Αποχωρούν κι επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑΈφη Αχτσιόγλου και«6+6» σύμφωνα με τις πληροφορίες, αύριο Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.

Η αντίδραση αυτή έρχεται μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να συνεδριάσει αύριο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μετέχουν αρκετά από τα στελέχη της τάσης «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου.

Η πρόσκληση αναφέρει:

«Προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας: Συνεδρίαση αύριο Πέμπτη 23/11/2023 και ώρα 16:00 στα γραφεία Αγίου Κωνσταντίνου 40.

Θέματα:

1. Προγραμματισμός του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

2. Πρόταση του προέδρου για τη συγκρότηση άτυπου πολιτικού κέντρου.»

Συνεδριάζει η ομάδα Αχτσιόγλου

Συνεδριάζει αυτήν την ώρα η ομάδα Αχτσιόγλου για το τι μέλλει γενέσθαι, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.

Όπως όλα δείχνουν, στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Πέμπτης, η ομάδα Αχτσιόγλου θα ξεκαθαρίσει τη θέση της για το εάν θα παραμείνει ή όχι στο κόμμα, κάτι το οποίο - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και τις δηλώσεις μελών της - έχει ήδη διαφανεί πως θα ακολουθήσει την πόρτα της εξόδου από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε η ομάδα «Ομπρέλα», αλλά και εκατοντάδες - αν όχι χιλιάδες - μέλη του.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα των «6+6», αριθμεί 8 στελέχη στην Πολιτική Γραμματεία: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Νίκο Μπίστη και Δανάη Κολτσίδα. Οι επτά πρώτοι είναι και βουλευτές του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης, με μία κίνηση τακτικισμού θα επιδιώξει να τεστάρει και να μετρήσει τις αντιδράσεις των στελεχών που πρόκειται να αποχωρήσουν, προτείνοντας τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού οργάνου, με απώτερο σκοπό να επιρρίψει τις ευθύνες της διάσπασης στους αποχωρήσαντες.

Πρόκειται για μια ενέργεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που αποσκοπεί παράλληλα να ασκήσει πιέσεις στους «6+6» και την ομάδα Αχτσιόγλου με γνώμονα είτε να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετέχουν στο διευρυμένο όργανο είτε να τους ωθήσει στην έξοδο.

Σχεδιασμός, ο οποίος ενδέχεται να μην γίνει υλοποιήσιμος, τουλάχιστον ως προς την απόδοση ευθυνών, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως οι «6+6» της ομάδας Έφης Αχτσιόγλου - που συνεδριάζει και σήμερα το βράδυ - αποφασίσει να μην συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, όχι μόνο να μην παραβρεθούν τα στελέχη της, αλλά και να ανακοινώσουν την αποχώρησή της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποχώρηση πιθανόν να πραγματοποιηθεί με τη δημοσιοποίηση κειμένου - όπως έκανε και η «Ομπρέλα» - μέσω του οποίου θα εξηγήσουν τους λόγους που οδηγήθηκαν στην έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ, με επόμενο βήμα τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρώην υπουργός Εργασίας δεν είχε δώσει το «παρών» στην τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, στέλνοντας σαφές μήνυμα διαφοροποίησης από την ηγεσία.

Την ίδια στιγμή το γεγονός ότι οι μαζικές αποχωρήσεις στελεχών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό - μόνο σήμερα ανακοίνωσαν ότι φεύγουν 90 μέλη του τομέα δικαιωμάτων, 21 στελέχη της ΝΕ Πειραιά και 18 στελέχη της ΝΕ Βόλου - και οι δηλώσεις όσων έχουν αποχωρήσει πως είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στη συγκρότηση ενός νέου πολιτικό φορέα με νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε προδιαγεγραμμένη κοινοβουλευτική και πολιτική συρρίκνωση.

Το πρωί της Τετάρτης ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως στον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται ένα πολιτικό σκηνικό στο οποίο η ευρύτερη Αριστερά του κόμματος έχει αποχωρήσει και σημείωσε πως είναι θέμα ωρών η δημιουργία της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα δημιουργηθεί από τους αποχωρήσαντες βουλευτές.

«Εκτιμώ ότι αυτή θα επιτευχθεί και ότι έχει βρεθεί ο αριθμός των 10 βουλευτών. Ο χώρος που θέλουμε να φτιάξουμε πρέπει να έχει μια πολιτική ταυτότητα πιο διευρυμένη και να έχει μέσα μεγάλη δόση οικολογίας. Φυσικά θέλουμε και τον κ. Κόκκαλη μαζί μας», τόνισε.

Να σημειωθεί πως για να βρεθεί ο αριθμός των 10 βουλευτών θα πρέπει να συμμετάσχει και οι βουλευτές που εντάσσονται στην ομάδα Αχτσιόγλου, ενώ ήδη έχουν ανεξαρτητοποιηθεί οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέπη Πέρκα).

Μάλιστα προφήτευσε ότι «δεν θα τελειώσει με την αποχώρηση Αχτσιόγλου η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί υπάρχει και ένας ενδιάμεσος χώρος στην Κ.Ε. που δεν ξέρω ακόμη τι θα κάνουν».