Την εκτίμηση ότι η συνένωση δύο μικρών κομμάτων δεν γεννά ένα μεγάλο κόμμα έκανε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας τα σενάρια για συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. 

Σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή», ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε «άκυρη» τη συζήτηση που έχει ανοίξει. Όπως επισήμανε «οι θέσεις μου για το προκείμενο έχουν ως εξής: πρώτον, η συνένωση δύο μικρών, μη κυβερνητικών κομμάτων δεν γεννά ένα μεγάλο κόμμα. Δεύτερον, η έλλειψη μεταρρυθμιστικών προτάσεων καθώς και τα πρόσωπα που συγκροτούν τις ηγεσίες τους δεν εγγυώνται κυβερνητική προοπτική. Κρατώ μια κάποια επιφύλαξη για το πως θα διαμορφωθεί η σχέση των πολιτών με τον Κασσελάκη. Τρίτον, για να επιλέξει ο πολίτης κυβέρνηση συνειδητά ή διαισθητικά πρέπει να καταλαβαίνει ότι εκείνοι που ζητούν να κυβερνήσουν τη χώρα και ξέρουν και μπορούν. Το λάθος του 2015 είναι δύσκολο να επαναληφθεί. Σας επαναλαμβάνω πως χαίρομαι που δεν είμαι υποχρεωμένος να είμαι παρών στα "περί συμπόρευσης προοδευτικών". Πιο άκυρη συζήτηση από αυτή δεν υπάρχει».

Σε ερώτηση για τα αντικρουόμενα σενάρια που αφορούν το πολιτικό μέλλον του και τον θέλουν είτε κοντά στη Νέα Δημοκρατία είτε σε ηγετική θέση σε νέο κόμμα του κέντρου, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι η απάντηση θα δοθεί τον Δεκέμβριο. «Στις 20 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων θα κάνω μία ομιλία θέσεων. Θα εκθέσω τις απόψεις μου για τα μεγάλα ζητήματα της Ελλάδας αλλά και για διεθνή θέματα ειδικά μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Και αμέσως μετά, τον Δεκέμβριο θα γνωρίζετε την πολιτική μου επιλογή. Αν μπορώ να περιγράψω τον εαυτό τώρα που μιλάμε, σας λέω ότι η ευθύνη και οι υποχρεώσεις μου απέναντι στην πατρίδα και τους συμπολίτες μου με κρατούν απολύτως ενεργό».

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που τον έκαναν να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ. «Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα οι συνθήκες, η απόφασή μου δικαιώνεται απολύτως. Για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με λίγα λόγια, είμαι κεντρώος πολιτικός και τέτοιες είναι οι ιδέες μου. Με τίποτε, λοιπόν, δεν μπορώ να διανοηθώ τον εαυτό μου ενταγμένο στο σημερινό σκηνικό των κομμάτων που ισχυρίζονται πως θέλουν να συγκροτήσουν τη λεγόμενη κεντροαριστερά. Κέντρο και κεντροαριστερά χωρίς πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν νοείται. Με λαϊκισμό, δήθεν αγανάκτηση και υψωμένες φωνές δεν συγκροτείται κέντρο και κεντροαριστερά» υπογράμμισε.

Για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη δεύτερη θητεία της, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι μοναδικός αντίπαλος τόσο της ίδιας όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο ίδιος ο εαυτός τους, αφού η αντιπολίτευση είνα αδύναμη και χωρίς κυβερνητική προοπτική. Ερμηνεύοντας, μάλιστα, το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είπε ότι «συνεχίζουμε πολιτικά να βιώνουμε μία απολύτως πρωτότυπη για τα ευρωπαϊκά πολιτικά δεδομένα συνθήκη. Η εκτίμηση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές -γιατί εκεί βγαίνει πολιτικό συμπέρασμα- είναι ανάγλυφη της πραγματικότητας. Η Νέα Δημοκρατία 49%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,3%, το ΚΚΕ 10%. Οι αριθμοί, λοιπόν, μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις» είπε.