Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην ίδια λογική της προ του 2015 περιόδου και της κυβερνητικής θητείας των 4,5 ετών.
Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου
Το 2018 ο Αλέξης Τσίπρας –απευθυνόμενος σε μία εκ των κατοίκων στο Μάτι, όπου η εκατόμβη των νεκρών και οι καταστροφές περιουσιών το είχαν μετατρέψει σε κρανίου τόπου– δήλωνε πως αν τις έδινε 2.000 ευρώ ως βοήθεια θα τα… σπατάλαγε. Ο ίδιος όμως αν είχε να διαθέσει 50 δισ. ευρώ θα τα… μοίραζε και θα έβγαινε πρωθυπουργός «μέχρι να βαρεθώ», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1. Μια συνέντευξη αποκαλυπτική και για το πώς ο ίδιος βλέπει τους πολίτες αυτής της χώρας, αλλά και το πώς θα χειριζόταν τις κρίσεις. Το «άγιο είχαμε το 2019» τελικά είναι το λιγότερο ως συμπέρασμα αφού τελικά ο «Θεός φύλαξε τη χώρα».
Η συνέντευξη Τσίπρα βρίθει… μαργαριταριών αν κάποιος την παρακολούθησε ή μπει στον κόπο να διαβάσει την απομαγνητοφώνησή της, αφού για τα ίδια θέματα τάσσεται υπέρ και της μίας και της αντίθετης θέσης. Στο τέλος όμως επιβεβαιώνει ένα γεγονός: ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην ίδια λογική της προ του 2015 περιόδου και της κυβερνητικής θητείας των 4,5 ετών.
Οι δημοσκοπήσεις
Το θέμα των δημοσκοπήσεων, ενδεικτικό των παλινωδιών. «Αν η ΝΔ ήταν μπροστά 8% ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έκανε εκλογές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας ότι «ως πολίτης δεν μπορώ να κατανοήσω την πρεμούρα του καθεστώτος να μας αποδείξει ότι το μεγάλο σκάνδαλο για το κράτος δικαίου, για τη δημοκρατία μας, αυτό των παρακολουθήσεων, σώνει και καλά δεν απασχολεί κανέναν στην ελληνική κοινωνία». Και αφού αμφισβήτησε τις δημοσκοπικές εταιρείες κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «οι δημοσκοπήσεις κάνουν τη δουλειά τους και από ό,τι φαίνεται την κάνουν καλά τη δουλειά τους», αναιρώντας όλα τα προηγούμενα.
Η οικονομία
Υποστήριξε πως έσωσε τη χώρα και ότι σήμερα οι αγορές δεν… εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Ως παράδειγμα έφερε σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση με την Ευρώπη να βυθίζεται σε ύφεση τα… spreads. Πέρασε όμως από την κρίση Μητσοτάκη σε άλλο επίπεδο, τονίζοντας πως δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, αλλά τη… μεγέθυνε. Ενώ επανέλαβε τα περί επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ φέρνοντας ως παράδειγμα Γαλλία και Γερμανία. Συγκρίνοντας δηλαδή μήλα με πορτοκάλια, αλλά κινούμενος στη λογική των πυροτεχνημάτων και των νταουλιών που θα χτυπήσει εκ νέου για να χωρέψουν επενδυτές και αγορές. Και τι δήλωσε; «Αν εγώ είχα να μοιράσω 50 δισ. στα τέσσερα χρόνια που είχα την ευθύνη της διακυβέρνησης και όχι να μαζέψω 37 όπως έκανα, θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ να βγαίνω πρωθυπουργός» δείχνοντας πώς βλέπει τους πολίτες της χώρας.
Το… σφίξιμο της κοινωνίας
Εκτίμησε ότι οι πολίτες δεν στρέφονται στον ΣΥΡΙΖΑ διότι κυρίαρχο συναίσθημα είναι το… σφίξιμο. Και αφού τόνισε με έμφαση πως δεν θα ήθελε να επωφεληθεί των άσχημων συνθηκών για να κερδίσει τις εκλογές είπε το εξής: «Τώρα λοιπόν έχει ένα πλεονέκτημα σ’ αυτές τις εκλογές που έρχονται. Το πλεονέκτημα ποιο είναι: ότι όπως γίνεται πάντοτε στην Ελλάδα, δεν θα κερδίσει μονάχα την ψήφο της συμπάθειας στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ψήφο των ανθρώπων που θέλει να τελειώνει αυτός ο εφιάλτης. Στην Ελλάδα, δυστυχώς ή ευτυχώς, οι πολίτες ψηφίζουν κυβερνήσεις, αλλά καταψηφίζουν ταυτόχρονα και κυβερνήσεις…»
Η αστάθεια
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε και τη σημασία των συνεργατικών κυβερνήσεων. Την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα ακριβώς εξαιτίας συνεργασιών που γίνονται μεταξύ κομμάτων υποστηρίζει πως οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις φέρνουν… αστάθεια. Και αυτό την ώρα που στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία αλλά και την Ισπανία και όπου αλλού υπάρχουν ή υπήρχαν πολυκομματικές κυβερνήσεις τα προβλήματα είναι τέτοια που οδηγούν σε αδυναμία λήψης αποφάσεων. Ειδικά για τη χώρα μας με την τουρκική προκλητικότητα σε πλήρη εξέλιξη τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα.
Τα εθνικά θέματα
Είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είπε και αφού απέφυγε να μιλήσει για το μεταναστευτικό και να επαναλάβει ό,τι έχει πει και για τον Εβρο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει δικαιώματα και τους επιτρέπει να έχουν «το θράσος να προβαίνουν διαρκώς σε παραβιάσεις και σε προκλήσεις». Και ενώ καταψήφισε τόσο τη συμφωνία με τη Γαλλία όσο και αυτήν με τις ΗΠΑ απαντώντας σε ερώτηση για τη διπλή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεν είπε: «Σοβαρά μιλάτε τώρα; Αυτό είναι το σημαντικό;» και αμέσως μετά δήλωσε με στόμφο «Σημαντικό είναι – μας λύνει το πρόβλημα;»
Τα Πανεπιστήμια
Αδειάζοντας κορυφαία στελέχη του και βλέποντας πως η πλειονότητα των πολιτών αντιδρά στην κατάσταση που επικρατεί σε αυτά με αποτέλεσμα την τελευταία υπόθεση με την εστία στου Ζωγράφου σημείωσε πως η ΕΛ.ΑΣ. έκανε καλά που επιχείρησε για την αντιμετώπιση θέματος του κοινού ποινικού δικαίου. Την ίδια όμως στιγμή τάχθηκε κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και δήλωσε πως οι πρυτάνεις έχουν ευθύνες για πολλά πράγματα. «Οπουδήποτε στη χώρα, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, άρα και εντός πανεπιστημιακών χώρων, συντελείται έγκλημα, η υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει και να καταστέλλει το έγκλημα», αλλά υιοθέτησε και την άλλη πλευρά, αποφεύγοντας να επικρίνει τα στελέχη του που κατήγγειλαν ανοιχτά και ΕΛ.ΑΣ. και κυβέρνηση. «Πάμε παρακάτω. Πάμε παρακάτω τώρα» ήταν η απάντησή του.