Είδαμε τα πολλαπλά μακάβρια ευρήματα σε παραλίες των Kυκλάδων. Πτώματα σε προχωρημένη σήψη που ξέβρασε η θάλασσα. Η προέλευση τους; Πλεούμενα διακινητών που βυθίστηκαν ή προσάραξαν στο Αιγαίο. Από κάπου ξεκίνησαν όμως, και κάποιοι τα γέμισαν. Αυτά τα ερωτήματα – τι κρύβεται πίσω από αυτά τα ευρήματα αυτά τα ναυάγια – είναι πλέον πολλά.
Το ίδιο δουλεμπορικό κύκλωμα φέρεται να βρίσκεται πίσω από τα σκάφη με τους μετανάστες που απέπλευσαν στα τέλη Δεκεμβρίου από τις ακτές της Τουρκίας & βυθίστηκαν στο Αιγαίο παρασέρνοντας στο θάνατο δεκάδες αλλοδαπούς μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.
Ελέγχεται από Τούρκους δουλεμπόρους με έδρα τη γειτονική χώρα, ενώ ενεργό ρόλο φέρεται να διαδραματίζει σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ και ένας επίσης Τούρκος, έγκλειστος σε φυλακή της Ελλάδας. Έχει συλληφθεί το 2018 από το Λιμενικό για ανάμειξή του σε υπόθεση παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Συνολικά 15 σκάφη εκτιμάται ότι απέπλευσαν ταυτόχρονα από τις ακτές της Τουρκίας στο διάστημα μεταξύ 20 & 21 Δεκεμβρίου. Τα τέσσερα βυθίστηκαν στην Ελλάδα και τα 11 κατάφεραν στις 24 &25 Δεκεμβρίου να φτάσουν στην Ιταλία, μεταφέροντας πάνω από 1.000 άτομα.
Οι διασωθέντες κατέθεσαν ότι πλήρωσαν 10.000 – 12.000 ευρώ ο καθένας για τη μεταφορά τους στην Ιταλία.
Οι μετανάστες που διασώθηκαν από το ναυάγιο της Πάρου κατέθεσαν ότι λίγο μετά τον απόπλου τους (από το Τσεσμέ) τους προσέγγισε τουρκική ακταιωρός με τους διακινητές τους καθησυχάζουν λέγοντάς τους “μη φοβάστε έχουμε μεριμνήσει γι’ αυτό”.
Πράγματι η ακταιωρός υποχώρησε και το πλοιάριο συνέχισε το μοιραίο δρομολόγιό του.
Το πλοίο που βυθίστηκε στη Φολέγανδρο (πάνω από 35 αγνοούμεν??ι) απέπλευσε από Αλικαρνασσό (11 νεκροί). Το πλοίο που βυθίστηκε στα Αντικύθηρα από την Μαρμαρίδα και της Πάρου από το Τσεσμέ (16 νεκροί).
Το πλοιάριο που βυθίστηκε στην Πάρο είναι σωστική βάρκα από ιταλικό κρουαζιερόπλοιο που είναι από το 2019 παροπλισμένο στο λιμάνι του Αλί Αγά για σκραπ. Υπάρχουν ακόμα 30 τέτοια σκάφη στο λιμάνι του Αλί Αγά.