Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους» όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρία Wagner η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
«Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με το NTV.
«Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.
Την Πέμπτη (20/12) η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι επικύρωσε συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη, ανοίγοντας τον δρόμο για ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική βοήθεια.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης αντιμάχεται εδώ και μήνες μια επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.
Βολές κατά του Κογκρέσου
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν διστάζει να τα βάλει και πάλι με τις ΗΠΑ διαχωρίζοντας όμως τον Ντόναλντ Τραμπ. Κύκλοι του αμερικανικού Κογκρέσου που προσπαθούν να σαμποτάρουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και τις πιθανότητες συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, βλάπτουν τα ίδια τα συμφέροντα των ΗΠΑ και δεν υπηρετούν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η αποδοχή από την αμερικανική Βουλή των αντιπροσώπων και το Κογκρέσο του νομοσχεδίου που προβλέπει τις δαπάνες για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ το οποίο περιέχει εχθρικά στοιχεία για την Τουρκία αποτελεί το τελευταίο προϊόν της κίνησης του Κογκρέσου για καταστροφή των διμερών σχέσεων. «Καταδικάζουμε την εκμετάλλευση για άλλη μια φορά των βραχυπρόθεσμων πολιτικών επιθυμιών των Αμερικανών πολιτικών προσώπων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έγιναν εργαλείο στις προσπάθειες κάποιων συναδέλφων τους οι οποίοι είναι εχθροί της Τουρκίας να αδειάσουν την έννοια της ‘συμμαχίας’ και από την αρχή διάβρωσαν το κύρος τους και έχασαν την αξιοπιστία τους.
Προστίθεται ότι οι κύκλοι που προσπαθούν να παρεμποδίσουν τη μεταφορά των F35 στην Τουρκία, αλλά και να σαμποτάρουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και τις πιθανότητες συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αντιληφθούν σύντομα ότι με τις προσπάθειές τους πάνω από όλα βλάπτουν τα ίδια τα συμφέροντα των ΗΠΑ και δεν υπηρετούν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Προβληματισμός για τη στάση της Μόσχας
Η βιαστική απόφαση του Πρωθυπουργού της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Σάρατς να δώσει πράσινο φως στην έλευση τουρκικών στρατευμάτων στην Τρίπολη ανοίγει τον δρόμο στον Πρόεδρο της Τουρκίας να επεκτείνει τη στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας και νότια της Μεσογείου, γράφει η dw.com.
Πρώτα όμως επιβάλλεται να εκδοθεί απόφαση για στρατιωτική επιχείρηση στην Λιβύη από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η υπάρχουσα απόφαση για επιχειρήσεις στο εξωτερικό αφορά μόνο την Συρία.
Η αξιωματική αντιπολίτευση που αντιδρά στην εμπλοκή της χώρας στα εσωτερικά της Λιβύης θα προκαλέσει αντιπαράθεση στην Βουλή αλλά ο Ερντογάν διαθέτει τις απαραίτητες συμμαχίες για να περάσει την απόφαση. Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τις θέσεις της Τουρκίας σε σχέση με τις συμφωνίες που υπέγραψε με την Λιβύη.
Καθοριστικός παράγοντας για την επόμενη μέρα θα είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν και αποφασίστηκε να μεταβεί στην Μόσχα, με επιτροπή αποτελούμενη από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον Υφυπουργό Άμυνας και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών για διαβούλευση με αντίστοιχη ρωσική. Όπως είναι γνωστό η Μόσχα στηρίζει τον Χαφτάρ που προελαύνει προς την Τρίπολη ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η Αίγυπτος είναι έτοιμη να στείλει προς στήριξη του τεθωρακισμένα ρωσικής κατασκευής.
Οι ισορροπίες στην περιοχή είναι ευαίσθητες και η ένταση που αυξήθηκε με τις συμφωνίες ΑΟΖ και στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραφε ο αμερικανοτραφής, τουρκικής καταγωγής, Σάρατς με την Άγκυρα, τώρα κορυφώνεται επικίνδυνα.