Η εμφάνιση του Αρη Σπηλιωτόπουλου κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη είναι αποτέλεσμα μιας επαγγελματικής (και όχι πολιτικής) συνεργασίας που έχει αντικείμενο την αξιοποίηση προς όφελος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενός «μυστικού αναλυτικού εργαλείου» υποστήριξαν οι «γνωρίζοντες», όταν έγινε γνωστό πως ο πρώην υπουργός της ΝΔ ανήκει πλέον στους στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα μπορούσε να είναι η λογική εξήγηση για το πώς το κάποτε «δεξί χέρι» του Κώστα Καραμανλή, ο άνθρωπος που πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό τη νίκη του 2004, ο άλλοτε εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να βρεθεί σε ένα κόμμα της Αριστεράς.

Ο ίδιος φρόντισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να διαλύσει κάθε σενάριο: πιστεύει στον Στέφανο Κασσελάκη! Ο οποίος μάλιστα, πάντα σύμφωνα με τον Αρη Σπηλιωτόπουλο, βρίσκεται στο δημοκρατικό κέντρο όπου και συναντήθηκαν.

«Οσο βλέπω τον εαυτό μου, παραμένω στο δημοκρατικό κέντρο, στον μεσαίο χώρο, θα έλεγα ότι αυτός ο μεσαίος χώρος δεν βρίσκεται στη ΝΔ με τη σημερινή μορφή της. Θα ήταν επομένως δύσκολο να συνεργαστώ με τη ΝΔ», υποστήριξε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Συμπλήρωσε δε πως «στο πολιτικό κομμάτι μπορώ να σας πω ότι ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακινηθεί. Είχε ξεκινήσει από πριν και όταν έρχεται ένα πρόσωπο νέο, άφθαρτο επιταχύνονται κάποιες διεργασίες», επιτρέποντας σε πολλούς να διερωτώνται αν η δήλωση εντάσσεται στις επαγγελματικές υποχρεώσεις του ή πραγματικά την πιστεύει.

Αυτοακυρώθηκε…

Αν και δήλωσε «επικοινωνιολόγος-στρατηγικός αναλυτής» παραδέχθηκε ότι πιστεύει στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος «δεν έχει ανάγκη από συμβουλές, γιατί λειτουργεί με τρόπο διαυγή, γιατί λέει ότι αυτά τα λεφτά τα κέρδισα, ξέρετε τις δουλειές που έκανα, μάζεψα τα χρήματα και ήρθα εδώ να προσφέρω κάτι. Μέχρι σήμερα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μια μεγάλη περιουσία που προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής, χωρίς να μπορεί να δικαιολογηθεί επαρκώς. Ο κ. Κασσελάκης δημιουργεί μια νόρμα κρυστάλλου». Το νέο ερώτημα λοιπόν που πλέον προκύπτει είναι γιατί να τον προσλάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν δεν έχει ανάγκη από τις υπηρεσίες του;

Στο ερώτημα απάντησε έμμεσα ο ίδιος ο Αρης Σπηλιωτόπουλος προσπαθώντας με... παγωτά που λιώνουν στο χέρι να δικαιολογήσει την αισχρή δήλωση περί υπουργών που σκοτώνουν παιδιά. «Το “σκοτώνει” είναι μια φράση που σε έναν προφορικό λόγο τη λες για την αμέλεια ή και θετικά. Δεν έχετε ακούσει νέα παιδιά να λένε “αυτό το παγωτό σκοτώνει”;» είπε χαρακτηριστικά, επιτρέποντας δεύτερες σκέψεις για την επαγγελματική του επάρκεια.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπερασπίστηκε τον πελάτη του επιχειρώντας να διαμορφώσει παράλληλα ένα διαφορετικό προφίλ για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Κασσελάκης έχει να κερδίσει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα: σταδιακά και πειστικά να εκφράσει όλον τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο και αυτό δεν γίνεται με συμμαχίες κορυφής, αλλά με συμμαχίες από τα κάτω, με πολίτες που θα συσπειρωθούν. Υπάρχει ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα. Δεν σημαίνει ότι μηδενίζεις τα πάντα, αλλά ότι υπάρχει καλύτερος δρόμος. Εγώ σέβομαι τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπω ότι συγκροτεί ένα μέτωπο προοδευτικό, δημοκρατικό και δεν με αφήνει αδιάφορο».

Αιρετικό προφίλ

Ο πρώην υπουργός, που φιλοτέχνησε το προσωπικό του προφίλ με αιρετικό τρόπο, επενδύοντας στο lifestyle, τη λαμπερή Μύκονο και την Αράχοβα, φαίνεται να έχει ξεχάσει το παρελθόν του που ξεκινά από την ΟΝΝΕΔ, επιτρέποντας σε κάποιους να κάνουν λόγο για «εκδικητική συμπεριφορά επειδή έμεινε στο περιθώριο του κόμματος». Ο κατά τον Γιώργο Καρατζαφέρη «Σαλώμη», που ζητούσε το κεφάλι του από τον Κώστα Καραμανλή, δεν δίστασε να φωτογραφηθεί με μπουρνούζι για γυναικείο περιοδικό χτίζοντας τον αστικό μύθο της εποχής – με τη βοήθεια του τζακούζι των έξι ατόμων, έδειχνε να μην ιδρώνει όταν η παλιά φρουρά της ΝΔ ζητούσε την εκπαραθύρωσή του, που εν τέλει ήρθε το 2000. Η επιμονή του για τον Δήμο Αθηναίων είχε αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Παραιτούμενος από βουλευτής προσέφερε εκείνο που οι από πάνω αναζητούσαν από καιρό: τη δικαιολογία που θα τον άφηνε στο περιθώριο. Τα βήματά του τον έφεραν στο ευρύτερο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα και από εκεί στην αγκαλιά του Στέφανου Κασσελάκη με υποσχέσεις για την κατάκτηση του περιβόητου μεσαίου χώρου.

Ελευθερία Γεωργίου