Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή ανέδειξε νικητή τον Χαβιέρ Μιλέι, τον αποκαλούμενο «αναρχο-καπιταλιστή» υποψήφιο που όμως για τη χώρα του τάνγκο ίσως να αποτελέσει την ύστατη λύση στα μεγάλα προβλήματα που απαιτούν ριζοσπαστικές λύσεις. Σε πολιτικό επίπεδο ο υπερφιλελεύθερος νέος πρόεδρος δημιουργεί νέα δεδομένα στην «αριστερόστροφη» Λατινική Αμερική, ανατρέποντας την πολυετή κυριαρχία του περονισμού που στις εκλογές εκπροσωπήθηκε από τον αριστερό Σέρχιο Μάσσα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Μιλέι συγκέντρωσε το 56% των ψήφων, έναντι του 44% του φαβορί των δημοσκοπήσεων υπουργού Οικονομίας Μάσσα, που φαίνεται ότι πλήρωσε ακριβά τον αχαλίνωτο πληθωρισμό και τη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης. Οι Αργεντινοί επέλεξαν με ρίσκο ποιος θα είναι ο νέος τους πρόεδρος σε έναν δεύτερο γύρο που θα καθορίσει τη μοίρα όχι μόνο της «Κάσα Ροσάδα», του προεδρικού μεγάρου, αλλά και ολόκληρου του έθνους. Η συμμετοχή στην εκλογική αναμέτρηση ήταν μεγαλύτερη από τις τελευταίες εκλογές της 22ας Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι η Δευτέρα ήταν αργία στην Αργεντινή.

Ο Σέρχιο Μάσσα αναγνώρισε την ήττα τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας και επικοινώνησε με τον αντίπαλό του για να τον συγχαρεί. Από την πλευρά του ο νικητής των εκλογών, στις πρώτες δηλώσεις του δήλωσε πως «σήμερα για άλλη μια φορά ενστερνιζόμαστε τις ιδέες της ελευθερίας», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την αδελφή του, Καρίνα Μιλέι, η οποία είναι το δεξί του χέρι και την οποία αποκαλεί «το αφεντικό». Στη συνέχεια δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει τόνισε ότι «τελειώνει η εξαθλιωτική παρουσία της πανταχού παρούσας Πολιτείας», υποσχόμενος ότι θα εφαρμόσει ένα μοντέλο που θα επικεντρώνεται σε τρεις προϋποθέσεις: περιορισμένη κυβέρνηση, σεβασμός της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και ελεύθερο εμπόριο.

«Σήμερα ασπαζόμαστε για άλλη μια φορά το μοντέλο της ελευθερίας για να γίνουμε ξανά παγκόσμια δύναμη», δήλωσε, ενώ κάλεσε τους υπόλοιπους πολιτικούς να ενταχθούν στη «Νέα Αργεντινή». «Όσο θέλουν να συμμετάσχουν στην αλλαγή, θα είναι ευπρόσδεκτοι», είπε. Και προειδοποίησε ότι «η κατάσταση στην Αργεντινή είναι κρίσιμη και δεν υπάρχουν περιθώρια για ημίμετρα». «Έχουμε προβλήματα», παραδέχτηκε, «που έχουν λύση μόνο εάν όλοι όσοι θέλουμε την αλλαγή συνεργαστούμε» και προέβλεψε ότι θα υπερασπιστεί τη «δημοκρατία, το ελεύθερο εμπόριο και την ειρήνη».