Ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς στην Ισπανία, πήρε εντολή και αποδέχθηκε την πρόταση δημιουργίας κυβέρνησης μετά τις διαβουλεύσεις του βασιλιά Φιλίππου ότι το ΡΡ ως πρώτο κόμμα στις εκλογές έχει δικαίωμα να σχηματίσει κυβέρνηση. 

Ο Νουνιέθ Φεϊχό επισκέφθηκε την πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε προθεσμία έως 26-27 Σεπτεμβρίου να ανακοινώσει την κυβέρνηση του και αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης. 

Το αίτημα έγινε δεκτό και ταυτόχρονα ορίστηκαν οι ημερομηνίες για την περίπτωση που το ΡΡ δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. 

Σημειώνω ότι αυτή τη στιγμή το Λαϊκό Κόμμα της δεξιάς με σύμμαχο τους ΒΟΞ και τις ψήφους δύο μικρών κομμάτων από τα Κανάρια νησιά και την Ναβάρα, συγκεντρώνει 172 έδρες. 

Σε περίπτωση που δεν επιτύχει να αποσπάσει τέσσερις έδρες ώστε να αποκτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία τότε διεξάγεται δεύτερη ψηφοφορία. 

Σύμφωνα με τον κανονισμό και το Σύνταγμα απαιτούνται τέσσερις αποχές ή λευκά ώστε το ΡΡ να πάρει εντολή από την βουλή για σχηματισμό κυβέρνησης. Ένα μέτρο πιο πιθανό όπως αναφέρουν στην αντιπολίτευση και η δεξιά να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας έστω και με 172 έδρες, αφού δεν προβλέπεται στον κανονισμό να επιχειρήσει το σοσιαλιστικό κόμμα και οι σύμμαχοι του να διεκδικήσουν την πλειοψηφία και τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Όπως επίσης συμφωνήθηκε μεταξύ Φεϊχό και προέδρου της Βουλής αν κάτι συμβεί και δεν επικρατήσουν τα πιο πάνω σενάρια, τότε αυτόματα προκηρύσσονται εκλογές στις 14 Ιανουαρίου 2024. 

Ολοκληρώνοντας μέχρι την ημερομηνία ψήφου εμπιστοσύνης, ο πρόεδρος Φεϊχό ξεκίνησε την εκστρατεία του ΡΡ για την εξασφάλιση των τεσσάρων εδρών ακόμα και από τους σοσιαλιστές. 

Το μήνυμα που επαναλαμβάνουν όλα τα μέλη του Λαϊκού Κόμματος είναι: «Επιθυμείτε κυβέρνηση με τα δύο αντικαθεστωτικά κόμματα της Καταλονίας που είναι έτοιμα να δώσουν τις ψήφους τους στον Σάντσεθ ή μια ανεξάρτητη δεξιά κυβέρνηση η οποία κέρδισε την πλειοψηφία στις εκλογές του Ιουλίου;». 

Τον ρόλο συντονιστή της καμπάνιας για την ψήφο εμπιστοσύνης ανέλαβε ο Εστεμπάν Πονς, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με πρόεδρο τον Μάνφρεντ Βέμπερ. 

Οι πηγές μας αναφέρουν ότι ο Πονς, φίλος της Ελλάδας και της κυβέρνησης με άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προορίζεται για την θέση του υπουργού των Εξωτερικών στο κυβερνητικό σχήμα καθώς ήδη παραιτήθηκε από ευρωβουλευτής προ δύο μηνών και εκλέχθηκε γερουσιαστής στην Βαλένθια. 

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου