Ένοχοι χωρίς κανένα ελαφρυντικό κρίθηκαν οι επτά καταδικασθέντες για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», καθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά απέρριψε την Παρασκευή (24/11) ομόφωνα το αίτημα χορήγησης του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη που τους είχε δοθεί με άλλη δικαστική απόφαση που αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο.
Το δικαστήριο δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα των καταδικασθέντων, πως έχουν δείξει καλή συμπεριφορά και επέβαλε την ανώτατη ποινή των ισοβίων για τη διακίνηση των ναρκωτικών στους Ευθύμιο Γιαννουσάκη, Γεώργιο Μπουρδούβαλη και τρεις Τούρκους που συσκεύαζαν την ηρωίνη σε αποθήκη στο Κορωπί.
Στον Γιαννουσάκη επιβλήθηκε επίσης κάθειρξη 8 ετών για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ, ενώ στον Μπουρδούβαλη 9 έτη για την ίδια πράξη και 600.000 ευρώ χρηματική ποινή και στους Τούρκους 8 έτη.
Ο ιδιοκτήτης αποθήκης στο Κορωπί όπου μεταφέρθηκαν τα ναρκωτικά καταδικάστηκε σε 15 έτη κάθειρξη και 80.000 ευρώ χρηματική ποινή και ο Ιρανός συνοδός του φορτίου της ηρωίνης στο πλοίο 15 έτη και 60.000 ευρώ χρηματική ποινή.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που αναιρέθηκε, είχε χορηγηθεί το ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί στους πέντε από αυτούς, να τους επιβληθεί κάθειρξη 18 ετών και να αποφυλακιστούν οι Γιαννουσάκης-Μπουρδούβαλης με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης από τις φυλακές.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης (σ.σ.: στο σπίτι της πρώην συζύγου του οποίου είχε βρεθεί πάνω από μισός τόνος ηρωίνης του «Noor 1»), ο ναυλωτής του πλοίου Γιώργος Μπουρδούβαλης, ο Κωνσταντίνος Καρτσώνης (σ.σ.: στην αποθήκη του οποίου στο Κορωπί είχε κατασχεθεί πάνω από ένας τόνος του φορτίου του «λευκού θανάτου») και δύο Τούρκοι που είχαν συλληφθεί να συσκευάζουν το φορτίο της ηρωίνης.
Επίσης, δικάστηκαν «ωσεί παρόντες» ένας ακόμα Τούρκος που διέφυγε στο Βέλγιο μετά από πενθήμερη άδεια που έλαβε από τη φυλακή και ένας Ιρανός που επαναπατρίστηκε με διοικητική απέλαση, αν και υπήρχε σε βάρος του απαγόρευση εξόδου από την χώρα…
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν μάρτυρες των κατηγορουμένων για να υποστηρίξουν το αίτημα χορήγησης του ελαφρυντικού.
Στο δικαστήριο κατάθεσε η κόρη του Γιώργου Μπουρδούβαλη, η οποία επανέλαβε τον ισχυρισμό του πατέρα της, ότι δεν συμμετείχε στη μεταφορά των ναρκωτικών.
Ως προς την καλή συμπεριφορά του μετά την πράξη ανέφερε, πως εργάστηκε στις φυλακές Πατρών όπου κρατείται, πως παρακολούθησε διαδικτυακά σεμινάρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και θα συμμετείχε στις πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά υπέστη εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετεί τις ατομικές του ανάγκες.
Η σύζυγος του κατηγορούμενου Κωνσταντίνου Καρτσώνη κατέθεσε πως έχει μεταμεληθεί, έχει δείξει καλή συμπεριφορά μετά την πράξη και ότι πρέπει να του χορηγηθεί το ελαφρυντικό για να βοηθήσει την οικογένεια του και το μόλις τριών ετών παιδί του.
Ως μάρτυρας του κατηγορούμενου Ευθύμιου Γιαννουσάκη κατέθεσε σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών Κορυδαλλού και ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της κράτησης του στις φυλακές, τον είχαν επισκεφτεί στελέχη του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ είχαν δείξει ενδιαφέρον από την πρεσβεία των ΗΠΑ για τις συνθήκες κράτησης του.
Ο συνήγορος του Εμμανουήλ Ροδουσάκης επέδωσε στο δικαστήριο έγγραφα για να αποδείξει ότι βοήθησε Αρχές του εξωτερικού το 2022 για υπόθεση που αφορά αξιόποινες πράξεις εκτός Ελλάδας. Επεσήμανε δε ότι ζητήθηκε από διωκτικές αρχές του εξωτερικού να καταθέσει ως μάρτυρας.
Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι
Οι πέντε παρόντες κατηγορούμενοι απολογήθηκαν μόνο για την χορήγηση του ελαφρυντικού, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου Ευγενία Κωνσταντινίδου τους εξήγησε ότι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για τη μεταφορά των ναρκωτικών.
«Δεν ήρθα στην Ελλάδα να διαπράξω κάποιο έγκλημα. Δεν έφερα ναρκωτικά. Ολοκλήρωσα την ποινή μου 18 έτη και θέλω να επιστρέψω στην οικογένεια μου», υποστήριξε ο ένας Τούρκος κρατούμενος.
Ο συνήγορος του Κώστα Παχή ανέφερε πως κατά την 9ετή κράτηση του κάνει μεροκάματα στις φυλακές και παρακολούθησε σχολείο, ενώ ο εντολέας του αρνείται ότι συσκεύαζε την ηρωίνη στην αποθήκη στο Κορωπί όπου συνελήφθη.
«Λυπάμαι πολύ για αυτά που διέπραξα», ανέφερε ο δεύτερος Τούρκος που παραδέχθηκε την πράξη του εν αντιθέσει με τον συμπατριώτη του και εμφανίστηκε μετανιωμένος.
«Είχα καθαρό ποινικό μητρώο μέχρι την πράξη. Έκανα ένα σοβαρό λάθος και έχω μετανιώσει. Βοήθησα τις Αρχές να βρεθεί ισόποση ποσότητα» ανέφερε από την πλευρά του ο Κ. Καρτσώνης, ιδιοκτήτης της αποθήκης όπου είχαν μεταφερθεί τα ναρκωτικά.
Ο καταδικασμένος ως ναυλωτής του «Noor 1» Γιώργος Μπουρδούβαλης επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι δεν συμμετείχε στη διακίνηση των 2,1 τόνων ηρωίνης.
Γιαννουσάκης: Βοηθάω σε παγκόσμια έρευνα
Ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης ανέφερε ότι μετά τη σύλληψη του βοηθά τις Αρχές.
«Ως προς την υπόθεση είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι είχα συμμετοχή».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έπρεπε να εμπλακείτε καταρχάς;
ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο κυρία πρόεδρε. Δεν είναι ευκαιριακή η συμπεριφορά μου. Έκανα λάθος κρίση εγκληματική και θα την πληρώνω για όλη μου τη ζωή. Συνέδραμα Αρχές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχω όντως αλλάξει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρουμε τη συμμετοχή σας. Η μετέπειτα συμπεριφορά σας; Πώς αυτή η παροχή πληροφοριών, είναι μεταστροφή χαρακτήρα;
ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΚΗΣ: Ακόμα και σήμερα αρνούμαι τα ναρκωτικά στο σπίτι, αλλά σέβομαι την απόφαση. Αμέσως, υπέδειξα το πλοίο. (…) Θέλω να βοηθήσω σε μια παγκόσμια έρευνα. Έχω μία συμπεριφορά που αποδεικνύουν την μεταστροφή μου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ότι έκανε 1.700 μεροκάματα στη φυλακή.
Εισαγγελέας: Δεν αρκούν τα μεροκάματα και η εκπαίδευση. Από την πλευρά της η Εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Κρίνα ζήτησε την απόρριψη του ελαφρυντικού για όλους τους κατηγορούμενους.
Όπως ανέφερε, για να συντρέχει η ελαφρυντική περίσταση της καλής συμπεριφοράς θα πρέπει η συμπεριφορά να είναι επωφελή κοινωνικά και ατομικά για μεγάλο διάστημα μέτα την πράξη. «Η συμμόρφωση του κατηγορουμένου με μεροκάματα μέσα στη φυλακή δεν αρκεί. Καλή συμπεριφορά και εκπαίδευση δεν αρκεί», επεσήμανε.
Ως προς τη βοήθεια στις Αρχές, η Αντεισαγγελέας Εφετών ανέφερε πως από τα έγγραφα που προσκόμισε η πλευρά Γιαννουσάκη, προκύπτει πως έγινε από το 2022. «Το διάστημα δεν μπορεί να θεωρηθεί αρκετό διάστημα», παρατήρησε.
Για να συμπληρώσει με νόημα στη δευτερολογία της: «Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναφέρει πως πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα πράξης και ποινής. Αυτή η υπόθεση αφορά 2,1 τόνων ηρωίνης», επιμένοντας στην απόρριψη της χορήγησης ελαφρυντικού στους καταδικασμένους για τη μεγαλύτερη μεταφορά φορτίου του «λευκού θανάτου» στην Ελλάδα και την Ευρώπη…
Πηγή: zougla.gr