Τη στιγμή που η χώρα μας «υποφέρει» κάθε χρόνο από τις δασικές πυρκαγιές, τις περιβόητες πλέον mega fires, ορισμένοι πολίτες αρνούνται πεισματικά να αντιληφθούν το μέγεθος του κινδύνου, παρότι η Πολιτεία έχει προ πολλού κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Μάλιστα, δίχως καμία ενσυναίσθηση, ορισμένοι φέρονται να συνεχίζουν απρόσκοπτα, μέσα σε δασικά περιβάλλοντα, υπαίθριες εργασίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν τεράστια ζημιά. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η πρόσφατη πυρκαγιά στην Κορινθία και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Ξυλοκάστρου, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), έχει επηρεάσει περίπου 65.000 στρέμματα.
Υποπτος, δε, για τη φωτιά δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, αλλά ο αντιδήμαρχος του δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, ο οποίος συνελήφθη και κλήθηκε για εξηγήσεις. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, προέκυψε ότι το πρωί της Κυριακής προχώρησε σε κάπνισμα μελισσιών, κοντά στο σημείο που ξέσπασε η φωτιά. Ο αντιδήμαρχος φέρεται να κάλεσε, εν συνεχεία, την Πυροσβεστική, η οποία λόγω του δύσβατου της περιοχής δεν κατάφερε να την ελέγξει στο πρώτο στάδιο, με αποτέλεσμα να πάρει μεγάλη έκταση. Ο ύποπτος φέρεται να υποστήριξε ότι χρησιμοποίησε ξερές πευκοβελόνες για την εργασία του, ενώ στη συνέχεια έπλυνε το καπνιστήρι, ωστόσο αρνείται την εμπλοκή του και ισχυρίζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε 250 μέτρα πιο μακριά από το σημείο όπου βρισκόταν.
Παρ’ όλ’ αυτά, οι εξηγήσεις του δεν φέρεται να έπεισαν και σε -πρώτη φάση- εις βάρος του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, ενώ από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συγκεντρώνονται όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για να υποβληθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες του συλληφθέντος ως προς την πρόκληση της πυρκαγιάς. Στην περίπτωση, πάντως, που προκύψουν στοιχεία, ο ύποπτος είναι αντιμέτωπος με πολύ σοβαρές κατηγορίες, καθώς η φωτιά άφησε πίσω της δύο νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα καλλιεργειών και δασικής έκτασης.
Αυστηροποίηση των ποινών
Μιλώντας στο «Μανιφέστο», ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, εξηγεί τι προβλέπεται με βάση τον νόμο στις περιπτώσεις εμπρησμού: «Σε περίπτωση πλημμελήματος ανθρωποκτονίας από αμέλεια, με πολλά θύματα, η συνολική ποινή με βάση τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ (ν.4619/2019) δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 5 έτη. Πλέον, όμως, με τον Ποινικό Κώδικα της Νέας Δημοκρατίας (άρθρο 8 ν.4855/2021) φτάνει τα 10 έτη (όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση στο Μάτι)».
Παράλληλα, ο υφυπουργός εξηγεί ότι ο εμπρησμός δάσους από αμέλεια που μπορεί να επιφέρει θανάτους ή οικολογική καταστροφή, ακόμη και όταν προκαλείται σε συνθήκες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου, είναι υψηλός, χαρακτηρίζεται ως πλημμέλημα (με ελάχιστη ποινή μόλις τις 10 ημέρες) με κατά κανόνα αναστολή της ποινής. Ωστόσο, με τον Ποινικό Κώδικα της Νέας Δημοκρατίας (άρθρα 42 και 43 Ν.5090/2024) το ως άνω αδίκημα θεωρείται, σύμφωνα με τον Γιάννη Μπούγα, σοβαρό κακούργημα, επισείοντας ελάχιστη ποινή 10 έτη κάθειρξης και μέγιστη 20 έτη κάθειρξης, χρηματική ποινή μέχρι 200.000 ευρώ και δήμευση περιουσίας του δράστη.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης υπενθυμίζει ότι όλες οι ποινές που αφορούν εμπρησμό δάσους πλέον εκτίονται στη φυλακή, δεν αναστέλλονται, ενώ και η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ. Με άλλα λόγια, ενώ με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ (ν.4619/2019) ο εμπρησμός δάσους από πρόθεση στη βασική μορφή του τιμωρείτο ως πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης και δυνατότητα αναστολής της, με τον Ποινικό Κώδικα της Νέας Δημοκρατίας ως βαρύ κακούργημα και επιφέρει ποινή κάθειρξης που δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο. Μάλιστα, προβλέπεται χρηματική ποινή μέχρι 200.000 ευρώ και δήμευση περιουσίας.
Οταν, δε, ο εμπρησμός δάσους από πρόθεση έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο κάποιου πολίτη, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ τιμωρείτο με ποινή κάθειρξης έως 15 έτη και υποχρεωτική αποφυλάκιση στα 6 έτη, με τον Ποινικό Κώδικα της Νέας Δημοκρατίας τιμωρείται μόνο με ισόβια κάθειρξη και με δυνητική αποφυλάκιση μετά από ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου στα 18 έτη (άρθρο 19 ν.4855/2021 συνδ. άρθρο 25 ν.5090/2024). Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Νέα Δημοκρατία με τα άρθρα 6, 19 και 25 του ν.5090/2024 αύξησε τη μέγιστη ποινή κάθειρξης στα κακουργήματα από 15 στα 20 έτη και αυστηροποίησε τις προϋποθέσεις αναστολής και της υφ’ όρον απόλυσης.