Την Πέμπτη ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε προσκεκλημένος του Νίκου Χατζηνικολάου στο «Ενώπιος ενωπίω». Το πιο αστείο της υπόθεσης δεν ήταν τα όσα είπε με τον γνωστό ανάλαφρο τόνο του, αλλά το γεγονός ότι τα τρολ που τον αποθεώνουν νυχθημερόν διέδωσαν ότι τον παρακολούθησαν «πάνω από 2.000.000 τηλεθεατές». Πώς προέκυψε αυτό το ανέκδοτο; Η εκπομπή έκανε τηλεθέαση 18%, οπότε τα «σπίρτα» του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν αναγωγή στο σύνολο του πληθυσμού και έβαλαν και κάτι παραπάνω! Σε μια προσπάθεια να μαζέψει τ’ ασυμμάζευτα, η «Αυγή» έγραψε το Σάββατο ότι η τηλεθέαση εκτιμάται σε 350.000 τηλεθεατές…

Ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά της και να στέλνει εξοπλισμό στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι «υπάρχει εξοπλισμός ο οποίος έχει μεταφερθεί προς την Ουκρανία και υπάρχει εξοπλισμός ο οποίος δεν θα έχει αντικατάσταση σε μερικά νησιά. (…) Το έχει αναδείξει και ο κ. Αποστολάκης και είναι κάτι το οποίο εμάς βρίσκει ως κόκκινη γραμμή σε οποιονδήποτε διάλογο με την Τουρκία». Στην αδιανόητη αυτή δήλωση –την οποία έκαναν «σημαία» τουρκικά ΜΜΕ– απάντησε ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά Κανάλι 1, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν ο κ. Κασσελάκης που φιλοδοξεί να κυβερνήσει την Ελλάδα να μην ξέρει, να μη γνωρίζει και να μη θέλει να ενημερωθεί κιόλας, φαντάζομαι, ότι η Ελλάδα δεν αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά της, αποδυναμώνοντάς τα, επειδή στέλνει εξοπλισμό στην Ουκρανία».

Κατρακύλα

Τρεις δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση της «Ομπρέλας» (OpinionPoll/Action24, GPO/Παραπολιτικά, MARC/Πρώτο Θέμα). Το κυριότερο είναι ότι η κατρακύλα των ποσοστών πιστώνεται στη νέα ηγεσία και προσωπικά στον Στέφανο Κασσελάκη. Η ουρανοκατέβατη εμφάνισή του, οι συνεχόμενα λάθος επιλογές του, το αλαζονικό ύφος, η «σκοτεινή» καθοδήγηση και η πολιτική του lifestyle που επιδιώκει να εγκαταστήσει ως κανονικότητα δεν ενθουσιάζουν και δεν συγκινούν το παραδοσιακό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ που σε ποσοστό πάνω από 50% δηλώνει ότι θα ψήφιζε κάποιο νέο κόμμα από αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καμία πρωτοτυπία

Στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας «isyriza» προχώρησε η νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε γνωστό ότι «όταν σας μιλάω για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας, δεν αναφέρομαι σ’ ένα αόριστο μέλλον. Η επόμενη μέρα είναι εδώ. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή σας στα θεματικά think tanks του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι έτοιμη. Οι δεξαμενές σκέψης είναι οργανωμένες γύρω από 27 θεματικές ενότητες». Μεταξύ των ενοτήτων περιλαμβάνονται θέματα οικονομίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ψηφιακής μετάβασης, Υγείας, εργασίας, Παιδείας κ.λπ. Ωστόσο, το project «isyriza» δεν σταματά εκεί. Με τρία «επαγγελματικά» σύντομα βίντεο (διάρκειας από 1 έως 2 λεπτά) με θέμα τις υποκλοπές, την ακρίβεια και τις απευθείας αναθέσεις, η πλατφόρμα επιδιώκει με εύληπτο τρόπο να «σπινάρει» τα κεντρικά αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ για τα συγκεκριμένα θέματα, στοχεύοντας κυρίως στη νεολαία. Αξιόλογη προσπάθεια που θυμίζει ωστόσο αντιγραφή της «Ομάδας Αλήθειας».

Βρέθηκε στην ανάγκη

Πριν από έναν μήνα, ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε επίθεση στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για το ρεπορτάζ της σχετικά με τα όσα έγραφε ο ίδιος στον «Εθνικό Κήρυκα», καθώς ισχυρίστηκε ότι η δημοσίευση αυτών των άρθρων παραπλανά τον κόσμο από τα πραγματικά του προβλήματα, δηλώνοντας εμφατικά: «Χρειάζεται να μιλάμε για άρθρα μου από το 2012 για να μπορέσουμε να αποσπάσουμε την προσοχή μας από τη φτωχοποίηση του Ελληνα πολίτη; Είμαστε σοβαροί πλέον;»

Εναν μήνα μετά, και αφού τα πράγματα δεν του βγήκαν και το «νταηλίκι» γενικώς δεν πουλάει, ο Στέφανος Κασσελάκης δίνει εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο πλαίσιο του νέου δόγματος «εγώ δεν έχω πρόβλημα με κανέναν, σας αγαπάω όλους». Η εν λόγω συνέντευξη, μάλιστα, κλείστηκε με πρωτοβουλία συνεργατών του νέου προέδρου. Διαβάζοντας τη συνέντευξη, εστιάζω στην ερώτηση για «περαιτέρω όξυνση της εσωκομματικής έντασης λόγω της τοξικότητας που επικρατεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι «τα πολιτικά προβλήματα δεν λύνονται με ύβρεις, με κατάρες και προσωπικές επιθέσεις. Ισα ίσα που μια τέτοια ατμόσφαιρα βλάπτει την προσπάθειά μας να χτίσουμε μια νέα συναντίληψη ενότητας στο κόμμα μας. Η μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα κριθεί από ‘’εμφυλίους πολέμους’’ στα socialmedia (…), δεν με εκφράζει αυτού του είδους η τοξικότητα (…)».

Είναι προφανές το αδιέξοδο στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η νέα ηγεσία. Η τοξικότητα των socialmedia που με ευκολία παραδέχεται ο ίδιος ο Κασσελάκης ήταν αυτή που έσυρε τον ΣΥΡΙΖΑ στον διαδικτυακό βούρκο που ο ίδιος δημιούργησε, γεγονός που κρίθηκε στις διπλές εκλογές Μαΐου - Ιουνίου. Ο Κασσελάκης βλέπει πλέον τα τρολ που τον στηρίζουν ως «θηλιά στο λαιμό». Εξ ου και το εξ ανάγκης άδειασμα.