Εάν είχε γίνει εξαρχής ρύθμιση εξαγωγών των εμβολίων όλων των εταιρειών που παράγονται στην Ευρώπη, δεν θα είχαμε τον αριθμό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην AstraZeneca, είπε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, 21 εκατ. δόσεις έχουν φύγει παραγόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς το Ηνωμένο Βασίλειο και από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ευρώπη 0, δίνοντας, όπως είπε, το περιθώριο στην AstraZeneca να πει ότι το πρώτο τρίμηνο θα δώσει 120 εκ. δόσεις και έδωσε 30 εκατ. και το δεύτερο τρίμηνο που είχε πει 180 εκ., λέει 70 εκατ. με επιφύλαξη.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στη συγκεκριμένη εταιρεία, ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, καθώς οι άλλες εταιρείες έχουν καλύψει τα συμφωνηθέντα. Από τη στιγμή που δεν τέθηκαν οι νομικές ρήτρες και το εργαλείο ρύθμισης εξαγωγών ώστε οι αξίες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του ανθρωπισμού να μπορούν να τις αποδεχτούν και να τις τηρήσουν και άλλα ισχυρά κράτη, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάποιους να κάνουν εθνικιστικό παιχνίδι εις βάρος μας, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ευελπιστούμε, πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης ότι το δεύτερο τρίμηνο θα καλυφθεί από το μονοδοσιακό εμβόλιο της Johnson &Johnson, που θα καλύψει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Αstra Zeneca, επαναλαμβάνοντας πως φταίει και η χώρα μας καθώς θα μπορούσε να πάρει από τις δύο παραγγελίες της Moderna 3,8 εκατ. εμβόλια και πήγε και πήρε το 1,8 κάνοντας μία τσιγκουνιά, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, σημειώνοντας ότι θα είχαμε 2 εκατ. παραπάνω εμβόλια Moderna και θα μπορούσαμε να έχουμε καλύψει το έλλειμμα της AstraZeneca. Aποσαφήνισε βέβαια, ότι το λάθος αυτό δεν το έκανε μόνο η Ελλάδα αλλά και άλλα δέκα κράτη εμπιστευόμενοι παραπάνω από όσο πρέπει την AstraZeneca.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για εργαλειοποίηση του εμβολιασμού από τον Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να ενισχύσει την πολιτική τoυ ηγεμονία μετά το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Απαντώντας σε ερώτηση αν έπραξε σωστά ο Μπόρις Τζόνσον για να προστατεύσει την πατρίδα του, είπε πως σε μία τέτοια πανανθρώπινη περιπέτεια πρέπει να καταλάβουμε ότι να την αντιμετωπίσουμε δεν αφορά μόνο μία χώρα και μόνο τα ισχυρά κράτη, αλλά όλο τον πλανήτη. Φέρνοντας ως παράδειγμα μια ενδεχόμενη ισχυρή μετάλλαξη σε μια αφρικανική χώρα η οποία δεν θα έχει εμβολιαστεί, τότε θα υπονομευτεί, όπως γίνεται με το Astra Zeneca στη Νότιο Αφρική που έδωσε 1,5 εκατ δόσεις στην Αφρικανική Ένωση διότι δεν καλύπτει την αφρικανική μετάλλαξη και οι δόσεις έχουν επιστραφεί, κάτι που σημαίνει ότι δυστυχώς κάποιες χώρες για ενίσχυση της πολιτικής τους ηγεσίας είχαν λάθος πρακτική.