Συγκινητικές στιγμές εκτυλίσσονται στα αεροδρόμια της χώρας, καθώς Έλληνες επιστρέφουν από το Ισραήλ. Όσοι κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα, πέφτουν στην αγκαλιά αγαπημένων προσώπων τους, με το βλέμμα σε συγγενείς και φίλους που άφησαν πίσω.

Ο κύριος Μάκης Φλωρεντίν σφίγγει στην αγκαλιά του τη σύζυγό του που μόλις έφτασε από το Τελ Αβίβ στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Η σκέψη του όμως, όπως σημειώνει στην ΕΡΤ, βρίσκεται στα παιδιά και στα εγγόνια του που παραμένουν εγκλωβισμένα στο Ισραήλ, όπως λέει.

Στο Ισραήλ ακούγονται παντού σειρήνες, αλλά κυρίως στο νότο, οι εχθροπραξίες είναι πιο σοβαρές. Πολλοί μπήκαν στην πρώτη πτήση που βρήκαν (για να φύγουν από τη χώρα) και σαστισμένοι προσπαθούν να κατανοήσουν που έχουν έρθει. «Είναι η μόνη πτήση που βρήκαμε», όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ένα ζευγάρι. Οι συγκεκριμένοι επιβάτες πέρασαν ολόκληρη περιπέτεια μέχρι να φτάσουν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ και εν τέλει να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο, καθώς οι συναγερμοί είναι συνεχείς.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ επικράτησε συνωστισμός καθώς εκατοντάδες Ισραηλινοί και υπήκοοι άλλων χωρών, προσπαθούσαν να βρουν μια πτήση για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι σειρήνες ακούγονταν αδιάκοπα, ενώ στην αίθουσα αναχωρήσεων επικράτησε σκηνές πανικού.

Οι αφίξεις από το Τελ Αβίβ είναι συνεχείς στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Τα δρομολόγια εκτελούνται κυρίως από ισραηλινές εταιρίες, που στο ταξίδι της επιστροφής, μεταφέρουν στο Ισραήλ, εφέδρους που επιθυμούν να καταταγούν στον ισραηλινό στρατό.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» μόλις έφτασε ακόμα μία πτήση, η οποία έφυγε από το Τελ Αβίβ με καθυστέρηση περίπου μίας ώρας. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται είναι συγκινητικές. Οι Ισραηλινοί που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη πέφτουν ο ένας στην αγκαλά του άλλου και λένε πώς ήρθαν εδώ, είτε γιατί έχουν γνωστούς, είτε επέλεξαν την πόλη γιατί έχουν βρεθεί ξανά εδώ.

Στο «Μακεδονία» αναμένεται να φτάσει ακόμα μια πτήση περίπου στις 11.30, ενώ η πτήση που θα έφτανε στη 1μιση ακυρώθηκε.