα την Ελλάδα…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Ναι, γιατί θα ήθελα να σας ρωτήσω. Άρα, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του ΝΑΤΟ, θα δούμε άλλη ρητορική από τον Ερντογάν είναι η εκτίμησή σας;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν το ξέρουμε, διότι τον τελευταίο καιρό ο κ. Ερντογάν, κατ΄ εμέ, υπέπεσε σε ένα λάθος, σε ένα ατόπημα. Η προσωποποίηση της αντιπαράθεσης Ελλάδος-Τουρκίας με προσωπικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό ξεφεύγει από τη διπλωματική και την πολιτική πρακτική και είμαι βέβαιος, ότι σε κάποια στιγμή και αυτό θα αλλάξει. Γι΄ αυτό πρέπει να κρατήσουμε τις πόρτες ανοιχτές, η Ελλάδα κρατάει την ψυχραιμία της, είναι πλήρως ετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Το λέει και μια φράση κλειδί. Δίαυλος επικοινωνίας. Αυτός πρέπει να αποκατασταθεί και με ποιον τρόπο;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Ντσούνο, θα αποκατασταθεί. Εδώ με την Ιταλία είδατε, τι έγινε με τον Ντράγκι και με τον κ. Ερντογάν και αυτήν τη στιγμή συνομιλούν. Τι είχε συμβεί στο παρελθόν με τον Πούτιν. Θυμίζω, ότι είχε καταρρίψει και ρώσικο αεροπλάνο πάνω από τη Συρία και με όλους τους γείτονες. Δείτε τη σχέση με το Ισραήλ, δείτε τη σχέση με την Αίγυπτο.
Θέλω να σας πω ότι όλα σε κάποια στιγμή αλλάζουν. Το θέμα είναι να μην χάσουμε εμείς την ψυχραιμία μας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Είναι δε έτοιμος, όπως είπα πρωτύτερα, εάν ο κ. Ερντογάν θέσει τέτοιο θέμα, έχει το οπλοστάσιο έτοιμο για να αντιδράσει.
Εκτίμησή μου. Δεν θα ήταν σωστό, ούτε έξυπνο, από πλευράς Ερντογάν αυτήν τη στιγμή, στην Ολομέλεια, στη Σύνοδο δηλαδή του ΝΑΤΟ, να θέσει κάποιο τέτοιο ζήτημα. Γιατί;
Να πούμε και μια αλήθεια, για να μην βαυκαλιζόμαστε. Το ΝΑΤΟ αυτήν τη στιγμή σαν συλλογικό όργανο, το ενδιαφέρει να βγει ενισχυμένο από αυτήν την ιστορία. Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν και τις διμερείς τους σχέσεις, έχουν και την εξωτερική τους πολιτική. Το ΝΑΤΟ αυτήν τη στιγμή από μόνο του δεν μπορεί να παρέμβει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν το έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν. Θεωρεί ότι είναι δύο σύμμαχοι, που πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους. Το λέω αυτό, γιατί μην χάσουμε την πραγματική εικόνα, τι γίνεται αυτήν τη στιγμή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Άρα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εκτιμά, ότι θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμώ, ότι δεν θα έχουμε επιθετική κίνηση από πλευράς της Τουρκίας, είναι εκτίμησή μου, διότι δεν είναι στη στρατηγική της, ούτε και στο συμφέρον της. Τι μπορεί όμως να συμβεί; Όταν ανεβαίνει η πολιτική αδρεναλίνη, αν σε κάποια στιγμή συμβεί κάτι, το οποίο είναι εκτός σχεδιασμού, εκτός προγραμματισμού, μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση και αντιπαράθεση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε μία περιπέτεια. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί. Είπα πρωτύτερα, ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, δεν νομίζω ότι θα κάνει αυτή την κίνηση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Άρα περιπέτεια με την Τουρκία δεν θα έχουμε, λέτε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συνεχίσει αυτήν τη σκληρή ρητορική, γιατί έχει να κάνει με τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία. Τα έχουμε πει πολλές φορές, παραχωρεί χώρο ο κ. Ερντογάν στον κυβερνητικό του εταίρο. Εκείνο όμως που επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία, κ. Ντσούνο, -ας τα αφήσουμε αυτά, σε κάποια στιγμή θα φύγει ο Ερντογάν, θα φύγει και ο Μπαχτσελί- είναι ότι ξύπνησε το βαθύ σύστημα στην Τουρκία. Επιμένω σε αυτό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Και αυτό είναι επικίνδυνο λέτε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι επικίνδυνο, διότι το βαθύ κράτος ξεπερνάει και τον Ερντογάν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Πριν σας αποχαιρετήσω, εκλογές θα έχουμε;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη, έχουμε μπει σε προεκλογικό κλίμα και αυτό είναι ζημιογόνο. Νομίζω σταθμίζονται οι εξελίξεις και η ατμόσφαιρα από πλευράς Πρωθυπουργού και σε κάποια στιγμή θα πάρει την απόφασή του. Ο ίδιος θα ήθελε -και είναι σωστό αυτό- να εξαντλήσει τη συνταγματική του προθεσμία. Εάν όμως συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, εγώ εκτιμώ ότι θα τα σταθμίσει. Το είπε εξάλλου πρόσφατα σε μια συνέντευξή του. Αυτήν τη στιγμή δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, δεν πορευόμαστε προς τις εκλογές αλλά μην εκπλαγούμε, εάν σε κάποια στιγμή κάτι τέτοιο αποφασισθεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Ραντεβού το Φθινόπωρο λοιπόν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ραντεβού το Φθινόπωρο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Να είστε καλά κ. Αβραμόπουλε. Σας ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία.