Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ που προορίζεται να «ξεκλειδώσει» σημαντικές επενδύσεις για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος και την ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας με ηλεκτρισμό.

Σημείο «κλειδί» και για τους προαναφερόμενους στόχους αποτελεί η ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. Γι’ αυτό το νομοσχέδιο θα επιταχύνει τις επενδύσεις στον κλάδο, απλοποιώντας τη διαδικασία αδειοδότησης καινούριων έργων.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί το πλαίσιο για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι βασικοί στόχοι της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι:

– Μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα.

– Ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύτουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030.

– Αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2030 και οι οποίοι προβλέπουν αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 35%, καθώς και συμμετοχή 70% των ΑΠΕ στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την υλοποίηση νέων επενδύσεων ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 12 GW εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επενδύσεις 10 δισ. ευρώ.

Οι κύριες παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου είναι οι ακόλουθες:

– Τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας μειώνονται σε 5 από 7. Ο χρόνος αδειοδότησης των έργων μειώνεται σε 14 μήνες, από 5 και πλέον χρόνια που φτάνει σήμερα.

– Ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μειώνεται από 91 σε 54, με την υποβολή αυτών να είναι πλέον τυποποιημένη και ψηφιακή.

Οι κύριες παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου είναι:

– Αναμόρφωση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την εγκατάσταση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

– Εισαγωγή προβλέψεων σχετικά με την αδειοδότηση σταθμών παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, που είτε έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν ενέργεια από το σύστημα μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, είτε όχι.

– Μεταβατικές διατάξεις για τη συμμόρφωση των υφιστάμενων αδειών και εκκρεμών αιτήσεων για την αδειοδότηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με το νέο πλαίσιο.

Δυο κατηγορίες συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρισμού:

1. Μεμονωμένοι σταθμοί αποθήκευσης. Η άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα χορηγείται κατ’ αναλογία με τις απαιτήσεις που υφίστανται για τα Ειδικά Έργα ΑΠΕ.

2. Έργα αποθήκευσης που συνδυάζονται με σταθμούς ΑΠΕ.