Είναι ξεκάθαρο ότι από σαουδαραβικής πλευράς θέλουν να επενδύσουν και με χρήματα και με funds στην Ελλάδα, διαπίστωσε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89.
«Θέλουν να υπάρχουν επενδύσεις και συνεργασίες με τις ελληνικές επιχειρήσεις στους κλάδους που έχουμε καλή τεχνογνωσία» ανέφερε και επισήμανε πως η εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του διαδόχου του θρόνου, του πρίγκιπα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας έχει δώσει το «πράσινο φως», ώστε να φέρουμε κοντά τους επιχειρηματίες των δύο χωρών.
Ειδικότερα, ο κ. Σμυρλής διαπίστωσε ενδιαφέρον για τους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας. Αναφέρθηκε στις μεγάλες επενδύσεις της Microsoft και της Pfizer στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν κόμβο στην τεχνολογία και είπε πως φιλοδοξία είναι η σύνδεση της Σαουδικής Αραβίας με αυτό τον κόμβο και κατ’ επέκταση με όλη την περιοχή. «Αυτό το κομμάτι δουλεύουμε μαζί τους, αυτό τους ενδιαφέρει. Αυτό λοιπόν μας ενδιαφέρει και εμάς, να μας χρησιμοποιούν ως hub».
Σχετικά με τον κλάδο της ενέργειας, είπε πως υπάρχει συνεργασία όσον αφορά τους Έλληνες πλοιοκτήτες και τη μεταφορά ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Από ‘κει και πέρα, βλέπουμε και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα σημαντικό expertise και θέλουν να συνεργαστούμε και σε αυτό το κομμάτι, γιατί μην ξεχνάτε ότι έχουν πολύ χώρο, πολύ ήλιο και πολύ θάλασσα. Άρα θα μπορούσαν πολύ ωραία να μεταφέρουν τεχνογνωσία οι ελληνικές εταιρείες και σε αυτόν τον τομέα στη Σαουδική Αραβία» σημείωσε.
Αναφερόμενος στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, είπε πως συμμετείχαν 40 κυβερνητικά στελέχη από τη Σαουδική Αραβία, καθώς επίσης και επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία 72 ατόμων που εκπροσωπούν 59 επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε, οι σαουδαραβικές επιχειρήσεις αντιπροσώπευαν τους κλάδους του τουρισμού, του Real Estate, της ενέργειας, των κατασκευών, των τροφίμων και τέλος της τεχνολογίας.
Η 5η Σύνοδος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας
Με την 5η Σύνοδο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και την υπογραφή πρωτοκόλλου και συμφωνίας που άπτεται της υλοποίησης οπτικού καλωδίου μεταφοράς δεδομένων EMC, ολοκληρώνεται η τριήμερη επίσκεψη της πολυπληθούς σαουδαραβικής επιχειρηματικής αποστολής στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Σαουδάραβα υπουργό Επενδύσεων και τη συμμετοχή οκτώ υφυπουργών.
Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του υφυπουργού Κώστα Φραγκογιάννη και του Σαουδάραβα υπουργού Επενδύσεων, Χαλίντ Αλ Φαλέχ (Khalid Al Faleh).
Η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της με την υπογραφή πρωτοκόλλου από τους δύο υπουργούς, καθώς και συμφωνίας που άπτεται της υλοποίησης οπτικού καλωδίου μεταφοράς δεδομένων EMC.