Με κάθε αφορμή και κάθε φορά που επανέρχεται στη συζήτηση, η περίφημη Συμφωνία των Πρεσπών θα αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο κακό που προκάλεσε στη χώρα μας η κυβέρνηση Τσίπρα. Η απαράδεκτη, κατάπτυστη Συμφωνία που πληγώνει βαθιά κάθε Μακεδόνα και κάθε Έλληνα μας φέρνει αντιμέτωπους με τετελεσμένα, με ενδεχόμενους κινδύνους στη βόρεια σύνορά μας, με κρίσιμα ζητήματα που ίσως τώρα μοιάζουν τακτοποιημένα αλλά είναι πιθανό να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ως επείγοντα μετά από 10, 20 ή περισσότερα χρόνια.
Προσωπικά είμαι από τους εκφραστές των λεγόμενων «σκληρών» θέσεων για το Σκοπιανό. Στο παρελθόν δεν δίστασα να παραιτηθώ από βουλευτής και επαναλαμβάνω, εδώ και χρόνια, ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλέσω τα Σκόπια «Μακεδονία» ούτε τους κατοίκους της χώρας τους «Μακεδόνες» ή «βορειομακεδόνες».
Με την υπογραφή της, λοιπόν, η Συμφωνία έχει δημιουργήσει τετελεσμένα σε δύο τομείς: Πρώτος είναι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και δεύτερος η αναγνώριση εθνότητας και γλώσσας από τον ΟΗΕ που έγινε στις 19 Φεβρουαρίου του 2019. Παράλληλα, διέπεται από εξίσου απαράδεκτους όρους: Η πλευρά που θα εγκαταλείψει τη Συμφωνία περιθωριοποιείται χάνοντας όλα της τα δικαιώματα και παραχωρεί κυριαρχία στην άλλη πλευρά. Είναι προφανές –και ταυτόχρονα θλιβερό- ότι αφήσαμε τους Σκοπιανούς να διαπραγματευτούν με ανθρώπους που στήριζαν και στηρίζουν τις θέσεις τους, με μια κυβέρνηση με φιλοσκοπιανές απόψεις. Πρόκειται σαφώς για εθνικό και πολιτικό έγκλημα.
Κοιτώντας μπροστά, ωστόσο, πρέπει να δούμε πώς μπορεί να περισωθεί το εθνικό μας συμφέρον, πώς πρέπει να δράσουμε. Στον διακαή πόθο τους για ένταξη στην ΕΕ πρέπει να απαντήσουμε με βέτο –σε κάθε βήμα της σχετικής διαδικασίας- έχοντας πάντα κατά νου ότι η Συμφωνία δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους πολίτες και όλα τα κόμματα της γειτονικής χώρας συνεπώς υπάρχει το ενδεχόμενο να ναυαγήσει λόγω δικών τους πράξεων ή παραλείψεων. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πολιτικός χάρτης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων παραμένει ρευστός και οι συσχετισμοί βρίσκονται υπό διαμόρφωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τέλος, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και περιμένω να δω το τελικό, πλήρες κείμενο του αναθεωρημένου συντάγματος της γειτονικής χώρας ώστε να διαπιστώσω εάν αν έχει προσαρμοστεί πλήρως στη Συμφωνία που κυρώθηκε στη Βουλή με τις ψήφους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρώ τη συμφωνία άκυρη.
*Ο Δημήτρης Σταμάτης είναι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ στην Α΄Θεσσαλονίκης