Τι σημαίνει η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ για την ασφάλεια με φόντο την τουρκική προκλητικότητα εξηγούν στον ΣΚΑΙ ειδικοί αναλυτές. 

«Στρατηγική συνεργασία σημαίνει να περάσουμε σε τομείς τέτοιους που θα δημιουργήσουν ρίζες στις σχέσεις μας. Αυτός ο τομέας είναι πρωτίστως ο τομέας της Ασφάλειας και της Άμυνας», εξηγεί ο Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Βουλευτής της ΝΔ.

Η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ αποτελεί «κλειδί» στην γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου λένε οι ειδικοί.

«Όσο η Τουρκία βρίσκεται σε αναταραχή με τον Ισραήλ και εμείς επενδύουμε η Άγκυρα θα ενοχλείται θεωρώντας ότι υπάρχει πρόθεση απομόνωση από την ανατολική μεσόγειο», τονίζει ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής  Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

«Δεν είναι αμυντική συμμαχία. Δεν είναι ένας αντι-τουρκικός άξονας αν και στέλνει μηνύματα στην Άγκυρα. Υπάρχει μία κοινότητα αντιλήψεων και συμφερόντων. Βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο τα περισσότερα περιφερειακά προβλήματα»  δηλώνει ο Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το αιματηρό επεισόδιο του Μαβί Μαρμαρά στα τέλη Μαίου του 2010 σημάδεψε τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας και έγινε η αφορμή για την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Από τότε οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών ενισχύονται διαρκώς όποια ελληνική κυβέρνησης και αν είναι στην εξουσία. Τον Ιανουάριο του 2016 πραγματοποιήθηκε η πρώτη τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην Λευκωσία και τέσσερα χρόνια μετά οι ηγέτες των τριών χωρών υπέγραψαν την συμφωνία για τον East Med.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

«Το Ισραήλ δεν βλέπει ανταγωνιστικά την Τουρκία. Φοβάται όμως μία Τουρκία η οποία παίζει με τον Νέο Οθωμανισμό. Και παίζει με φανατικά τζιχαντιστικά καθεστώτα και συστήματα. Υπό αυτή την έννοια Ελλάδα και Ισραήλ είναι αρκετά κοντά στην αντιμετώπιση της ισλαμιστικής απειλής», υπογραμμίζει ο Άγγελος Συρίγος ενώ ο Κώστας Υφαντής από την πλευρά του επισημαίνει πως το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έχει εξομαλύνει τις σχέσεις της με πολύ σημαντικούς παράγοντες του Ισραηλινού κόσμου.

«Όπως είναι η Αίγυπτος, με την οποία έχει στρατιωτική συνεργασία στην χερσόνησο του Σινά. Με την Σαουδική Αραβία. Το Ισραήλ έχει καλές σχέσεις με ανταγωνιστικές χώρες των τουρκικών φιλοδοξιών. Η κυβέρνηση Νετανιάχου ορκίστηκε πριν από έναν μήνα μετά από 18 μήνες πολιτικής αστάθειας και τριών εκλογικών διαδικασιών» προσθέτει.

«Μέχρι τώρα υπήρχε πρόβλημα με την σχέση με το Ισραήλ γιατί δεν υπήρχε κυβέρνηση σταθερή ήταν υπηρεσιακή για πρώτη φορά λύνεται το θέμα και για αυτό ο πρωθυπουργός επιλέγει να κάνει το πρώτο επίσημο ταξίδι του μετά τον κορωνοϊό στο Ισραήλ» καταλήγει ο κ. Συρίγος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το πακέτο συνεργασίας από την άμυνα ως το αγροτικό τομέα μόνο κέρδη μπορεί να φέρει και στις δύο χώρες.

Πηγή: skai.gr