Τουλάχιστον 14 Κύπριοι βασανίστηκαν και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν από βρετανικές δυνάμεις στα τέλη της δεκαετίας του 1950, σύμφωνα με πρόσφατα αποκαλυφθέντα στοιχεία που παρουσιάζει ο Observer.

Μαρτυρίες Βρετανών βετεράνων και Κυπρίων ανταρτών μαχητών, μαζί με μεταθανάτια αρχεία και νεκροτομεία, καθώς και προηγουμένως άγνωστο υλικό από κυπριακά αρχεία, υποδηλώνουν ότι τα θύματα πέθαναν μετά από ανάκριση από αξιωματικούς του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι νεκροί, όλοι άνδρες ηλικίας μεταξύ 17 και 37 ετών, συνελήφθησαν με την υποψία ότι ήταν μέρος της ΕΟΚΑ.

Φωτογραφίες από τα Εθνικά Αρχεία της Κύπρου επιβεβαιώνουν σημάδια βασανιστηρίων στο σώμα τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εικόνες φαίνεται να δείχνουν ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων.

Μάρτυρας σε έναν από τους θανάτους είπε: “Είδα τους στρατιώτες να τραβούν τον Νίκο [Γεωργίου] από το κελί του, σχεδόν αναίσθητο, με αφρό να βγαίνει από το στόμα του. Έκανε έναν απαίσιο ήχο σαν ένα λιοντάρι να γρυλίζει καθώς πέθαινε. Τον άφησαν να πεθάνει στο τσιμέντο έξω.”

Αν και οι ισχυρισμοί ότι ο βρετανικός στρατός χρησιμοποίησε βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κατοχής της Κύπρου κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, είναι η πρώτη φορά που οι βρετανικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πληροφοριών, κατηγορούνται για εκστρατεία εξωδικαστικών δολοφονιών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 1955 έως το 1959.

Το 2019, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατέβαλε αποζημίωση 1 εκατομμυρίου λιρών σε 33 Κύπριους που ισχυρίστηκαν ότι βασανίστηκαν από βρετανικές δυνάμεις. Μεταξύ αυτών ήταν ένα κορίτσι, 16 εκείνη την εποχή, που είπε ότι βιάστηκε επανειλημμένα από στρατιώτες. Αν και η κυβέρνηση δήλωσε ότι η πληρωμή δεν ήταν “οποιαδήποτε παραδοχή ευθύνης”, οι νέες λεπτομέρειες θα οξύνουν τον έλεγχο σχετικά με την πραγματική έκταση των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τον τερματισμό της αποικιοκρατίας στο νησί.

Οι νέες αξιώσεις εμφανίζονται στο βιβλίο «14 εγκλήματα της αυτοκρατορίας», που δημοσιεύθηκε στα ελληνικά, το οποίο διερευνά τις συνθήκες πίσω από τους θανάτους των 14 ανδρών.

Η Ελίνα Σταματίου, η Κύπρια συγγραφέας που πέρασε τρία χρόνια ερευνώντας τους θανάτους, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αναγνωρίσει το ρόλο της στη μοίρα τους. “Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Πιστεύω επίσης ότι μια επίσημη συγγνώμη προς τις οικογένειες αυτών των θυμάτων θα ήταν πολύ σημαντική, ακόμη και αν έρθει 65 χρόνια αργότερα. Οι πληγές των οικογενειών είναι ακόμα ανοιχτές”, είπε.

Σε αυτό που ήταν γνωστό ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ ξεκίνησε μια εξέγερση εναντίον των βρετανικών αρχών. Σε απάντηση, η Κύπρος πλημμύρισε με χιλιάδες Βρετανούς στρατιώτες σε μια τελικά μάταιη προσπάθεια να συντρίψει τις ελπίδες της ανεξαρτησίας του νησιού. Περίπου 371 Βρετανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, σε σύγκριση με περίπου 90 μαχητές της ΕΟΚΑ.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γεώργιος Χριστοφόρου, 18 ετών, ο οποίος συνελήφθη στην πόλη της Πάφου το 1958. Οι συγκρατούμενοι τον είδαν να τον συνοδεύουν σε μια βρετανική αίθουσα ανακρίσεων και να βγαίνει με το “πρόσωπό του καλυμμένο με αίμα και δεν μπορούσε να περπατήσει”. Κάποιος θυμήθηκε “μουγκρητά και θορύβους” που έρχονταν από το δωμάτιο και αργότερα άκουσε τον Χριστοφόρου να ουρλιάζει.

 

Ένας άλλος μάρτυρας κατέθεσε ότι άκουσε τον ανακριτή του εφήβου να λέει: “Αν δεν μας πείτε την αλήθεια, θα σας σκοτώσουμε.”

Εικόνες του Χριστοφόρου στο νεκροτομείο δείχνουν το πρόσωπό του ματωμένο και παραμορφωμένο. Εγγραφα δείχνουν ότι πέθανε από εσωτερικούς τραυματισμούς στις 22 Νοεμβρίου “ενώ ήταν υπό κράτηση από τραυματισμούς λόγω χτυπήματος ή πτώσης ή κάποιας άλλης μορφής βίας, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πότε, πού, πώς και με ποιο τρόπο έλαβε τους τραυματισμούς που προκάλεσαν το θάνατό του”.

Ένας από τους νεότερους από τους 14 άνδρες που φέρεται να σκοτώθηκαν υπό κράτηση από τους Βρετανούς ήταν ο 17χρονος Λουκάς Λούκα, μέλος της ΕΟΚΑ που πέθανε στην πόλη της Αμμοχώστου το 1958 μετά από αυτό που φαίνεται να είναι ένας βάναυσος ξυλοδαρμός από έναν Άγγλο στρατιωτικό αστυνομικό.

Οι φωτογραφίες από το νεκροτομείο δείχνουν σημάδια χτυπήματος και θανατηφόρο χτύπημα στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού του. Ένας φίλος του Λούκα είπε ότι τον είδε να “δέχεται επίθεση” από Βρετανό στρατιωτικό. Ένας άλλος είδε τον έφηβο να δέχεται χτύπημα “με βαριά ράβδο” από τον ίδιο αξιωματικό. Πρόσθεσε: “άρχισε να χτυπάει τον νεκρό παντού, στο κεφάλι, στο σώμα. Είδα τον Λούκα ξαπλωμένο στο κρεβάτι και τον καπετάνιο να τον χτυπάει.”

Ο παλαίμαχος αγωνιστής της ΕΟΚΑ Μιχαλάκης Μουστάκας περιέγραψε πώς πέθανε υπό κράτηση ο Νίκος Γεωργίου, 37 ετών, ο οποίος συνελήφθη στο χωριό Πλάτρες. Κρατούμενοι σε ένα κελί δίπλα στον Γεωργίου, ο Μουστάκας είπε ότι αναγκάστηκαν να κοιμηθούν γυμνοί στο τσιμέντο, τράφηκαν με ούρα, ξυλοκοπήθηκαν επανειλημμένα και σύρθηκαν από τα γεννητικά τους όργανα.

Ο μάρτυρας, τώρα 86 ετών, είπε ότι παρακολούθησε τον Γεωργίου να σύρεται έξω από το κελί του με αφρό που βγαίνει από το στόμα του. “Κάθε βράδυ, όταν πάω για ύπνο, μπορώ ακόμα να τον ακούσω να γρυλίζει ενώ πεθαίνει”, είπε ο Μουστάκας.

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν στο νεκροτομείο δείχνουν το σώμα του Γεωργίου καλυμμένο με μώλωπες μαζί με τραύματα στο κεφάλι.

Βρετανοί βετεράνοι που υπηρέτησαν στην Κύπρο έχουν επίσης καταθέσει στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη έκδοση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανώτερος αξιωματικός έγραψε απολογισμό του θανάτου του μέλους της ΕΟΚΑ Σπύρου Χατζηγιακούμη. Ο εκλιπών ταγματάρχης Μάικλ Στούρτον επιχείρησε να εκφράσει τις ανησυχίες του για τον βασανισμό του 27χρονου πατέρα τεσσάρων παιδιών σε Βρετανικό Ανακριτικό κέντρο στην πόλη της Κυθρέας. Οι προσπάθειές του να επισημάνει το ζήτημα καταργήθηκαν από λογοκριτές του Υπουργείου Άμυνας.

Δύο άλλα μέλη της ΕΟΚΑ που βασανίστηκαν στην ίδια καλύβα με τον Χατζηγιακούμη αλλά επέζησαν είπαν πως Βρετανοί ανακριτές τοποθέτησαν ένα μεταλλικό κουβά στο κεφάλι τους και τον χτύπησαν, και μαχαίρωσαν τα πόδια τους με μια ξιφολόγχη. Η έκθεση του ιατροδικαστή από τότε ισχυρίστηκε ότι οι τραυματισμοί “προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ανεπιτυχούς προσπάθειας να ξεφύγουν από τη νόμιμη κράτηση”.

Ένας άλλος Βρετανός βετεράνος προσέφερε επίσης βασικά στοιχεία για το θάνατο ενός άλλου από τον 14χρονο Ανδρέα Παναγιώτου, ενός 31χρονου μέλους της ΕΟΚΑ που πέθανε σε ξενοδοχείο Πλατρών που επιτάχθηκε από τον βρετανικό στρατό. Ο Brian Robertson, 85 ετών, ο οποίος υπηρέτησε στις Πλάτρες με τους Gordon Highlanders από τον Οκτώβριο του 1955 έως τον Δεκέμβριο του 1956, είπε ότι ένας φίλος που ονομάζεται Kevin Taylor, ο οποίος υπηρέτησε στην αίθουσα Στρατιωτικής Ιατρικής Επιθεώρησης, του είπε ότι ένας κρατούμενος είχε πεθάνει αφού ήταν δεμένος σε μια παγωμένη βρύση όλη τη νύχτα.

Ο Ρόμπερτσον, από το Αμπερντίν, δήλωσε ότι ο επικεφαλής γιατρός ήταν προφανώς τρομοκρατημένος και αρνήθηκε να υπογράψει το πιστοποιητικό θανάτου, αναγκάζοντας τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς να καλέσουν έναν άλλο γιατρό από την Κυπριακή πρωτεύουσα, τη Λευκωσία. “Έπρεπε να πάρουν έναν άλλο παλιό γιατρό του στρατού για να υπογράψουν το πιστοποιητικό θανάτου. Είμαι βέβαιος ότι οι Βρετανοί έκαναν χρήση βασανιστηρίων”, δήλωσε ο Ρόμπερτσον.

Δύο από τις σορούς των 14 ανδρών που εντόπισε ο Σταματίου εξακολουθούν να αγνοούνται και πιστεύεται ότι είναι κρυφά θαμμένες. Βρετανοί λογαριασμοί αναφέρουν ότι και οι δύο άνδρες κατάφεραν να ξεφύγουν, αν και κανένας δεν τους έχει δει από τότε. Ένας από αυτούς – ο 27χρονος Νικόλαος Γιάγκου-εθεάθη τελευταία φορά να απομακρύνεται με αυτοκίνητο μετά από ανάκριση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, της Αστυνομίας και των στρατιωτών.

Ο βρετανικός στρατός συνεχίζει να λειτουργεί δύο βάσεις στην Κύπρο, μία κοντά στη Λεμεσό και μία στη Δεκέλεια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρέπεμψε σε μια δήλωση του τότε Υπουργού Εξωτερικών του 2019 Άλαν Ντάνκαν που είπε ότι ” το πέρασμα του χρόνου σημαίνει ότι τώρα δεν είναι πλέον δυνατό να εξακριβωθούν όλα τα γεγονότα με βεβαιότητα.”

Πρόσθεσε:” η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνωρίζει τις σθεναρές απόψεις πολλών Κυπρίων για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης “και είπε ότι η βία ήταν” θέμα λύπης.”