Δύο νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής ως έργα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ που συνεδρίασε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.
Στην διυπουργική επιτροπή συμμετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης.
Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν επίσης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Βασίλειος Κόκκαλης.
Συγκεκριμένα, τα έργα που εγκρίθηκαν είναι τα εξής:
* «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών» μέσω ΣΔΙΤ, στην περιοχή της Φυλής. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως 30 ετών, εκ των οποίων 3 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 την περίοδο λειτουργίας.
* «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων» μέσω ΣΔΙΤ, στην περιοχή του Σχιστού. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως 29 ετών, εκ των οποίων 2 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 την περίοδο λειτουργίας.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από την υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης στερεών αποβλήτων προκαλούνται αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής της περιοχής αναφοράς.
Ως εκ τούτου, η κατασκευή σωστά οργανωμένων εγκαταστάσεων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας, κρίνεται τουλάχιστον κρίσιμη και επείγουσα. Η αναγκαιότητα υλοποίησης των έργων προκύπτει από την εφαρμογή των γενικών και ειδικών κανόνων που πρέπει να τηρούνται στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όπως έχουν ήδη συμπεριληφθεί στην εθνική νομοθεσία και αφορούν στη μείωση της προς ταφή ποσότητας απορριμμάτων, στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της επεξεργασίας των βιοαποβλήτων και στη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων (υλικών ή/και ενέργειας), η αξιοποίηση των οποίων δύναται να επιφέρει οικονομικά οφέλη και να συμβάλλει γενικότερα στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων.
Τα εν λόγω έργα τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο του αναθεωρημένου εθνικού σχεδιασμού και του εν ισχύ περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής, καταλήγει η ανακοίνωση, αποσκοπούν στην ευθυγράμμιση της διαχείρισης των αποβλήτων στην Περιφέρεια με το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση περιβάλλοντος. Μια νέα μέρα για την διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής ξεκινά.