Αυτοψία σε εμβληματικά έργα αποκατάστασης στην πόλη της Λάρισας και εγκαίνια σε τρία νέα υποβρύχια μουσεία στην Αμαλιάπολη της Μαγνησίας έκανε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας το υπουργείο υλοποιεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 13.500.000 ευρώ, με την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία ως πολιτιστικού πόρου με σημαντική προστιθέμενη αξία για την πόλη και ευρύτερα για τη Θεσσαλία, να αποτελεί προτεραιότητα.
Το έργο της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, προϋπολογισμού 6.800.000 ευρώ, έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023. Μετά την ολοκλήρωση των έργων αντιστήριξης και τοποθέτησης των διάσπαρτων εδωλίων, οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο της σταδιακής τοποθέτησης των καινούριων εδωλίων και της αποκατάστασης της σκηνής.
«Ήταν ένα έργο, το οποίο για πολλά χρόνια ήταν σχεδόν όραμα για την πόλη»
Για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, η Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Βρισκόμαστε για ακόμη μια φορά εδώ γιατί θέλουμε να παρακολουθούμε από κοντά και στενά, την πορεία αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου. Ήταν ένα έργο, το οποίο για πολλά χρόνια ήταν σχεδόν όραμα για την πόλη. Με σύστημα και επιμονή σιγά σιγά αυτό το όραμα έχει γίνει πραγματικότητα, χάρη στη στενή συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και στην εργώδη προσπάθεια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Το έργο είναι σε εξαιρετικά καλό σημείο και εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Από εκεί που ήταν σχεδόν ένας ερειπιώνας στο κέντρο της πόλης, αυτή τη στιγμή έχει αποκτήσει τη γεωμετρία του, αποκαθίσταται σύμφωνα με τις αρχές της επιστήμης και της δεοντολογίας και σύντομα το μνημείο μαζί με την ιστορία του θα αποδοθεί στην πόλη. Σκοπός μας είναι τα μνημεία να αποδίδονται στους πολίτες διότι πιστεύουμε ότι πέρα από τη φροντίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την πρόνοια της νομοθεσίας, προστατεύονται όταν οι πολίτες τα αγαπούν και τα σέβονται».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, δήλωσε: «Για πρώτη φορά η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου προσεγγίζεται ολιστικά και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων. Υπουργείο Πολιτισμού και Περιφέρεια συνεργάζονται με συνέπεια, υπευθυνότητα και χρονοδιάγραμμα. Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι ένα βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο. Αλλάζουμε τη Λάρισα και αποδίδουμε στον κόσμο μνημεία στα οποία διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων, και αυτό είναι το μεγαλείο της συνεργασίας».
Η Λίνα Μενδώνη, ανέφερε, επίσης, ότι το Αρχαίο Θέατρο δεν είναι το μόνο μνημείο στον προγραμματισμό του υπουργείου καθώς στρατηγική του υπουργείου και της Περιφέρειας είναι η ανάδειξη σημαντικών μνημείων της πόλης που εκπροσωπούν όλες τις χρονικές περιόδους, όπως το Μπεζεστένι, το Γενί Τζαμί, η Συναγωγή, ο Άγιος Νικόλαος, στα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης.
Ειδικά για το Μπεζεστένι, η Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Το Μπεζεστένι αποτελεί ένα από το σύνολο των μνημείων που τεκμηριώνουν την μακρά ιστορία της Λάρισας. Με τα σημαντικά ευρήματα που ήλθαν στο φως, το Μπεζεστένι εμπλουτίστηκε ιστορικά. Συγχρόνως αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ότι οι αρχαιότητες που αποκαλύπτονται στο πλαίσιο ενός έργου, δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας. Όταν υπάρχει καλή συνεργασία, μπορούν να προσδώσουν σημαντικότατη προστιθέμενη αξία. Το Μπεζεστένι μαζί με το Αρχαίο Θέατρο, τις γύρω παρεμβάσεις που έχουν γίνει κι εκείνες που προγραμματίζονται, η Λάρισα αποκτά ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό πόλο, που συγχρόνως έναν εξαιρετικά δυναμικό αναπτυξιακό πόρο».
Στην αυτοψία στα μνημεία της πόλης της Λάρισας, την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού συνόδευαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο αναπληρωτής δημάρχου Λαρισαίων, αντιδήμαρχος Γιώργος Σούλτης, η βουλευτής Λάρισας Στέλλα Μπίζιου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.
Βόλος: 3 νέα υποβρύχια μουσεία παραδόθηκαν στο κοινό
Τρία νέα υποβρύχια μουσεία εγκαινιάστηκαν σήμερα στην Αμαλιάπολη της Μαγνησίας, το ένα εντυπωσιακότερο από το άλλο, ανεβάζοντας πλέον σε τέσσερα τα υποβρύχια μουσεία στην ευρύτερη περιοχή, που αποτελούν ταυτόχρονα μοναδικά σημεία αναφοράς και επισκεψιμότητας σε όλη την Ελλάδα.
Τα νέα τρία υποβρύχια μουσεία, από σήμερα είναι προσβάσιμα από το κοινό, τόσο ως επισκέψιμοι χώροι, όσο και για καταδυτικό τουρισμό όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που παραβρέθηκε στην τελετή που έγινε στην Αμαλιάπολη και ανοιχτά της νησίδας Κίκυνθος, όπου βρίσκεται και το ένα από τρία ναυάγια που μετετράπησαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε υποβρύχια μουσεία.
Tο ένα υποβρύχιο μουσείο που είναι και το πλέον προσβάσιμο, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από την νησίδα Κίκυνθος και 600 μέτρα από την προκυμαία της Αμαλιάπολης, ενώ τα άλλα δύο στον όρμο Νηές και συγκεκριμένα στη θέση Ακρωτήρι Γλάρος και το άλλο στο Ακρωτήρι Τηλέγραφος.
Η κ. Μενδώνη χαρακτήρισε το γεγονός εντυπωσιακό, αφού ήταν παρούσα και στα εγκαίνια του υποβρύχιου μουσείου της Αλοννήσου, που χαρακτηρίζεται ως ο «Παρθενώνας» των υποβρύχιων μουσείων και πρόσθεσε ότι «τα συγκεκριμένα έρχονται να συνθέσουν ένα θαλάσσιο πάρκο με τέσσερα μουσεία, σε συνδυασμό με τον καταδυτικό τουρισμό που αναπτύσσεται στην περιοχή. Αυτά τα ναυάγια βρίσκονται σε ρηχά νερά, που κυμαίνονται από 3 ως 8 και 15 μέτρα και μπορούν να τα επισκεφθούν ακόμη και αρχάριοι, με την απαραίτητη φροντίδα βέβαια για την ασφάλεια των καταδυόμενων».
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που για τον ίδιο ήταν ένας σπουδαίος στόχος η ανάδειξη των υποβρύχιων μουσείων τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια είναι ένα μεγάλο βήμα για την περιοχή, αλλά και για την χώρα αφού είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα.
Επίσης παρούσα ήταν και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη που αφενός εξέφρασε τον θαυμασμό της, αφετέρου μίλησε για την λαμπρή πορεία του φετινού τουρισμού όπου όπως είπε «τα μηνύματα είναι εξαιρετικά θετικά και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Στόχος είναι η διάχυση του τουριστικού ρεύματος σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και σε περιοχές που υπολείπονται ελάχιστα από τα ρεκόρ και παράλληλα η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και ως το τέλος του Νοεμβρίου, ίσως και τον Δεκέμβριο».
Εντυπωσιακή ήταν η εικόνα όταν με πλωτά σκάφη επίσημοι καλεσμένοι και μη, έφθασαν πάνω από το ναυάγιο στην Κίκυνθο και βουτηχτές, μεταξύ των οποίων και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, κατέβηκαν ως τον βυθό και θαύμασαν το μεγαλείο των κρυμμένων θησαυρών που επί αιώνες, ήταν μεν γνωστοί, αλλά παρέμεναν αναξιοποίητοι. Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν νέοι και νέες από καταδυτική σχολή του Βόλου που χόρεψαν μέσα στη θάλασσα στην ακτή της Κικύνθου.
Παρόντες στα εγκαίνια ήταν επίσης η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή και ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, βουλευτές, δήμαρχοι και πάρα πολύς κόσμος και τουρίστες που εκδήλωσαν ενθουσιασμό για το εγχείρημα.