Το πρώτο δίμηνο του 2021 θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών για το κλείσιμο της συναλλαγής μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Lamda Development για το μεγάλο project του Ελληνικού, σηματοδοτώντας κι επίσημα την έναρξη του έργου, ενώ από την άνοιξη θα φανούν στο κοινό πιο απτά τα πρώτα έργα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.
Αυτό επεσήμανε χθές από το βήμα του διαδικτυακού ‘’CEO Initiative 2020’’ ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου, επισημαίνοντας ότι η πανδημία «πράγματι μας έχει δυσκολέψει ωστόσο είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με το έργο, προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς κι αυτό θα φανεί στις αρχές του 2021. Τότε υπολογίζουμε να έχουμε και την επίσημη έναρξη του έργου, αφού ανεπίσημα έχουμε προχωρήσει σε μεγάλο κομμάτι των πρόδρομων εργασιών εντός της έκτασης, στις μελέτες κ.ο.κ.».
Yπενθυμίζεται εδώ ότι το συνολικό τίμημα αγοράς των μετοχών όπως ορίζεται στην σύμβαση ανέρχεται στο ποσό των 915 εκατ. ευρώ. Κατά την ημερομηνία μεταβίβασης θα καταβληθεί ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο τίμημα θα καταβληθεί σε βάθος 10ετιας από την ημερομηνία μεταβίβασης με τρόπο που ορίζεται στην σύμβαση.
Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι η εταιρεία είναι καθ’όλα έτοιμη όσον αφορά το κομμάτι της χρηματοδότησης, επαναλαμβάνοντας ότι το όφελος είναι μεγάλο σε όλα τα επίπεδα, από τη συμβολή του έργου στην ελληνική οικονομία, αρχής γενομένης από το 2021 «μία επίσης δύσκολη χρονιά», μέχρι τον αντίκτυπο του έργου όσον αφορά την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, δεδομένου ότι η Ελλάδα «μπαίνει στο διεθνή χάρτη για καλό λόγο. Τα επόμενα 4-5 χρόνια θα πέσουν στην οικονομία 2 δισ. ευρώ σε πολλαπλούς τομείς και υποδομές, σε όλα τα επίπεδα, από τον τομέα των ακινήτων μέχρι τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές που θα γίνουν πάνω σε δίκτυα 5G». Το έργο λειτουργεί καταλυτικά -σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου- και όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδυτών: «Ηδη, από πλευράς μετοχικής σύνθεσης το 27% της Lamda Development είναι ξένοι επενδυτές, ενώ η επένδυση του Mohegan- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που μπορεί να φθάσει και το 1 δις. ευρώ για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τέτοιου είδους έργα».
Ο επικεφαλής της Lamda Development εκτιμά ότι σε αυτή τη φάση και με το βλέμμα στη μετά Covid- 19 περίοδο (σ.σ. ο όμιλος έχει υποστεί τον αντίκτυπο της πανδημίας και στα τρία εμπορικά του κέντρα όπως φάνηκε και από την ανακοίνωση των χθεσινών αποτελεσμάτων) μεγάλες ευκαιρίες εντοπίζονται σε τρείς βασικούς τομείς: «Οι δύο πρώτοι είναι αυτοί της ψηφιακής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης- δύο τομείς που συνδέονται με το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης- και μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, να δημιουργήσουν επιπλέον πλούτο στη χώρα, μαζί με νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα πολύ καλύτερα αμοιβόμενες. Ενας τρίτος τομέας που άπτεται και του δικού μας αντικειμένου είναι τα μοντέρνα οικιστικά και ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Για παράδειγμα, με την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων, σύγχρονων οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να έρθουν στην Ελλάδα πολίτες άλλων χωρών που μπορεί να μένουν στη χώρα μας για μεγαλύτερη περίοδο, να δουλεύουν στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης, ακόμη και συνταξιούχοι που θα μπορούσαν να περνούν περισσότερο χρόνο σε ελληνικούς προορισμούς, βελτιώνοντας τους δείκτες εποχικότητας στη χώρα».
Πηγή: newmoney.gr