Ο Ρίσι Σούνακ θα γίνει δεκτός σήμερα Τρίτη από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄, ο οποίος θα του αναθέσει και επισήμως τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας η Ντάουνινγκ Στριτ. Η Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε την Πέμπτη από το αξίωμα, θα μιλήσει στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία γύρω στις 10.15 τοπική ώρα (12.15 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια θα πάει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο.

Αμέσως μετά, ο βασιλιάς θα δεχτεί τον Σούνακ για να του αναθέσει την πρωθυπουργία. Ο Σούνακ θα επιστρέψει στη Ντάουνινγκ Στριτ και θα εκφωνήσει μια ομιλία γύρω στις 11.35 (13.35 ώρα Ελλάδας).

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικές προκλήσεις και χρειάζεται σταθερότητα και ενότητα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρίσι Σούνακ, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση αφότου ανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και ενόψει της ανάληψης της πρωθυπουργίας της χώρας. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή οικονομική πρόκληση», δήλωσε ο Σούνακ. «Χρειαζόμαστε πλέον σταθερότητα και ενότητα. Ύψιστη προτεραιότητά μου θα είναι να ενώσω το κόμμα και τη χώρα μας», τόνισε. Δεσμευόμενος ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του με αξιοπρέπεια και ταπεινότητα, ανέφερε πως θεωρεί ότι έχει το προνόμιο να υπηρετήσει το κόμμα που αγαπά και να ανταποδώσει στη χώρα του στην οποία οφείλει τόσα πολλά.

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, σύμφωνα με τον βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Ο Σούνακ υποσχέθηκε επίσης ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun. Όπως είπε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του.

Μοιράζοντας δισ. στην πανδημία

Ο Σούνακ, που ανέκαθεν τασσόταν υπέρ του Brexit, έγινε δημοφιλής στους πολίτες μοιράζοντας δισεκατομμύρια λίρες σε επιδόματα και μέτρα οικονομικής στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από την άλλη, η περιουσία που συγκέντρωσε μέσω της καριέρας του στα χρηματοοικονομικά και με τον γάμο του με τη ζάπλουτη επιχειρηματία Αξάτα Μούρτι, την κόρη ενός Ινδού δισεκατομμυριούχου, κάποιες φορές εμφανίζεται ως «βαρίδι» την ώρα που οι Βρετανοί είναι υποχρεωμένοι να σφίγγουν το ζωνάρι. Όπως και ένα βίντεο από τα νιάτα του, το οποίο επανακυκλοφορεί ανά διαστήματα, όπου παραδέχεται γελώντας ότι δεν έχει φίλους από την εργατική τάξη.

Τα τελευταία χρόνια, τα πανάκριβα -πάντα αψεγάδιαστα- κοστούμια του, τα γκάτζετ και ο τρόπος διαβίωσής του σε μια πολυτελή έπαυλη στην εκλογική περιφέρειά του, συχνά προκαλούν αρνητικά σχόλια. Όπως και το γεγονός ότι η σύζυγός του θεωρείτο από τις βρετανικές φορολογικές αρχές “μη μόνιμη κάτοικος” της Βρετανίας και δεν κατέβαλε φόρους. Η ίδια έσπευσε να ανακοινώσει τότε ότι τα έσοδά της από τις επιχειρήσεις της στο εξωτερικό θα φορολογούνταν στο εξής στη Βρετανία. “Το κάνω επειδή το επιθυμώ, όχι επειδή με υποχρεώνει ο νόμος”, υπογράμμισε.

Απέναντι στις επικρίσεις αυτές, ο Σούνακ αφηγείται την οικογενειακή ιστορία του, μια «ιστορία επιτυχίας» χάρη στη σκληρή δουλειά, που συγκινεί τους Συντηρητικούς. Γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1980 στο Σαουθάμπτον και είναι ο μεγαλύτερος από τα τρία παιδιά ενός παθολόγου, γιατρού στο εθνικό σύστημα υγείας, και μιας φαρμακοποιού. Οι παππούδες του, που ήταν γεννημένοι στην Ινδία ή ινδικής καταγωγής, μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ανατολική Αφρική τη δεκαετία του 1960.

«Η οικογένειά μου μετανάστευσε εδώ πριν από 60 χρόνια. (Η μητέρα μου) είχε το τοπικό φαρμακείο στο Σαουθάμπτον. Εκεί μεγάλωσα, στο μαγαζί, να δίνω φάρμακα. Εργάστηκα ως σερβιτόρος στο ινδικό εστιατόριο στο τέρμα του δρόμου. Είμαι εδώ χάρη στη σκληρή δουλειά, τις θυσίες και την αγάπη των γονιών μου», είχε πει στην τελευταία προεκλογική εκστρατεία του.

Πολύ γρήγορα πάντως, ο Σούνακ εντάχθηκε στη βρετανική ελίτ, φοιτώντας στο Κολέγιο Γουίντσεστερ, ένα οικοτροφείο για αγόρια. Στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Στάνφορντ, στις ΗΠΑ. Εκεί γνώρισε την Αξάτα Μούρτι, τη μετέπειτα σύζυγό του, που έκανε το διδακτορικό της. Ο πάμπλουτος πατέρας της έδωσε τη συγκατάθεσή του για τον γάμο, παραδεχόμενος ότι ο Ρίσι Σούνακ ανταποκρινόταν πλήρως στην περιγραφή της κόρης του: «έξυπνος, ωραίος και, κυρίως, έντιμος». Το ζευγάρι απέκτησε δύο κόρες, την Ανούσκα και την Κρίσνα. Είναι ιδιοκτήτες τουλάχιστον τεσσάρων ακινήτων, μεταξύ των οποίων είναι ένα σπίτι στο Κένσινγκτον του Λονδίνου, αξίας 7 εκατομμυρίων λιρών, και ένα διαμέρισμα στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας.

Προτού να ασχοληθεί με την πολιτική, ο Σούνακ εργάστηκε στην Goldman Sachs και ίδρυσε μια δική του εταιρεία επενδύσεων.

Είναι ινδουιστής και στην ορκωμοσία του στο κοινοβούλιο χρησιμοποίησε το σανσκριτικό ιερό κείμενο της Μπαγκαβάτ Γκίτα. Αυτήν την περίοδο οι ινδουιστές γιορτάζουν το Ντιβάλι, τη μεγάλη ινδουιστική γιορτή των φώτων που σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου.