Ούτε που πέφτει η Αγιά Σοφιά δεν ξέρει η Κομισιόν όπως προκύπτει από επίσημη απάντηση σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην απάντηση του Ούγγρου επιτρόπου Várhelyi γίνεται απολύτως ξεκάθαρο πως ο συντάκτης θεωρεί ότι το παγκόσμιο σύμβολο βρίσκεται κάπου στην Κύπρο! «Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση όσον αφορά τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία στις περιοχές που βρίσκονται εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» γράφει χαρακτηριστικά ο επίτροπος που απάντησε για λογαριασμό της προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου.
Ουδείς μπήκε στη διαδικασία να ελέγξει, πόσο δε από την στιγμή που αντιπρόεδρος της Κομισιόν είναι ένας Έλληνας, ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Ερωτήθηκε σχετικά;
Η κατάπτυστη απάντηση και αποκαλυπτική των όσων συμβαίνουν στους διαδρόμους της Κομισιόν με την εμφανή ανεπάρκεια μιας Επιτροπής καθαρά διαχειριστικού χαρακτήρα έχει ως εξής:
«Όπως υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος, η Αγία Σοφία έχει ισχυρή συμβολική, ιστορική και οικουμενική αξία. Η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί καθώς και η απόφαση του Τούρκου προέδρου να θέσει το μνημείο υπό τη διαχείριση της Προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων είναι λυπηρή. Η Τουρκία, ως ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, έχει δεσμευτεί για την προώθηση του διαθρησκευτικού και του διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς και για την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης.
Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση όσον αφορά τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία στις περιοχές που βρίσκονται εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, χορήγησε περίπου 20 εκατ. ευρώ από το 2012 για τη στήριξη των δραστηριοτήτων της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία περιλαμβάνει τη διατήρηση αρκετών εκκλησιών στις περιοχές που βρίσκονται εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός στο έργο της τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά.
Η Επιτροπή έχει τονίσει επανειλημμένα, μεταξύ άλλων και στην τελευταία ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την κατάσταση και να εγείρει τις ανησυχίες αυτές στις τουρκικές αρχές».
Όπως ήταν αναμενόμενο, η απάντηση αυτή προκάλεσε την αγανάκτιση των ευρωβουλευτών οι οποίοι σε επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, σημειώνουν πως: «Η απάντηση της Κομισιόν αποπνέει ένα σημαντικό βαθμό ιστορικής και γεωγραφικής άγνοιας για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία δυστυχώς εκδηλώνεται σε μια ταραχώδη στιγμή για την περιοχή». Επιπλέον, τονίζουν πως «σύμφωνα με το άρθρο 230 της ΣΛΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπόκειται στον δικαιωματικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνεπώς θα έπρεπε ασκηθεί το καθήκον αυτό όταν απαιτείται η διασφάλιση της θεσμικής ισορροπίας και δημοκρατικής λογοδοσίας της Ένωσης». Ειδικά στην περίοδο που υπονομεύονται η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών – μελών της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 17 ΣΕΕ λειτουργεί ως «Θεματοφύλακας των Συνθηκών και της εξωτερικής εκπροσώπησης της Ένωσης», οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επιβεβαίωσαν πως η ερώτησή τους δεν συγχωνεύτηκε με κάποια άλλη.
Ζητούν δε: «(Α) Να διερευνήσετε αυτό το περιστατικό χωρίς καμία καθυστέρηση δίνοντας βάση στον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος (Β) Μια απάντηση στην ερώτησή μας (Γ) Μια δήλωση επανόρθωσης. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό το περιστατικό δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασχολείται με την κοινοβουλευτική εποπτεία και σχετικά θέματα σε εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτιστική κληρονομιά.»