Τι γίνεται στις περιπτώσεις που πέσει ένα κλαδί ή ένα δέντρο στο αυτοκίνητο μας και δεν υπάρχει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη του αυτοκινήτου (μεικτή ασφάλεια) ή ασφάλεια από καιρικά φαινόμενα, εξήγησε μιλώντας στο πρωί στην ΕΡΤ1 η δικηγόρος Νάντια Κωνστάντου.
«Σύμφωνα με το νόμο, είναι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να φροντίζει τους δρόμους, να φροντίζει το οδικό δίκτυο και μέσα στην συντήρηση του οδικού δικτύου είναι και η κοπή των δέντρων η αποκλάδωση, η συντήρηση των επικίνδυνων δέντρων που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού δικτύου ώστε να αποτραπεί η πτώση τους και να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση πεζών και αυτοκινήτων.
Ο δήμος είναι υπεύθυνος και για τα δέντρα που εξέρχονται της ιδιοκτησίας κάποιου και παρεμποδίζουν την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων.
Για τους περισσότερους δρόμους την ευθύνη την έχουν οι δήμοι, υπάρχουν και κάποιοι μεγάλοι δρόμοι που η ευθύνη τους ανήκει στην Περιφέρεια.
Αρμόδια είναι τα διοικητικά δικαστήρια, ειδικότερα το Πρωτοδικείο της περιφέρειας που συνέβη το συμβάν, όπου ο πολίτης μπορεί να ασκήσει αγωγή κατά του δήμου ή της περιφέρειας και να ζητήσει αποζημίωση τόσο για τις υλικές ζημιές και τα τυχόν διαφυγόντα κέρδη, όσο και για την ηθική του βλάβη.
Πολύ δε περισσότερο αν υπάρχει τραυματισμός, αν υπάρχουν θύματα, όπου σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και η αξίωση για ψυχική οδύνη.
Οι ασφαλιστικές αποζημιώνουν μόνο υλικές ζημίες όχι ηθική βλάβη, όχι διαφυγόντα κέρδη. Στις περιπτώσεις αυτές ακολουθείται η δικαστική οδός» διευκρίνισε η κ. Κωνστάντου.