Έφυγε σε ηλικία 79 ετών ο Αντόνιο Μαρτίνο, ένας αληθινός φιλελεύθερος και πραγματικός φίλος της Ελλάδας, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας στις κεντροδεξιές κυβερνήσεις με πρωθυπουργό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Αντόνιο Μαρτίνο διετέλεσε στέλεχος του ιστορικού κόμματος των Φιλελευθέρων, του Καβούρ του Κρότσε και του Τζιολίτι, ενώ μετά τη διάλυσή του συμμετείχε στην ίδρυση της Φόρτσα Ιτάλια.
Σπούδασε οικονομικά στο Σικάγο των ΗΠΑ και υπήρξε μαθητής του νομπελίστα οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν, του οποίου τη θεωρία υπηρέτησε με συνέπεια μέχρι το τέλος της ζωής του. Ωστόσο οι απόψεις του περί κατάργησης μιας σειράς φόρων και απελευθέρωσης της επιχειρηματικότητας από τον κρατικό παρεμβατισμό θεωρήθηκαν «εξτρεμιστικές».
Ενδεχομένως, όπως λένε κάποιοι οικονομολόγοι στην Ιταλία, αν τον άκουγε ο Ντράγκι όταν ήταν επικεφαλής της ΕΚΤ, σήμερα η Ευρώπη δεν θα βρισκόταν αντιμέτωπη με αυτόν τον πληθωρισμό που προκαλεί αποφασιστική αύξηση των τιμών και προκαλεί προοδευτική εξαθλίωση.μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Όπως και η Ιταλία δεν θα ήταν «μια χώρα για ηλικιωμένους», κάτι που αναγκάζει πολλούς νέους πτυχιούχους να μετακομίζουν στο Λονδίνο ή τη Γερμανία.
Ο Αντόνιο Μαρτίνο, ως Σικελός ερωτευμένος με τη γη του, αντιτάχθηκε στην πολιτική της Ρώμης που είχε φτωχοποιήσει τον ιταλικό νότο, ενώ διαφωνούσε με τον υδροκεφαλισμό των Βρυξελλών και την γραφειοκρατία, που σταδιακά οδήγησε σε αποδυνάμωση των περιφερειών και των πόλεων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε το γεγονός ότι σπούδασε και εργάστηκε ως καθηγητής στις ΗΠΑ επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την άποψη του για τον ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης.
Ο Αντόνιο Μαρτίνο υπήρξε φίλος της Ελλάδας και το απέδειξε στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, όπου σε πολλές περιπτώσεις στήριξε τις ελληνικές θέσεις. Για την Ιταλία ήταν ένας «αιρετικός» πολιτικός, με αποτέλεσμα οι προτάσεις του να συναντούν την αντίδραση της άρχουσας ελίτ και του συνδικαλιστικού κατεστημένου. Όπως η πρότασή του για το σχολικό κουπόνι που θα επέτρεπε σε οποιοδήποτε επιθυμούσε να επιλέξει ανάμεσα σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο. Καθώς και μια άλλη πρόταση για την συνταγματική απαγόρευση νέων φόρων και δαπανών.
Το 2015 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε προτείνει τον Αντόνιο Μαρτίνο για η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η συνέπεια και το πολιτικό ήθος που υπερασπιζόταν τις θέσεις του στάθηκαν εμπόδιο στο δρόμο προς το Κυρηνάλιο.
Χ.Π.Π.