«Δίχτυ» προστασίας στην επερχόμενη ενεργειακή βαρυχειμωνιά επιχειρεί να απλώσει η κυβέρνηση, μετά και τις εκρηκτικές αυξήσεις στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, ανοίγοντας περαιτέρω τη βεντάλια στήριξης έναντι της ακρίβειας. Κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται ένα πρόσθετο πακέτο που μπορεί να ξεπεράσει συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ και ίσως τα 600 εκατ. ευρώ.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και μέσα στην εβδομάδα. Το συνολικό σχέδιο για την έκτακτη επιδοματική πολιτική 2021-2022 που βρίσκεται στο τραπέζι πρόκειται να είναι διευρυμένο σε σχέση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Θεσσαλονίκη. Συν τοις άλλοις περιλαμβάνει τριπλή επιδότηση που αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου. Επεκτείνεται η ενίσχυση – πέραν από τα ευάλωτα νοικοκυριά – σε όσους κατατάσσονται στη μεσαία τάξη καθώς μεταξύ των μέτρων είναι η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το φετινό επίδομα θέρμανσης. Προβλέπει επίσης κάλυψη της αύξησης όσων νοικοκυριών επέλεξαν το φυσικό αέριο και την επιδότηση της κιλοβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχει επίσης ένα μέτρο στήριξης σε όποιον επιλέξει να επενδύσει σε «πράσινη» ενέργεια και επομένως θωρακίζεται έναντι ενεργειακών κρίσεων. Αναφέρεται, συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό η χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση από την 1η Ιανουάριου του 2022, με δημοσιονομικό κόστος 20 εκατ. ευρώ κατά έτος.

Η δαπάνη για την επιδότηση του ρεύματος ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, επίσης αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης -που μπορεί να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Για το φυσικό αέριο δεν έχει διευκρινιστεί το ποσό, χωρίς να αποκλείεται το κονδύλι να φτάσει εκείνο του πετρελαίου θέρμανσης. Οι παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας που ήδη έχουν αναγγελθεί αφορούν μεταξύ άλλων σε στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022 (248 εκατ. ευρώ για το 2021 και 211 εκατ. ευρώ για το 2022), την αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας, παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό και ειδικά στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Επί τάπητος – πέραν από επιδόματα – βρίσκονται και άλλα μέτρα με στόχο την ενίσχυση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ενώ η Ελλάδα ζητά πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ως απάντηση στην ενεργειακή «καταιγίδα».

Σε κοινή επιστολή τους οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, προτείνουν περισσότερες δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων και σύσταση ταμείου αντιστάθμισης κινδύνου ανάλογο με αυτό που θα συστήσει η Ελλάδα, ως κοινή ευρωπαϊκή δράση για την ανάσχεση των αυξήσεων στα ενεργειακά προϊόντα.

Η απειλή της ακρίβειας έχει θέσει σε εγρήγορση τις ευρωπαϊκές χώρες με την Κομισιόν να προετοιμάζει μία εργαλειοθήκη μέτρων με «προσωρινά και στοχευμένα» μέτρα για την αντιμετώπιση του ράλι στις τιμές καυσίμων. Την ίδια ώρα ξεκινούν διεργασίες για στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου. Οπως δήλωσε χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν μέσα στον Οκτώβριο τη δημιουργία από την ΕΕ στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου και την αποκλιμάκωση των τιμών του ηλεκτρικού από τις τιμές του αερίου.

Κοινή πρόταση 5 ευρωπαίων υπουργών

«Συμμαχία» πέντε ευρωπαϊκών χωρών για το εκρηκτικό ζήτημα των τιμών ενέργειας. Σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Οικονομίας της Ισπανίας Nadia Calvino και της Γαλλίας Bruno Le Maire και οι υπουργοί Οικονομικών της Τσεχίας Alena Schillerova, της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας και της Ρουμανίαε Dan Vilceanu προτείνουν πέντε πυλώνες ανάσχεσης της «απειλής».

Οι πέντε άξονες είναι:

1) κοινή πανευρωπαϊκή προσέγγιση, μια εργαλειοθήκη πολιτικών για τα εθνικά μέτρα,

2) να διερευνηθεί η λειτουργία της Ευρωπαϊκής αγοράς για το φυσικό αέριο. Να καταλήξουν γιατί αποδείχθηκαν ανεπαρκή τα υφιστάμενα συμβόλαια και να διαμορφωθούν κοινές κατευθυντήριες γραμμές για την αποθεματοποίηση,

3) ανάγκη μεταρρύθμισης της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας,

4) επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας, επενδύοντας στη διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας και μείωση εξάρτησης από χώρες – εξαγωγείς και

5) το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS) είναι Θεμελιώδες για τον καθορισμό τιμής για τον άνθρακα και για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα