Μέρες 2019 ζουν πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να πείσουν πως η διαφορά τους με τη ΝΔ κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους.
Οσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια. Κάπως έτσι σκέφτονται και πράττουν στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις «κακές» δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η ΝΔ προηγείται κοντά στις 10 μονάδες.
«Στα όρια του στατιστικού λάθους βρίσκεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» λένε από την Κουμουνδούρου και γελάνε και τα ντουβάρια μαζί τους.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, αυτό «προκύπτει» από συγκριτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς». Μια «ανάλυση» (ο Θεός κι ο διάβολος να την κάνει ανάλυση, όταν συγκρίνεις μήλα με φιστίκια) που έχει προκαλέσει σε πολλούς εντύπωση καθώς το σύνολο των δημοσκοπικών καταγραφών σε όλες τις έρευνες καταδεικνύει στην καλύτερη περίπτωση διαφορά περίπου 8-9 μονάδων μεταξύ των δύο κομμάτων.
Προξενεί, επίσης, εντύπωση το γεγονός πως το συγκεκριμένο Ιδρυμα αποτελεί το ιδεολογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ, με σοβαρές αναλύσεις και ημερίδες που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και τα στενά όρια των κομματικών διαχωριστικών γραμμών.
Προσπάθεια εντυπώσεων
Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για «προσπάθεια εντυπώσεων» ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν παράδοξο, χωρίς να είναι απαγορευτικό, το γεγονός πως ένα Ινστιτούτο σκέψης και προβληματισμού δημοσιεύει δημοσκοπικές αναλύσεις. Οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν πως «παρόμοια εγχειρήματα, δημοσκοπικών αναλύσεων δεν είχαν και δεν έχουν παρατηρηθεί σε ανάλογα Ινστιτούτα, όπως το Κωνσταντίνος Καραμανλής ή το Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου».
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη έρευνα «αναλύει» το σύνολο των δημοσκοπήσεων από όλες τις έρευνες και όλες τις εταιρείες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Και ειδικότερα κατά το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους και σε σύνολο ευρημάτων 46 ερευνών συνολικά. Εγκυροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η έρευνα και οι αναλύσεις εδράζονται σε στοιχεία που συγκριτικά είναι ανόμοια μεταξύ τους. Καθώς από αντίστοιχες έρευνες δεν προκύπτει ακόμη και συγκριτικά μεταξύ των δημοσκοπικών καταγραφών διαφορά μικρότερη των 8 μονάδων. Ειδικά για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
«Μηδενική βάση»
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η συνολική εικόνα του εκλογικού τοπίου, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης, είναι ότι «η προεκλογική κούρσα ξεκινάει με βραχεία –και φθίνουσα– κεφαλή της ΝΔ. Το κυβερνών κόμμα έχει απολέσει σχεδόν όλο το πλεονέκτημα που δημοσκοπικά κατέγραφε μετά τις εκλογές του 2019. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο προεκλογικός αγώνας, όταν προκηρυχθούν οι εκλογές, θα ξεκινήσει από σχεδόν μηδενική βάση, αφού –όπως προκύπτει από τους βασικούς δείκτες που παρακολουθούνται σταθερά, αλλά και στα ποιοτικά ευρήματα στα οποία εμβαθύνει η μελέτη– «οι δύο βασικοί μονομάχοι συγκλίνουν πλέον σχεδόν σε όλα τα μεγέθη στα όρια του στατιστικού λάθους». Με άλλα λόγια, αποτελεί μια, ουσιαστικά, εκτίμηση ποσοστιαίας διαφοράς, όταν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος και με βάση την «απώλεια του πλεονεκτήματος της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο του 2019». Δηλαδή μια σύγκριση-εκτίμηση των τριών χρόνων κυβερνητικής θητείας σε σχέση με τις αντίστοιχες προεκλογικές περιόδους. Του 2019 και του 2023, όταν θα προκηρυχθούν οι εκλογές.
Βλέπουν… αύξηση
Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, στην ανάλυση τονίζεται πως «η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μειώθηκε και σε αυτό το κύμα ακόμη περαιτέρω και έχει διαμορφωθεί πλέον στις 4,9 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εκλογικής απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,5 μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση των Εκλογικών Τάσεων, ενώ η ΝΔ παρέμεινε σταθερή». Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι αναλυτές των εταιρειών σημειώνουν μια τάση υποχώρησης της ΝΔ, αλλά διατηρώντας υψηλό ποσοστό διαφοράς που ακόμη και στην προεκλογική περίοδο της σκληρής διαμάχης δεν θα ξεκινήσουν από μικρές διάφορες, αλλά από μια σταθερή βάση, όπως αυτή καταγράφεται όλη την τελευταία περίοδο.
Δικαιολογίες και ερωτήματα
Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, η όλη «ανάλυση» εδράζεται σε μια «ευρύτερη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο του καλοκαιριού να δημιουργεί εντυπώσεις μείωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση και απαξίωσης της εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη». Θεωρούν δε πως η «όποια ανάλυση αποτελεί αντικείμενο έρευνας και μελέτης, αλλά με βάση κάποια δεδομένα που υπάρχουν στο σύνολο των δημοσκοπήσεων και κυρίως στη βάση δεδομένων που διαθέτει η κάθε εταιρεία». Επισημαίνουν, επίσης, πως σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, κάθε εταιρεία διεξάγει έρευνες και παρουσιάζει συγκριτικά στοιχεία με βάση τις προηγούμενες δικές της αναλύσεις και έρευνες είτε του προηγούμενου μήνα είτε μιας μεγαλύτερης περιόδου. «Μόνον έτσι γίνεται δυνατή η συγκριτική ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων επί τη βάσει δεδομένων που διαθέτουν», σημειώνουν με νόημα.
Αυτή η έρευνα προκάλεσε σειρά ερωτημάτων καθώς είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται μια συγκριτική ανάλυση όλων των ερευνών και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πολλοί επισημαίνουν πως «είναι διάστημα κατά το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αξιολόγηση αύξηση που παρατηρήθηκε αμέσως μετά το συνέδριο του κόμματος, μετά τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία, αλλά και στο διάστημα με την αξιοσημείωτη ακρίβεια και στην ενέργεια και στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα. Αλλά και σε εκείνη την περίοδο η ΝΔ παρουσίασε μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που, επίσης, επισημάνουν οι αναλυτές της συγκεκριμένης έρευνας…